Trafik kazaları her yıl onbinlerce cana mal olurken, yüzbinlerce kişinin de yaralanmasına, hatta engelli kalmasına sebebiyet veriyor. Radyo Trafik İzmir'e konuşan İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şamil Özsagulu, İzmir'de meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının oluş şekillerine dair önemli bilgiler verdi, vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları sıraladı.

EN FAZLA ÖLÜMLÜ VE YARALANMALI KAZA YANDAN ÇARPMA SONUCU MEYDANA GELİYOR

İl genelinde oluşan ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 35’inin yandan çarpma suretiyle olduğunu aktaran Şamil Özsagulu, yayaya çarpma neticesinde oluşan kazaların oranının yüzde 23, devrilme, savrulma ve takla atma sonucu oluşan kazaların oranının yüzde 13, arkadan çarpma suretiyle oluşan kazaların oranının ise yüzde 11 olduğunu belirtti.

Türkiye’nin bilim kahramanları İzmir’de buluştu Türkiye’nin bilim kahramanları İzmir’de buluştu

ÖLÜMLÜ VE YARALANMALI KAZALARIN YARISINDAN FAZLASINA MOTOSİKLET SÜRÜCÜLERİ KARIŞIYOR

Özsagulu, oluş şekilleri dışında, ölümlü ve yaralanmalı kazaların yüzde 55’ine motosiklet sürücülerinin karıştığına vurgu yaptı. Bu nedenle motosiklet sürücülerini ikaz eden Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı, "İzmir, Türkiye’de motosiklet kullanım oranının en fazla olduğu şehir. Bunu da değerlendirdiğimizde motosiklet sürücülerinin tüm kurallara uymasını, kullandıkları araçların bir trafik unsuru olduğunu unutmamalarını rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

YAYA GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ, YÜKSEK HIZ, TAKİP MESAFESİ...

"Kuralları dikkate almayan vatandaşlarımız kazalara neden oluyor." diyen Şamil Özsagulu, "Ölümlü ve yaralanmalı kazaların oluş şekilleri göz önüne alındığında vatandaşlarımızın yayaların geçiş üstünlüğüne dikkat etmeleri gerekiyor. Vatandaşların da yaya geçitlerini ve üst-alt geçitleri kullanmaları da çok önemli. Yandan çarpma suretiyle oluşan kazalar kavşaklarda, geçiş önceliğine dikkat etmeyen sürücüler nedeniyle meydana geliyor. Kavşaklarda geçiş önceliğine, işaret ve işaretçilere dikkat etmek gerekiyor. Devrilme, savrulma ve takla atma sonucu oluşan kazalara genelde şehirlerarası yollarda rastlıyoruz. Bu kazalara ise yüksek hız sebebiyet veriyor. Arkadan çarpma suretiyle oluşan kazalar için de takip mesafesine dikkat etmek lazım. Vatandaşlarımızın tüm trafik kurallarına uyması, bu kazaların önlenmesine yardımcı olacaktır." uyarısında bulundu.

Editör: Ersin USTA