Türkiye’nin ilk ve tek bayrak müzesi olan DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde yıl boyunca sürecek projeyle bine yakın öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Türkçe derslerinin yanı sıra atölye çalışmalarının yapılacağı projeyi anlatan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizin milli ve manevi değerlerini yabancı uyruklu öğrencilerimize de anlatacak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz bu projede; bayrak, alem, nişan gibi kavramların Türkler için önemini kavrıyor ve burada Türkçeyi doğru kaynaklardan yaşayarak öğreniyorlar” dedi. Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), yabancı uyruklu öğrencilerinin Türk tarihini, dilini, değerlerini ve kültürünü daha iyi tanıyabilmeleri için hayata geçirdiği “Bayrağın Dilinden Türkçe” adlı projenin çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Proje kapsamında DEÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Öğretmenliği Doktora Öğrencisi Koray Öz, Türk bayrağı, tarihi, alemi, nişanı ve diğer önem taşıyan simgeleri Türkçe ve farklı dillerde sunumlarıyla yabancı uyruklu öğrencilere anlatıyor. Türkiye’nin ilk ve tek bayrak müzesi olan DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde yıl boyunca sürecek ve öğrenciler için drama ile yapılandırılmış Türkçe derslerinin de verileceği etkinliklerle, bine yakın öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Öğrencilerinin yüzde 10’una yakınının yabancı uyruklu olduğu DEÜ’de, 6 binin üstünde yabancı öğrenci öğrenim görüyor.

“ÜLKEMİZE İLGİLERİ ARTIYOR”

Geçtiğimiz ağustos ayında hayata geçirilen projeye ilişkin açıklamalarda bulunan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizin milli ve manevi değerlerini yabancı uyruklu öğrencilerimize de anlatacak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Türk Devletlerine, Türk Bayraklarına ve Türk kültürüne ait bilgilerin nesilden nesile aktarılabilmesi, öğrenmeyi zenginleştirmesi ve kalıcılığını artırması için DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ni bir eğitim ortamı olarak da kullanmaya karar verdiklerini açıklayan Rektör Hotar, “Yabancı uyruklu öğrencilerimiz bu projede bayrak, alem, nişan gibi kavramların Türkler için önemini kavrıyor ve burada Türkçeyi doğru kaynaklardan yaşayarak öğreniyorlar. Üstelik bu öğrenme sürecini, Türkiye’de ilk ve tek olan DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde gerçekleştiriyorlar. Tabi yalnızca Türkçe değil; aynı zamanda Türk Dünyası ve kültürü hakkında da bilgi sahibi oluyorlar. Bayrağımızın üzerinde bulunan sembollerin yalnızca adlarını değil anlamlarını da öğreniyorlar ve bu hikâyeyi öğrendikçe Türkçeye ve ülkemize ilgileri daha da artıyor” dedi.

MSÜ Sınavı Başvuruları için Son Gün MSÜ Sınavı Başvuruları için Son Gün

“CUMHURİYETİMİZİN 100 YILIYLA ANLAM KAZANIYOR”

Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılı kapsamında projenin daha da anlam kazandığını vurgulayan Rektör Hotar, “Üniversitemiz tarafından 9 Eylül 2020 tarihinde açılan ve Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği ‘Bayrakbilim ve Türk  Bayrakları Müzemiz’ oldukça zengin bir kültürel mirasa ve birikime sahip. Bu zenginliği ülkemizde bulunan yabancı uyruklu öğrencilerimizle de paylaşmak istiyoruz. Dolayısıyla müzemizde, ‘Ay Yıldızın Hikayesi ve Temel Kavramlar’, ‘Türk Devlet Bayrakları ve Coğrafi Terimler’ ve ‘Geçmişten Günümüzü Türk Kültürü ve Bayrak İlişkisi’ başlıklarında atölye çalışmaları da düzenliyoruz. Elbette projemiz, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlamaya hazırlandığımız süreçte ayrı bir anlam da kazanıyor. Çalışmada emeği olan öğrenci ve hocalarımıza teşekkür ediyorum” ifadesinde bulundu.

“ÇOK MUTLULAR”

Projenin uygulayıcısı DEÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Öğretmenliği Doktora Öğrencisi Koray Öz ise şu ifadelerde bulundu: “Projemiz kapsamında öğrenciler yalnızca Türkçe öğrenmiyor. Öğrenciler Türkçe ve kendi dillerinden tarihimizi, kültürümüzü, bayrağımızı ve bize özgü terimleri de öğreniyorlar. Bundan da çok mutlular. Projemizi en uygun, Türk devletlerinin ve dünya medeniyetlerinin bayrak ve simgelerinin sergilendiği DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde uygulayabileceğimizi düşündük. Bugüne kadar da müzemizde, 50’ye yakın öğrencimizle projemiz kapsamında sunumlar yapıp atölye çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Türk Dünyası’ndan öğrencilerimizin yanı sıra Almanya, İsviçre, Polonya ve Hollanda’dan öğrencilerin ilgisi bir hayli fazla. Projemizin hazırlık aşamasından uygulamaya geçişine kadar bizlere öncülük eden ve destek olan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar’a teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Editör: Ajans Ekip