Dışişleri Bakanı Davutoğlu Suriye konusunda genel kurulu bilgilendirdi Dışişleri Bakanı Davutoğlu Suriye konusunda genel kurulu bilgilendirdi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmesinin ardından, ikili ortak basın açıklamasında bulundu.
Bakan Davutoğlu gelişmelerden en fazla etkilenecek olanın Türkiye ile Ürdün Olduğunu ifade ederek “Bölgemizde gerçekten çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelerden en fazla etkilenecek ülkelerin arasında Türkiye ve Ürdün geliyor, özellikle Suriye’deki gelişmeler. Onun için biz sürecin en başından itibaren kardeşimle mümkün olacak en sık ve yoğunlukta bir araya gelerek anlaştık. Bugün bir araya gelerek gelişmeleri gözden geçirdik. Özellikle son Annan’ın misyonu çerçevesinde yaşanan gelişmeler ve ateşkes konusunu ele aldık” dedi.

Türkiye ile Ürdün’ün üç ana kaygısı olduğuna dikkat çeken Bakan Davutoğlu, “Birincisi insani durum. Suriye’de insani durum kötüleştikçe Türkiye ve Ürdün’e dönük olarak mülteci akışında yoğunluk oluyor. Her iki ülkeye dönük mülteci rakamlarını ele aldık. Türkiye’de 25 bine yakın tanımlanmış mülteci var. Ürdün’de ise 100 bine yakın sığınmacı var. Fakat bunların büyük bir kısmı Ürdün toplumunun içerisinde yaşamaya yöneliyorlar. Tabii bunların durumlarını ele aldık. Uluslararası alanda sığınmacılarının sayısının artması durumunda neler yapabileceğimiz ele aldık. Sığınmacıların ülkemize gelebileceği konusunda alabileceğimiz tedbirleri gözden geçirdik” diye konuştu.

Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh ile sınırdaki gelişmeleri paylaştıklarını belirten Bakan Davutoğlu, “Olabilecek güvenlik sorunlarını gözden geçirdik. Sayın Annan’ın 6 maddelik planı çerçevesinde ateşkes şartlarını ne kadar gerçekleştiği konusunda bilgilerimizi paylaştık. Bu konuda kaygılarımız aynı. En başında beri Annan planına destek verdik. Dün itibariyle çatışmalarda bir düşüş söz konusu olmakla birlikte belli mahallelerde hala çatışmalar sürüyor. Tankların şehirlerden çekilmesi taahhüdü vardı ancak şehrin etrafında mevcudiyet halen söz konusu. Bugün önemli bir gün Cuma günü genellikle olaylar cuman namazı sonrası artma eylemi gösterebiliyor. Bugün ateşkesin sürdürülebilirliği anlamında bir gösterge olacak” şeklinde konuştu.
Bütün gelişmeleri Ürdün birlikte değerlendirmeye devam edeceklerini ve Türkiye ile Ürdün’ün bölgesel istikrara büyük önem verdiklerini belirten Bakan Davutoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı;

“Bu çerçevede görüşlerimizi paylaştık. Bundan sonra sürekli temas halinde olmaya karar verdik. İlgili kurumlarımız arasında ani durumlarla ilgili olarak sürekli iletişim kanalları açık olacak. Mültecileri sayısının artışı ile birlikte bizim de başta BM mülteciler ofisi olmak üzere bütün ilgili kurumlar nezdinde müracaatlarımız oldu. Ürdün’ün de benzen müracaatları oldu. Şu ana kadar bütün bunları milli kapasitemizle yaptık. Sorunun sürekli bir tırmanış içerisine girmesi ve mülteci sayısında artış göz önüne alınarak biz de resmen görüşmeler yaptık. Bundan sonra uluslararası yardımlar almaya başlayacağız, fiilen başladık da aslında.”

Editör: TE Bilişim