Liselilerin kavgası kanlı bitti Liselilerin kavgası kanlı bitti
Kdz. Ereğli’de, Erdemir’den emekli Sedat Zandal, bölgede bir ilki gerçekleştirerek Alpin Saanen Keçi Çiftliği kurdu. Bu işe başlarken hiçbir deneyim ve bilgiye sahip olmadığını, tamamen internet ortamı ve bu işin yapıldığı yerlerdeki izlenimleri ile kısa zamanda 150 keçi sahibi olduğunu belirten Zandal, “2009 yılında Ereğli Demirçelik Fabrikalarından (ERDEMİR) emekli oldum. İki yıl boş gezdim. Bu iki yıllık süreç içerisinde kendimi atıl durumda hissettim. Hep bu süreç içerisinde neler yapabilirim, nasıl bir iş kurabilirim diye düşündüm. O süreç içerisinde bir ağabeyimin sayesinde bu işe giriştik. Bu iş bize vesile oldu. Biraz bu işin bir fizibilitesini yaptık. Bu işin ana kaynağı Bolu’da bir Saanen Keçi Çiftliği varmış, arkadaşım ile birlikte bu işleri araştırdık, bana yardımcı oldu. Saanen keçilerinin bakımının kolay, rahat olduğunu, uysal bir hayvan olduğunu ve bu işin ılıman bölgede yapılabileceğine karar verdik" dedi.

Herhangi bir bilgisi olmamasına rağmen bu işe başladığını anlatan Zandal, "Bu işe 35 dişi, 2 erkek keçi ile başladım. Şu an çiftliğimizde 150 keçi var, bu işe başlarken bana destek veren Kaymakam İbrahim Çay'a, İlçe Tarım Müdürlüğüne, Erdemir’e ve her sıkıntımda bilgilerine başvurduğum veteriner Celil Turan’a teşekkür ediyorum. Erdemir’den aldığım bütün emekli ikramiyemle bu işe başladım. Ben bu iş için hiç kredi kullanmadım. Keçi sütü için bölgemizde bulunan süt fabrikalarının yetkilileri ile görüştüm” diye konuştu.
Hedefinin keçi sayısını 300’e çıkararak günde 600 litre keçi sütü üretmek olduğunu belirten Zandal, ”Benim çiftliğimde keçiler, tamamen doğal ürünlerle beslenmekte. Bu iş sabır işi, zorluğu bu, şu an çiftliğimizde 450 metrekare kapalı alanımız var, açık alanımız 14 bin 468 metrekare. Hedefim, 300 keçim olması ve günde 600 litre süt üretmek” dedi.
Zandal, ayrıca internetten indirdiği başka bölümlere bakarak süt sağma makinesi icat ettiğini keçileri alıştırarak, keçilerin makinenin bulunduğu alana gelerek yem yediğini bu şekilde makineye bağladıklarını ve süt sağım işlemini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim