Polis, sevgilisini sokak ortasında öldürdü Polis, sevgilisini sokak ortasında öldürdü
Cumhuriyet Gazetesi'nin 88. kuruluş yıldönümü, Anadolu Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilen bir geceyle kutlandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Yeni Mahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Sanatçılar Rutkay Aziz, Tarık Akan, Zülfü Livaneli, Yazarlar Bekir Coşkun ve Hikmet Çetinkaya ve CHP kurmayları katıldı. Programa ünlü piyanist Fazıl Say ise piyanosunu gönderdi.

"Türkiye laiktir, laik kalacak", "Balbay'a özgürlük" sloganlarının atıldığı geceye, programın başlamasından belli bir süre sonra ise eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de katıldı. Büyük bir alkış ve tezahüratlar eşliğinde salona gelen Sezer, protokolde kendisine ayrılan yere geçerek buradan programı takip etti.

Sanatçı Selçuk Yöntem'in sunuculuğunu yaptığı gecede bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi ile tanışma sürecini anlattı. İlkokul yıllarında Cumhuriyet Gazetesi'yle tanıştığını belirten CHP lideri Kılıçdaroğlu, babasının Bingöl'ün Genç ilçesinde memuriyeti sırasında babasına gönderilen haftalık Cumhuriyet Gazeteleri sayesinde bu gazeteyle tanıştığını söyledi. Daha sonra gazeteyle ilgili rüyasını da anlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Yanlış hatırlamıyorsam 1971 yıllarıydı... Baskı vardı, zulüm vardı, işkence vardı. Cumhuriyet'teki yönetim kadrosu değiştirildi. Ben o yıllarda üniversitedeydim ve Cumhuriyet'i bıraktım. Tirajı 120 binden 35 binlere düşmüştü. O günlerle ilgili güzel bir anım var. Öğrenciyim, gece uyuyorum bir rüya gördüm. Rüyamda, Cumhuriyet eski Cumhuriyet olmuş, yazarları gelmiş. Sabah kalktım gittim bir Cumhuriyet aldım ama Cumhuriyet eski Cumhuriyet değildi, tekrar bıraktım. Sonra tirajın düştüğünü görünce eski
yazarlar tekrar Cumhuriyet'e döndü ve ben de Cumhuriyet ailesinin bir okuyucusu olarak katıldım. Hâlâ Cumhuriyet okurum, büyük bir keyifle okurum, arada bir beni sert eleştirseler de, Cumhuriyet okumaktan yılmayacağım, direneceğim."

Kılıçdaroğlu ayrıca,1970'li yıllarda 2.5 sayfalık bir yazı yazdığını ve bunu Cumhuriyet Gazetesi'ne verdiğini ve gazetede yazısının yayınlanmasıyla da hayatının en güzel anlarından birisini yaşadığını belirtti. Kılıçdaroğlu konuşmasını ise politikacıların çok konuşmasını konu alan bir fıkra anlatarak sonlandırdı.



RUTKAY AZİZ

Gecede bir konuşma yapan Sanatçı Rutkay Aziz ise, "İnanıyorum ki, tepemizdeki bu korku imparatorluğu silsilesine rağmen bizler ilkeli, onurlu bir biçimde hem düşüneceğiz, hem söyleyeceğiz ve toplum olarak da üç maymunu asla oynamayacağız" dedi.  Rutkay Aziz'in konuşmasının ardından ise Zeynep Oral bir konuşma yaptı. Oral, "İnanıyorum ki, Atatürk'e sevgisi azalmayanlar hep çoğunlukta olacak" diyerek, daha sonra Selçuk Yöntem'le birlikte Aziz Nesin'in 60'lı yıllarda yazdığı 'Merhaba'sını birlikte seslendirdi.

TARIK AKAN

Gecede konuşan bir diğer önemli isim ise Sanatçı Tarık Akan oldu. Büyük bir alkışla sahneye çıkan Tarık Akan, konuşmasına "Şimdi bu başımızdaki adam, iki de bir de 2023, 2023 deyip duruyor. Yahu tamam 2023, yüzüncü yılımız bunu biz biliyoruz, ama senin kafanda laiklikle, Atatürkçülüğü ortadan yok etmek... Ama şunu çok iyi bil, Atatürkçülük bağımsızlık demektir, Atatürkçülük ulusal onur demektir, Atatürkçülük devrimcilik demektir" diyerek başladı.

Tarık Akan, kısa tuttuğu konuşmasında üstü kapalı olarak Başbakan Erdoğan'ı eleştirirken, şunları söyledi:  "Bütün dünya şunu çok iyi bilsin ki, benim için tek bir yanlılık vardır; cumhuriyetçilik ve düşünsel ulusalcılık. İşte gazetem tam 88 yıldır bu mücadeleyi ölümüne, cansiperane veriyor. İşte hâlâ vermeye başlayacak ve verecek bundan emin ol, ey sen!"

BEKİR COŞKUN

Gazeteci Bekir Coşkun ise, konuşmasında CHP lideri Kılıçdaroğlu'na seslenerek, "Türkiye'yi geri alın ve bize geri verin" dedi. Bekir Coşkun ayrıca Kılıçdaroğlu'nun yanında ve destekçisi olacaklarını belirterek, "Türkiye'yi vermeyiz, vermeyeceğiz" diye konuştu. Coşkun ayrıca, Cumhuriyet Gazetesi'nin koridorlarında, öldürülen yazarlarının ve gazete çalışanlarının resimlerinin asılı olduğunu hatırlatarak, "En yüksek tirajlı gazetelerde yazdım ama bu duyguyu hiçbir yerde duymadım" şeklinde konuştu. Bekir Coşkun, konuşmasını, "Biz savaşımızı kalemle, yazılarımızla yaptık ama bizim hiçbir zaman kin, nefret ve alçaklık silahımız olmadı" diyerek bitirdi.

SABAHAT AKKİRAZ VE ZÜLFÜ LİVANELİ'DEN KONSER


Geceye sanatçı ve CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz ile ünlü sanatçı Zülfü Livaneli de türküleriyle eşlik etti. Sabahat Akkiraz İlhan Selçuk için türküler seslendirirken, gecenin sonunda ise sahneye Zülfü Livaneli çıktı.

Zülfü Livaneli, "Adımı ilk defa Cumhuriyet Gazetesi'nde basılı görmüştüm. 12 Eylül döneminde göz altına alınanlar listesinde adım çıktı" diyerek salondaki davetlileri güldürdü. Zülfü Livaneli daha sonra ise, "Yiğidim, aslanım" ve "Karlı Kayın Ormanı" isimli türküleri seslendirdi. Mini konsere salondaki davetliler hep bir ağızdan eşlik ederken, Livaneli'nin konseriyle de gece son buldu.  Gecenin sonunda ise yıldönümü kutlamalarına katılan sanatçılar sahneye davet edilerek toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.
Editör: TE Bilişim