Uluslararası Alanda İzmir’e Proje Ödülü Uluslararası Alanda İzmir’e Proje Ödülü
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Körfez İşbirliği Odaları (FGCC Chambers) işbirliği ile 6-7 Şubat 2012 tarihlerinde İstanbul Four Seasons Bosphorus otelde gerçekleştirilen Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumu yoğun bir ilgiyle tamamlandı.
Yaklaşık 750 kişinin katıldığı İş Forumu programı çerçevesinde; İzmir Ticaret Borsası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, "Önümüzdeki Dönemin Öncelikli Gündem Maddeleri; Tarımsal Verimliliği Arttırmak ve Gıda Güvenliği" konusu tartışıldı. Panele, İzmir Ticaret Borsası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye Gıda Meclisi Başkan Yardımcısı ve SETBİR Başkanı Murat Yörük, Bahreyn Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Abdulhakem Al Shemeri ve Ata Holding Danışmanı ve Türk-BAE İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Bolak katıldı. Konuşmasında küresel krizin yarattığı gelir kaybı, işsizlik gibi sorunlar telafi edilmeye çalışılırken dünyada hala 7 kişiden birinin yatağına aç girdiğini söyleyen Işınsu Kestelli, “Birleşmiş Milletler verilerine göre son 40 yılda dünya nüfusu yıllık ortalama yüzde 1.5 artarken, tarımsal üretimin değeri cari fiyatlarla ortalama yüzde 5.6 oranında artmıştır. Dünya nüfusunun yüzde 15'i açken, yüzde 20'sinin obez olmasını ancak adaletsizlikle açıklayabiliriz. Dünyada ticari kaygıların en aza indirildiği vicdani bir küresel tarım politikası uygulamanın zamanı gelip geçmektedir. Önlem almalı ve faaliyete geçmeliyiz. Ülkemiz ve Körfez İşbirliği Odaları Federasyonuna üye ülkeler (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Oman ve Kuveyt) arasında özellikle tarımsal ürün ticaretinde önemli bir işbirliği alanı bulunmaktadır, bunu değerlendirmeliyiz" dedi.
Konuşmasında ayrıca İzmir'in EXPO 2020 adaylığına da değinen Kestelli, "Ben bu ülkenin güzel şehri İzmir'den geliyorum. Kentimiz EXPO 2020 organizasyonuna ev sahipliği yapmak için 4 rakiple yarışıyor. Katkınızı bekliyoruz" diyerek katılımcılardan destek istedi.Panelde küresel ısınma, insanlık için öncelikli gündem maddelerinden birisini oluştururken tarımsal verimliliğin hükümetlerin gündeminde daha büyük önem kazandığı vurgulandı. Dünyada artan nüfus için; güvenli, yeterli ve besleyici gıda kaynakları ihtiyacının karar vericilerin karşılaştığı en önemli zorluklardan birisi olduğuna değinildi.
Editör: TE Bilişim