Manisa'da tren minibüse çarptı: 6 ölü Manisa'da tren minibüse çarptı: 6 ölü
Bakan Eker, beraberindeki AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ, Hüseyin Tanrıverdi ve Muzaffer Yurttaş ile birlikte dolu yağışında bağ alanları zarar gören Sarıgöl'ün Çanakçı ile Alaşehir'in Subaşı köylerini ziyaret etti. Subaşı'nda kalabalık bir grup tarafından karşılanan Bakan Eker, "Öncelikle hepinize geçmiş olsun diliyorum. Bugün çiftçilerimizin yaralarını sarmak ve yanlarında olduğumuzu göstermek için buradayız. Sayın Başbakanımıza Amerika'ya gitmeden önce dolu felaketi ile ilgili bilgi verdim. Kendisinin size hem geçmiş olsun dileklerini hem de selamını getirdim. Çiftçilik emeğe dayanan çok zor bir iştir. Yazın sıcağında, kışın soğuğunda çok büyük emek verirsiniz. Bir de bakarsınız bir dolu olmuş. Bu umutsuzluğa neden olur. Bu gibi durumlarda önce bir plan yapılarak acil yapılacaklar tespit edilir. Daha sonra da uzun vadeli olarak neler yapılacağı görüşülür. İlçe Tarım Müdürlüğümüz zarar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda elimizde bir takım bilgiler var ama bu çalışmalar tamamlandığında vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için neler yapabileceğimizi kararlaştıracağız" dedi.
'56 milyon lira ödenenecek'
Bakan Eker, doludan zarar gören bağ alanlarında sigorta yaptıranlara 56 milyon lira ödeneceğini belirterek tarım sigortasının önemine dikkat çekti. Tarım Sigortaları Havuzu'na (TARSİM) poliçe yaptıran çiftçinin sigorta bedelinin yüzde 50'sini bakanlık olarak karşıladıklarını anımsatan Eker, "Yaptığınız sigortanın bedeli 100 lira tutuyorsa 50 lirasını biz veriyoruz. Manisa Türkiye'de tarım sigortasının en fazla yapıldığı illerden bir tanesi olmasına rağmen 100 çiftçiden 40 tanesi sigorta yapmış. 2007 yılından bu yana çiftçinin kullandığı makine ve ekipmanın 30 çeşidine yüzde 50 destek veriyoruz. Bu desteklerden bir tanesi de bağcılıkla ilgili. Bağ üzerine ağ gerilirse yüzde 50 desteğini biz veriyoruz. 6 senedir bu uygulama var. Bundan istifade edenler de var" diye konuştu.
Alaşehir'de 23 köy doludan zarar gördü. 10 köyde zararın yüzde 50'nin üzerinde olduğu, hasarlı alanın ise 1500 dekarı bulduğu ifade edildi.
Editör: TE Bilişim