2014 yılının asgari ücret rakamı belli oldu 2014 yılının asgari ücret rakamı belli oldu
Erdemli Esnaflar ve Sanatkarlar Odası’nda düzenlenen toplantıda yasanın kapsamı hakkında bilgi veren Gülpak, “10 Ocak 2013 tarihli 6385 sayılı yasa 19 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğü girdi. Burada özellikle esnaf camiasını yakından ilgilendiren sosyal güvenlik destek primi borçları. Sosyal güvenlik destek prim borçlarından geçmişe dönük ödenmeyen borçlar yeniden yapılandırıldı. Kamuoyunda yanlış algılara da sebep oldu. Bu yeniden, tümden bir pirim yapılandırması değil. Bu sadece geçmişte sosyal güvenlik destek pirim borçlarının yeniden yapılandırılmasıdır. Bu diğer işveren primlerinin veya kurum alacaklarının yeniden yapılandırılması değildir” dedi.
Başvuru yerleri ve süresine de değinen Gülpak, “Bunda başvuru süresi 31 Mayıs 2013’e kadardır. Bu süre içerisinde sosyal güvenlik destek prim borcu olan vatandaşlarımızın herhangi bir merkez müdürlüğümüze başvurmalarıyla işlemleri en hızlı bir şekilde yapılacaktır. Başvuru işlemleri sonuçlandıracak yer her ne kadar Mersin merkezdeki Akdeniz ve Toroslar Sosyal Güvenlik Merkezimiz olmasına rağmen, başvuruları Erdemli’den de alacağız” diye konuştu.

“GECİKME ZAMMI, GECİKME FAİZİNE İNDİRİM”
Çeşitli sebeplerle ödenmemiş borçlara ciddi tutarda gecikme zammı, gecikme faizi anlamında indirim sağlanacağını da dile getiren Gülpak şunları kaydetti:
“4-A, 4-B, 4-C yani SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı’ndan emekli olduktan sonra kendi adına herhangi bir işyeri açan ve vergi mükellefi olan esnafımız sosyal güvenlik destek primine tabi olmaktadır. Çeşitli sebeplerle şu güne kadar ödenmemiş, şubat sonuna kadar ödenmemiş borçları için yapılandırma ile vatandaşlarımıza ciddi tutarda gecikme zammı, gecikme faizi anlamında indirim sağlıyoruz. Ana paraya dokunmuyoruz, ama diğer kısmı ise 6,9, 12 ve 18 eşit şekilde taksitlendiriyoruz. Talep formlarının doldurulması halinde ve en yakın merkez müdürlüğümüze müracaat edilmesi halinde işlemler en ivedi bir şekilde neticelendirilecektir. Bu yapılandırmayla ilgili olarak ödeme planları kendilerine tebliğ edilecektir. Peşin ödemeyi tercih edenler 31 Mayıs 2013’e kadar ödeyecekler, ondan sonraki süreçte ise 2’şer aylık dönemler halinde yapılandırma taksitlerini ödeyecekler.”
Erdemli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Metik ise esnafın yapılandırma ve diğer işlemlerini Erdemli’de gerçekleştirebileceklerini belirtti.
Metik, “Bütün işlemlerin SGK Erdemli Merkez Müdürlüğü’nde yapılması için SGK Mersin İl Müdürü Mehmet Gülpak ve SGK Erdemli Merkez Müdürü Ali Koç gerekli altyapının sağlanmasında büyük emek sarfettiler. Kendilerine vatandaşlarımız ve esnafımız adına teşekkür ediyoruz” dedi.
Editör: TE Bilişim