Yurdum insanından ilginç yasak Yurdum insanından ilginç yasak
 Kuraklık dolayısıyla ekili arazileri zarara uğrayan bölge çiftçisinin sorunlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e ileten Yavilioğlu’na bölge milletvekilleri de eşlik etti.
Dr. Yavilioğlu, AK Parti’nin Ardahan Milletvekili Orhan Atalay ile Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız ile birlikte Doğu Anadolu Bölgesi’nin tarım ve hayvancılıkla ilgili sorunlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e rapor halinde sundu. Bakan Eker’den, bölge çiftçi ve besicisinin sorunlarına çözüm için destek isteyen milletvekilleri, özellikle ithal et ve kurbanlık fiyatlarına sınırlama getirilmesi, ucuz yem ile tarım kredi kooperatiflerine olan borçların faizsiz olarak ertelenmesi talebinde bulundu. Bakan Eker, milletvekillerinin ilettiği sorunlarla ilgili çalıştıklarını ifade etti. Bakan Eker ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından 100 bin ton arpanın uygun fiyata çiftçilere yem olarak satılacağını ve kaba yem ithalatının kolaylaştırılacağını dile getirdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, besiciliği teşvik için Et ve Balık Kurumu’ndan etin kilogram başına 14,30 liradan satın alındığını, bu fiyatın da hayvancılık sektörünü canlandırdığını anlattı.
BORÇ AFFI GELDİ
Kuraklıktan dolayı çiftçilerin borçlarının ertelenip ertelenmeyeceği yönündeki soruları cevaplandıran Eker, “Kuraklıktan etkilenen çiftçiler için bir af hazırlandı. Şuanda Bakanlar Kurulu'nda imzaya sunulmuş durumdadır. 1 yıllık bir erteleme söz konusu. Çünkü kuraklık bu sene Doğu Anadolu illeriyle Orta Anadolu'da etkili oldu. Belirli zamanlarda yağış olursa bize çok büyük bir faydası olmaz.Nisan ayı bitkilerin büyüdüğü ve kardeşlenme yaptığı dönemdir. O dönem yağmur yağmazsa o bitki sap üzerinde büyür ve bunun yem bitkileri üzerinde olumsuz etkileri olur. Özellikle bu bölgede kuraklıktan zarar gören çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesiyle ilgili Bakanlar Kurulu kararı hazırlandı ve imzaya açıldı.Çok kısa bir süre içerisinde açıklanacak.Yüzde 5 civarında faiz uygulanacak. Bu aftan kuraklıktan etkilenen iller faydalanacak."
“GÜZEL BİR ÇALIŞMA OLDU”
AK Parti Erzurum Milletvekili Dr. CengizYaviloğlu, sunulan raporla bölge çiftçisinin tüm sorunlarının ifade edildiğini söyledi. Bölge çiftçisi üzerinde önemli bir yükün kalktığını dile getiren Dr. Yavilioğlu, “Kuraklıktan etkilenen çiftçimize çare olduk. Sıkıntılar bizlere yansıdıkça çözüm yollarını aramaya koyulduk. Bölge milletvekilleremizle birlikte bir rapor hazırlayıp yetkili mercilere ilettik. Sonuç olarak çiftçimizin borçları bir yıl ertenlendi.Güzel bir çalışma sonucunda bölge çiftçisi rahat bir nefes aldı” diye konuştu.

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim