Chp İzmir Teşkilatı Yarın Ödemiş'te Chp İzmir Teşkilatı Yarın Ödemiş'te
 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Gürsel Tekin, partisinin İzmir İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Tekin, erken seçim, koalisyon görüşmeleri ve terör saldırıları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 
"İKTİDARLA IŞİD ARASINA DUVAR ÖRÜLMELİ"
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, iktidarın dış politikasını eleştirerek ve bu dış politikanın Türkiye’ye ağır bedel ödettiğini savunarak, “1 Mart tezkeresinden bu yana iktidarın ‘derin stratejik’ bizim ‘derin kepazelik’ dediğimiz sürecin faturasının ne kadar ağır olduğunu gördük. Sayın Bülent Arınç Bakanlar Kurulu’nun toplantısından sonra 900 kilometrelik sınırın önümüzdeki günlerde duvar örülerek güvenli hale getirileceğini söyledi. Bana kalırsa iktidarla IŞİD arasında duvar örülmeli" dedi. 
CHP olarak AKP medyasının bütün ağır saldırılarına rağmen Ortadoğu’daki çeşitli ülkelere ziyaretlerinin devam ettiğini anlatan Tekin, şunları söyledi: "Yapmayın bizi sorunlu kanamalı bir bölgenin parçası haline getirmeyin en azından ana muhalefete parlamentoya ülkenin yarına mı değil mi diye bilgi verin dedik. Hiçbiri yapılamadı. Erdoğan’ın Antep’teki mitingini hatırlatmak istiyorum. Erdoğan miting alanında 'Esad kardeşimizle uzun süredir aramızda örülen tel örgüleri kaldırdık. Antepli kardeşlerimiz elini kolunu sallayarak Şam’a, Şam’dan da buraya rahatlıkla gelebilecekler' demişti. Bizim de özlem duyduğumuz barışçıl bir politikaydı. Üstünden 8 ay geçti. Erdoğan 'sabrım taştı' dedi. Sorunlar başladı. İtirazlarımıza rağmen hiçbir şey olmamış gibi davrandılar. Reyhanlı’da 53 vatandaşımız öldü. İktidar yöneticileri koro halinde TV’lere çıktı. 'Patlamanın sorumlusu ESAD güçleri ve bir sol örgüt' dediler. Rakka’da El Kaidenin yaptığı basına servis edilince savaş sebebi sayarız diyenler cümlelerin içinde boğuldu. 'Hesap soracağız' dediler hâla 53 vatandaşımızın hesabı sorulmadı.”

“NASIL BEDELLE KARŞI KARŞIYAYIZ BİLMİYORUZ”
Türkiye’nin birçok ilinde gerçekleştirilen terör saldırılarının hesaplarının hâla sorulmadığını savunan Tekin, peş peşe yaşanan saldırıların bugünkü tabloya gelineceğine işaret ettiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti. “Bütün bunlara baktığımızda ‘Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belli’. Muhalefet olarak herkesin uyarılara rağmen bu öngörüsüz dış politikanın devam etmesi Türkiye’ye ağır bedel ödetti. Önümüzdeki günlerde nasıl bedelle karşı karşıyayız bilmiyoruz. Sayın Erdoğan 600 bin mültecinin Türkiye coğrafyasında olduğunu söylemişti. Üstünden iki yıl geçti, iki milyon olduğu öğrenildi. Doğrusu sahayı bilen bir siyasetçi olarak İzmir’de en azından 200 bin mülteci olduğunu biliyoruz. İstanbul’da tarihi yarımadanın tamamı neredeyse bunlara terk edilmiş. Kaç bin Suriyeli olduğunun hükümette bilmiyor. Daha tehlikelisi 7 bin 500 gencimizin bu örgütlere katıldığı ifade ediliyor. Annelerin babaların feryatlarına rağmen bu çocukların hiçbirisi getirilemedi. Ne zaman getirildi canlı bomba olarak kendi ülkelerini bombaladılar.”

“İVEDİLİKLE YANLIŞ POLİTİKADAN DÖNMELİDİR”
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümete seslenen Tekin, şunları söyledi: “Sayın Davutoğlu’nun, ivedilikle hükümetin bu yanlış, öngörüsüz dış politikadan vazgeçmesi lazım. Bu derin stratejik politika değil, derin kepazeliktir. Derin kepazelikten Türkiye’nin vazgeçmesi lazım. Aksi takdirde önümüzdeki süreçte yaşanacak olayların hangi boyutta olduğunu bizim bile tahmin edemeyeceğimiz bir ortamda yaşıyoruz. Anlık istihbaratlarla ilgili anlaşmalar olduğunu biliyoruz. Acaba bu anlık istihbaratlardan vaz mı geçildi? Yine keza koalisyon ülkeleriyle Türkiye’nin ortaklaşa imzaladığı bir başka var. CHP olarak bu sürecin sağlıklı yürümesi için bu süreçte yapılması gereken her şeyde hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.” 

13 İLDEKİ OPERASYONU DEĞERLENDİRDİ
Basın mensuplarının sabah saatlerinde 13 ilde yapılan terör operasyonuyla ilgili sorusu üzerine Tekin, “Özellikle İstanbul ve büyükşehirler de yoğunluklu bir örgütlenmenin olduğunu herkes biliyor. Bayram günü İstanbul’un göbeğinde cihat çağrısı yapanları herkes görüp istihbaratçılar görmüyorsa vay halimize. 32 gencecik çocuğumuz Suruç’a giderken onlarca aramadan geçti. Terör mensuplarının gözetim altında olmaması büyük bir zafiyet. Yaşananlardan sonra şimdi operasyon yapılması anlamsız” dedi.

“YANGIN VAR, ERKEN SEÇİM YARAR SAĞLAMAZ”
Tekin, gazetecilerin sorusu üzerine CHP-AK Parti koalisyonu ve erken seçime de değindi. Tabanından tavanına kadar CHP'nin son derece ilkesel 14 maddeyi paylaştığını anlatan Gürsel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu 14 madde örgütün ortak deklarasyonu. Genel Başkanımız yetkili kılınmıştı. Alacağı karara saygı duyacağız. CHP içinde koalisyona yönelik bir sıkıntı yok. Davutoğlu’nun ısrarla koalisyon kuralım demesine rağmen AKP’de bir sorun var. Biz arka kapılar arkasında değil kamuoyu önünde talebimizi ilettik. Koalisyon için umutlu olmaya çalışıyoruz. Millet iradesine saygılıyız. Üç muhalefet partisinin bir araya gelmesi konusunda bir tercih kullanıldı ama bir araya gelinemedi. Yeni bir süreç başladı. Sağlıklı yürümesi adına katkı koymaya çalışıyoruz." 
Kamuoyu araştırmaları yaptırdıklarını anlatan Tekin, şunları söyledi: "Seçim sonrası oyunu yükselten tek siyasi partiyiz. Erken seçimden kaçmayız. Ama Türkiye’de bir yangın var. Bu ortamda erken seçim ülkeye yarar sağlamaz. Israrla erken seçim derlerse biz de hazırız. Hodri meydan. Yarın Türkiye’nin neresinde ne olacağını bilen var mı? İktidar ‘herşey gözetim ve güvenlik altındayız’ derse, buna eyvallah. Ama kendileri bile 300 polisle gezebilecek konumdaysa yazıklar olsun bize. Seçim ne kadar yararlı olur takdirinize bırakıyorum.”

“BU,TEK PARTİNİN ÜSTESİNDEN GELECEĞİ SORUN DEĞİL”
CHP olarak Ortadoğu coğrafyasındaki görüşmelerin tamamını rapor haline getirerek dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na rapor gönderdiklerini belirten Tekin, şunları söyledi: “Keşke o raporlar incelenip okunsaydı. Bugün bu sorunlarla karşı karşıya kalmamış olurduk. Umut ederi ki bu çağrımıza kulak verirler. Bu Türkiye'nin meselesidir. Bu sadece bir partinin üstesinden gelebileceği bir sorun değildir. Biz bu konularda bir milli duruş sergileyerek bu coğrafyada barışın sağlanması için her türlü katkıya hazırız. Bütün bu sorunlar bir an yaşanmadığını var sayın, Türkiye coğrafyasında 4 milyon mülteciyi daha ne kadar sürdürülebilir bir politika haline getireceğiz.” 

CHP KONGRESİ ERTELENECEK Mİ?
Gürsel Tekin, "koalisyon görüşmeleri ve olası erken seçimin parti içindeki kongre maratonuna etkisinin olup olmayacağı" sorusuna şöyle yanıt verdi: “CHP, 93 yıllık bir partidir. İki mekanizmayı yürütebilir. Biz ilçe seçimlerini yapacağız, erken seçim olursa yetişirse il seçimlerini yapacağız, büyük kongremizi seçimden sonra yaparız.” 

Editör: TE Bilişim