İngiliz edebiyatının eşsiz soneleri VBKY’de

İngiliz edebiyatının Shakespeare ve Marlowe ile beraber üç büyük kurucusundan biri kabul edilen Sir Philip Sidney’in “Astrophil ile Stella Soneler” isimli eseri Türkiye’de ilk kez yayımlanıyor. VakıfBank Kültür Yayınları’nın okura sunduğu kitapta, soylu bir gencin büyük bir tutkuyla bağlandığı kadına karşı tükenmek bilmeyen aşkı anlatılıyor.

"TOPRAK ANA"nın Çocuklarına Sunduğu Nimetler.. "TOPRAK ANA"nın Çocuklarına Sunduğu Nimetler..

Dünya edebiyat tarihine damgasını vuran Sir Philip Sidney 16’ncı yüzyılda yaşadı. Zekâsı ve yetenekleriyle saray mensuplarının beğenisini kazandı. Eserleri yayımlandığı dönem dokuz, William Shakespeare’inkiler dört baskı yapıyordu. İngiliz edebiyatının Shakespeare ve Christopher Marlowe’la birlikte üç büyük kurucusundan biri olan Sidney’in “Astrophil ile Stella Soneler” adındaki eseri Türkiye’de ilk kez VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) tarafından okura sunuluyor.

Çevirmenliğini Nazmi Ağıl’ın yaptığı kitapta Astrophil adındaki soylu gencinbir diğer soylu genç Stella’ya karşı ölümsüz aşkı 108 sonede aktarılıyor.

Sevda cehennemin ta kendisi

Rönesans dönemine ait şiir dilini ve hümanizmi yansıtan kitap, Astrophil karakterinin bakış açısından okura ulaşıyor. Özgürlüğüne aşırı düşkün delikanlı aşık oluyor ve sevda yüreğine konunca o da buna “cehennem” adı veriyor. Aşk ve erdem arasında sıkışan genç hissettiklerinden oldukça rahatsız oluyor, ardından şu sözleri sarf ediyor:

Erdem, düş git yakamdan, n’olur biraz rahat ver,

Aklım ile gönlümü birbirine düşürdün.

Değersiz aşk kalbimi zapt etti ise eğer,

Fırlat kalbi kenara, ne hali varsa görsün.

Ölmek aslında bir lütuf

Astrophil bir zaman sonra kendini bu sevdanın kollarına bırakıyor, durumu kabulleniyor ama kavuşamamanın verdiği keder giderek artıyor, bu onun için dayanılmaz bir zulme dönüşüyor. Acısı sayfalarca sıralanıyor…

Yaram hala çok taze, vurdu kanattı diye,

Ama mutlak yarayı madem ki bir kez aldım,

Canım katil, o tatlı darbeyi bekleme, vur,

Canını çabuk almak kurbana bir lütuftur”

Kelimelerin tükendiği an

Astrophil’e göre Stella artık tüm düşüncelerini ele geçiriyor, ona karşı hisleri yüreğine sığmayan ve tükenmek bilmeyen bir tutkuya dönüşüyor. Bir zaman sonra kelimeler, heceler, harfler bile yetersiz geliyor.

Arzu, öyle eskiden yoldaşımsın ki benim,

Ve çoğun saf aşkıma ikiz gibi yapışık,

Hanginiz kim ayırmak imkânsız oldu artık,

İkinizin harıyla ayrı yanmakta kalbim.

İngiliz yazar Sir Philip Sidney’in kaleme aldığı “Astrophil ile Stella Soneler”, bir aşığın duygularını gözler önüne seren ölümsüz bir eser. VBKY’nin yayımladığı kitaptaki tüm soneler hem Türkçe hem de İngilizce olarak sayfalarda yer ediniyor.

Künye

Kitap: Astrophil ile Stella Soneler

Yazar: Sir Philip Sidney

Yayınevi: VakıfBank Kültür Yayınları

Sayfa sayısı: 240

Fiyatı: 22 TL

Editör: TE Bilişim