CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bu akşam Twitter hesabından yaptığı paylaşıma, "Bay Kemal'in Tahtası-9. Bizim kavgalara ayıracak vaktimiz yok. Dünyayla rekabet edebilmek için güçlü internet ağına ihtiyaç var. Öyle uyduruk ‘buçuklu’ falan değil, tam anlamıyla yüksek hızlı haberleşme sistemlerini Türkiye'nin her yerinde kuracağız." notunu düştü.

CHP lideri ve Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu, dijital altyapı projesini anlattığı videoda şu açıklamalarda bulundu: 

 “Sevgili halkım;

Dijital bir çağın içindeyiz. Dünya, yapay zekâ alanındaki büyük gelişmeleri, kuantum teknolojileri, akıllı ilaçları, giyilebilir teknolojileri ve nesnelerin internetini konuşuyor.

İşçi Partisinden Foça'daki Ağaç Kıyımına Suç Duyurusu İşçi Partisinden Foça'daki Ağaç Kıyımına Suç Duyurusu

Peki, geleceğin dünyasında geri kalmamak için öncelikli olarak neye ihtiyacımız var? Evet, bildiniz; sağlam bir internet altyapısına ve ışık hızında internete.

Haydi başlayalım.

Dünya ile rekabet etmek istiyorsak, bir; Türkiye’nin her bir köşesine, ışık hızında internet götürmeliyiz, iki; sık sık yaşanan bağlantı kopma sorunlarının önüne geçmeliyiz. Bunun için de sağlam bir internet altyapısına ihtiyacımız var. Gigabit internet olarak bilinen internet hızı, neden tüm büyük şehirlerimizde olmasın? Olacak. Büyük şehirlerimizde saniyede 1 gigabit, kentlerimizde saniyede en az 100 megabit indirme hızına ulaşacağız.

Gençler, bugünün dünyasında en kıymetli şey zaman. Bu hızlara eriştiğimizde zamandan büyük tasarruf sağlayacaksınız. Saniyelerin bile uzun kaldığı bazı dijital işlemlerde dünyadan geri kalmayacaksınız. Ayrıca, online oyunlarda da lag yemesek fena olmaz. Eminim aynı fikirdeyiz.

Güzel ülkemizi fiber ağlarla öreceğiz. Fiber optik ağımızın uzunluğunu, en kısa sürede 2 milyon kilometreye çıkaracağız. Dahası, ülkemizin elektronik ve haberleşme altyapısını geliştirmek amacıyla 5 yıl içinde, 35 milyar dolar yatırım yapacağız.

Bu iletişim hızı sayesinde; Türkiye'deki bir doktor, Zürih’teki bir hastasını muayene, hatta robotik teknoloji ile ameliyat edebilecek. Bankacılık işlemlerinden ticarete kadar her şey, saniyeler içinde gerçekleşecek.

Gençler; sanal dünyada, sizin için ışık hızında otobanlar açacağız. Siz de dünyayla rekabet edeceksiniz.

O zaman ne diyoruz?

Haydi Türkiye, oyumuzu verelim;  düşük internet hızına, kopan bağlantılara elveda diyelim.

Haydi.”

Editör: Ersin USTA