Cinnet geçiren baba katliam yaptı: 4 ölü Cinnet geçiren baba katliam yaptı: 4 ölü
Alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekmek ve üniversite öğrencilerinin fikirlerini üretime geçirebilmelerine imkan sağlamak amacıyla düzenlenen TÜBİTAK Formula G-Güneş Arabaları Yarışı ve Hidromobil-Hidrojen Enerjili Araba Yarışı'nın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İzmit Körfez Yarış Pisti'nde başlayacağı bildirildi. Türkiye'nin her yerinden üniversite takımlarının kendi ürettikleri araçlarla katıldığı Formula G’nin bu yıl 8'incisi, Hidromobil Yarışları’nın ise 6'nsısının gerçekleştirileceği açıklandı.

TÜBİTAK Formula G-Güneş Arabaları Yarışı'na ilk yıl 16 takım katılırken, 2012’de bu sayının 42 olduğu vurgulanırken, Hidrojen Arabaları Yarışı'nın ilk yılında 12 takım, bu yıl ise 24 takımın yarışacağı belirtildi. Formula G ve Hidromobil Yarışları'nın bin 950 metrelik İzmit Körfez Yarış Pisti’nde yapılacağı kaydedilirken, Hidromobil araçları için ücretsiz yakıt, teknik destek ve kuru buzun Linde Gaz şirketi tarafından sağlanacağı bildirildi.

TÜBİTAK'ın yaptığı açıklamada, güneş ve hidrojen gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan araçların katıldığı yarışların her geçen yıl büyük ilgi gördüğü belirtildi. Üniversitelilerin geliştirdiği alternatif enerjili araçların, teknik kontrol ve test sürüşlerinin ardından 14 Temmuz Cumartesi günü sıralama turlarına katılacağı açıklanırken, 15 Temmuz Pazar günü ise Formula G yarışlarının finalinin saat 13.00’te, Hidromobil yarışlarının finalinin ise saat 14.30’da yapılacağı kaydedildi.
Yarışmaların final programına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın da katılacağı bildirildi.

ANTEP'İN HİDROFISTIĞI BURSA'NIN TİMSAH'INA KARŞI

Üniversite öğrencilerinin geliştirdiği alternatif enerjili araçların, tasarımları, isimleri ve logoları ile dikkat çektiği vurgulanırken, Türkiye’nin en hızlısı olabilmek için yarışacak arabaların isim ve logolarında bulundukları kentlerin tarihi ve yöresel simgelerinin yer aldığı kaydedildi.

Formula G’de Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin aracının ismini Asi Nehri’nden aldığı belirtilirken, Kocaeli Üniversitesi aracına ‘Körfez’, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi aracına ‘İstiklal’, Hava Harp Okulu aracına ‘Feza’, Hitit Üniversitesi aracına ‘Kadeş’, Gazi Üniversitesi aracına ‘Şems-i Gazi’, Akdeniz Üniversitesi'nin aracına da ‘Portacar’ ismini verdiği bildirildi. Hidromobil kategorisinde Uludağ Üniversitesi’nin aracına ‘Timsah’ ismi verilirken, Gaziantep Üniversitesi’nin araçlarından biri ‘Zeugma', diğeri ise ‘Hidrofıstık’ ismiyle yarışacağı vurgulanırken, Dumlupınar Üniversitesi ‘21. Yüzyıl Hazerfen’, Selçuk Üniversitesi de ‘Selçuk Sümer’ isimli araçlarıyla yarışmada yerini alacağı öğrenildi.

Geçen yıl düzenlenen yarışlarda Formula G’de İstanbul Üniversitesi birinci olurken, Hidromobil kategorisinde ise İzmir MMO Öğrenci Komisyonu’nun tasarladığı araç yarışmayı ilk sırada tamamlamıştı.

Editör: TE Bilişim