Kıbrıs'ta 10 bin kilometre taranacak Kıbrıs'ta 10 bin kilometre taranacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Maria Van Der Hoeven ile birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda düzenlenen "Enerji Teknolojileri Perspektifleri 2012" konulu yayının tanıtımına katıldı. Programda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin son 10 yılda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verdiğini söyleyerek, Türkiye'nin temiz enerji konusunda üzerine düşeni yapacağını söyledi.


Bakan Yıldız, yerli kaynaklarla büyümeye yönelik olan stratejilerin Türkiye için son derece önemli faydaları olduğunu söyleyerek, gelişmelerini tamamlayan ülkelerin dünyayı temizlemeye yönelik politikalar izlemesi gerektiğine vurgu yaptı.
"Türkiye bundan sonra da büyümesini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sürdürme niyeti ve gayreti içerisindedir" diyen Bakan Taner Yıldız, "Eğer biz dünyanın temizlenmesini istiyorsak, ve bu senaryoların olduğu gibi devam etmesini istemiyorsak dünya bunun bedelini ödemek durumundadır" diye konuştu. Bakan Yıldız petrol fiyatlarının yükselmesinin yenilebilir enerji için bir fırsat olabileceğine dikkat çekti.

Bakan Taner Yıldız, ayrıca elektrik tüketiminin arttığını kaydederek, "Elektrik tüketimi Haziran ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 arttı. Bu konuda politika ve strateji geliştirmeye devam ediyoruz. Son 10 yılda yaklaşık 2 katına çıkan Türkiye'nin enerji tüketimi 2023 yılında daha da artacak. Yani bugün 229 milyar kilowatt saat olan tüketimimizin 450 milyar kilowatt saat civarında olması bekleniyor. Bu, 100 milyar dolarlık yatırım anlamına geliyor" diye konuştu.

KERKÜK-YUMURTALIK BORU HATTI


Eneji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, açıklamalarının ardından ise gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Basra petrolünün Türkiye üzerinden taşınmasıyla ilgili bir sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nın kapasitesi 70 milyon ton ve biz bu hattı hala tam kapasiteyle kullanamıyoruz. Irak'ın 3 yıl içinde bu hattaki petrol seviyesini en az yarısına kadar arttırma taahhüdü var. Bunun dışında biz ek boru hatları projelerine sıcak bakıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Başka bir gazetecinin, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın 1915 olaylarına ilişkin yeni bir tasarı hazırlığında olduğu şeklindeki haberleri hatırlatması üzerine Bakan Yıldız, bu konuda atılacak bir adımın iki ülke arasındaik ilişkileri olumsuz etkileyeceğini söyledi. Yıldız ayrıca, Türkiye-Fransa arasındaki ilişkilerin kötü bir noktaya gelmeyeceğini umduğunu belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ege denizinde petrol ve doğal gaz aramalarıyla ilgili bir soruya ise, "Biz Ege denizinde herhangi bir arama yapmadık ve bundan sonra da kısa vadede yapmayı düşünmüyoruz" dedi ve "Böyle bir çalışmayı şuanda planlarımız arasına koymuş değiliz" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim