13. Alaçatı Ot Festivali Coşkusu Edis ile Zirveye Çıktı 13. Alaçatı Ot Festivali Coşkusu Edis ile Zirveye Çıktı
İSTANBUL Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilerek yerine Topçu Kışlası yapılmasına karşı çıkanlara orantısız polis şiddetinin yaşanmasıyla başlayan olaylar turizmde yansımasını gösterdi. Olaylar nedeniyle bazı ülkelerin Türkiye’yi “gidilmesi sakıncalı” ülkeler listesine alması, İzmir’deki turizm faaliyetlerini de etkiledi. Yaklaşık 1-1.5 yıl önce bağlantıları kurulan ve İzmir’de yapılması planlanan iki uluslararası etkinlik ve yabancı şirket toplantılarının büyük bölümü iptal edildi. Dünya Mikrobiyoloji Kongresi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenecek olan Sağlıklı Kentler Konferansı’nı iptal etmek durumunda kaldıklarını dile getiren Swissotel Büyük Efes Genel Müdürü Rıza Elibol, rekabetin yoğun olduğu kongre turizminde bu tür uluslararası etkinlikleri kente çekmenin zorluğunu dile getirdi. Şu anki zararlarının 500 bin Euro olduğunu kaydeden Elibol, “Bu sonbaharda yapılacak kongreleri de etkileyebilir. Düzenleyenler şimdi sorguluyor. Yabancı ülkelerin Türkiye’yi yeniden güvenli bir ülke ilan etmesi ilk etapta bu etkileri azaltabilir. Gönül isterdi ki hiç etkilenmeyelim, maalesef etkilendik. Keşke protestolar şimdi olduğu gibi barışçıl yöntemlerle gerçekleşseydi” değerlendirmesinde bulundu. 
Gönüllü tanıtım
Frankfurt, Dubai, Abu Dabi, Barcelona ve Londra gibi kentlerde düzenlenen tüm uluslararası kongre fuarlarına katılarak İzmir’i tanıttıklarını anlatan Elibol, “Beş yıldızlı otel dünyanın herhangi bir yerinde var ancak önemli olan kentin civarı. Biz İzmir civarındaki Efes Antik Kenti’nden Urla’daki şarap bağlarına kadar Ege’nin değerlerinin de tanıtımını gönüllü olarak üstleniyoruz. Misafirlerimizi Antalya’daki turistler gibi sürekli otelde konaklatma yoluna gitmiyoruz” dedi.


Sorun orta vadede
Kongre turizminde rekabetin çok keskin olduğuna da değinen Özkan, “İzmir’in kongre konusunda altyapısı belli. Geliştirilmesini bekliyoruz ancak şu anda belli bir ölçeğin üzerindeki kongreleri zaten alamıyoruz. Bir de ulaşım konusu var. Direkt uçuşların azlığı da kongre turizmini olumsuz etkiliyor. Bu gibi dezavantajlara rağmen İzmir’in avantajları var. Hizmet kalitesi, kentin tarihi ve doğal güzellikleri ile kongreleri kentimize çekmeye çalışıyoruz. Ancak insanların en önemli kaygılarından biri güvenlik. Gösterilerin olduğu yerlerden biri olan İzmir’de yaşananların turizmi orta vadede olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz çünkü kongrelerin hazırlığı en az bir yıldan önce başlıyor. Özellikle uluslararası olanlarda bu süre uzayabiliyor” bilgilerini verdi.

2 yıl geriye gittik

Kongre turizminde imaj konusunun da önemine dikkat çeken Özkan, “İmaj kolay meydana getirilmiyor. Biz otelimizin açıldığından bu yana hem İzmir için, hem otel tanıtımı için ciddi faaliyetlerde bulunuyorduk. Belki başladığımızdan iki sene öncesine gelmiş bulunuyoruz. Vazgeçen müşterilerimizi yeniden ikna etmek ve İzmir’e getirmek için hem zaman açısından hem maddi açıdan kaybımız olacak. Biz pazarlama faaliyetlerimizi artırma yoluna gittik” diye konuştu.

ZARAR ARTABİLİR

Swissotel Büyük Efes Satış ve Pazarlama Direktörü Ahmet Özkan, Mikrobiyoloji Kongresi ve Sağlıklı Kentler Konferansı’nın dışında uluslararası yabancı şirketlerin toplantılarının da iptal olduğunu aktararak “Daha kötüsü ileriki dönemde iptal etmeyi düşünenler var. Eylül, Ekim ve Kasım aylarındaki kongreleri iptal etmeyi düşünen,şu anda bununla ilgili yazışmayı hala sürdürdüğümüz misafirlerimiz var. Sene sonuna kadar bu yaklaşık 500 bin Euro 1 milyon Euro’yu bulabilir. Biz bunu aslında İzmir’in kaybı olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim