Ben Şubat ayından itibaren göreve geldim. Bir önceki dönemlere dayanarak sıkıntılı bir süreç içerisindeydik. Hesaplarımızda para vardı ama odanın borçları da vardı. Ufak dokunuşlarla borçlarımızı da ödedik. Aktif 4 bin, toplamda 10 bine yakın üyemizin olduğu odamızın maddi açıdan bir sıkıntısı kalmadı. ZOBİS diye bir uygulamamız var, oradan 4 bin üyemize çevremizin ve odamızın faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapabiliyoruz. Kimseyi zorlamadan aidatlarımızı topluyoruz. Çiftçilerimizin zorluklarını bildiğimiz için aidat konusunda da bir yaptırım yapmadan kolaylık sağlıyoruz.


Odamızın bulunduğu yer itibariyle biraz dar olduğu için, düzayak geniş bir yere taşınıp çiftçilerin gereksinimlerini yerine getirecek malların satışını ve depolanmasını sağlayacağız. Çiftçimize ziraat mühendislerimizle danışmanlık yapmak da projelerimiz arasında yer alıyor.


Çiftçimizin en büyük sorunu, mazot ve gübre fiyatlarının çok pahalı olması ve sürekli artmasıdır. Çiftçilerimiz arasında icralık olanlar da bulunuyor. Tarım kredilerinin esnek gibi gösterilmesine rağmen faizleri yüksek, piyasa fiyatlarının üzerinde tohum ve gübre veriliyor. Çiftçimiz çarkını döndürmek için eşinden dostundan borç almak durumunda kalıyor. Pamuk çiftçisi, bankalara olan borcunu ödeyemez hale geldi, pamuk fiyatları düştüğü için çiftçimiz zor durumda. Devletin kredi desteği çiftçilerimize yetmiyor, belli şartlar koşuyor ve herkese vermiyor.


Dikili ilçemizde geniş bir tarım yelpazesi bulunuyor. Balıkçılığımız, zeytinimiz, incirimiz, pamuğumuz gibi birçok alanda faaliyet gösteriyoruz. Dışarıdan gelen tohumluk ayçiçeği ve mısır firmalarının çiftçimize maddi yönden büyük destekleri oluyor. Ayrıca buğday ve arpa tohumluk yetiştiriciliği de yeni başladı.


Hayvancılık alanında büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde beklentilerin üzerinde bir artış var. AB standartlarına uygun besicilik yapan arkadaşlarımız da mevcut. Tarım Bakanımızı ziyarete gittiğimizde, bölgemizdeki sulama birliğine bağlı çiftçilerimizin sıkıntılarını dile getirdik. Çiftçilerimizin sulama birliği yönetiminin değişmesi için 250'ye varan imza topladık ve Balıkesir Devlet Su İşlerine bu dilekçemizi teslim etmek istiyoruz. Tarım Bakanlığımıza da bu dilekçeden vereceğiz.”


Dikili tarım ihtisas organize sanayi bize altın tabakta sunulan bir hediye.

Dikili ilçemizde kurulacak olan tarım ihtisas organize sanayi, ilçemize altın tabakta sunulan bir hediyedir. Bu proje bize çok artılar kazandıracak. İlçe tarım müdürü de bu alanda müdahil olmuş, projeye emek vermiş, bize ve çiftçimize çok güzel şeyler kazandıracağına inanıyorum. Çiftçimiz feyiz alacak, belki de sektörü değiştirecek, belki yurt dışı bağlantılar bile kurabilecek.


Planlı üretim için Dikili çiftçisi hazır!

Bakanlık yakında planlı üretimi hayata geçirecek ve çiftçimiz için de harika olacak, yalnız taslak halinde. Biz Dikili olarak nüveci bölgesi olduğumuz için tohumluk mısır ve ayçiçeği ekerken, yan komşunuz ekemez. Yani kafanıza göre ekim yapamazsınız. Birisi silajlık mısır ekecekse, yan tarafta tohumluk ayçiçeği veya mısır varsa onun kalkmasını beklemek zorunda. Dikili çiftçisi bu yönden bilinçli. Bizim altyapımız var, planlı üretim için biz hazırız.

İzmir'de Gece 2 Ayrı Fabrikada Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı İzmir'de Gece 2 Ayrı Fabrikada Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı

Editör: Ersin USTA