İzmir’de orman yangınlarıyla mücadele için ‘orman benim’ kampanyası düzenlendi İzmir’de orman yangınlarıyla mücadele için ‘orman benim’ kampanyası düzenlendi
İZBAN’ın “kaynakların verimli kullanılması” felsefesi doğrultusunda tren kapılarına yerleştirdiği yeşil renkli açma düğmeleri, yılda yaklaşık 700 bin kwh enerji tasarrufu sağlarken, soluduğumuz havamıza karbondioksit salınımı da yaklaşık 400 bin kg. azaltıyor. Bu değerler ölçü alındığında ise İZBAN trenlerinin 78 Ton Eşdeğer Petrolün (TEB) tüketilmesini önlediği ortaya çıkıyor.

İZBAN trenlerinde yolcu vagonları, konforlu bir seyahat için klimalar ve elektrikli ısıtıcılar sayesinde iklimlendiriliyor. Kapıların açılıp-kapanması esnasında ise iç ortam ısısı değişikliğe uğruyor. Yeşil düğme sayesinde yolcu iniş-binişinin olmadığı kapılar kapalı kalıyor ve böylelikle ortam ısısının kaybedilmemesiyle, gereksiz elektrik enerjisi tüketimi engelleniyor. Bu tüketim, farkı etkenlere göre değişiklik gösterse de yeşil düğme sayesinde işletmenin ortalama yüzde 25 oranında daha az iklimlendirme amaçlı elektrik tüketmesini sağlıyor. Sefer başına 10 kwh’lık bu tasarruf, 1 günde 2 bin kwh’ya, yılda 700 bin kwh’ya, hatta 900 bin kwh’ya kadar ulaşıyor.

İZBAN’da bu konuda çalışma yürüten teknik uzmanlar, tüketilen her enerjinin bir petrol karşılığının bulunduğunu belirterek “İZBAN trenlerinin kapılarındaki yeşil düğme, her yıl 78 ton petrole eşdeğer enerjinin harcanmasının önüne geçiyor. Enerji kaynaklarının azaldığı günümüz dünyasında bu tarz uygulamalara şiddetle ihtiyacımız var. Bu uygulama, aynı zamanda maliyet tasarrufu ve soluduğumuz atmosferin 78 ton petrolün karbondiosit emisyonuyla kirlenmemesini de sağlıyor” vurgusu yaptılar.

İZBAN yönetimi de küçük yeşil düğmenin çevreci etkilerine dikkat çekerek, “Yolcularımızın, ilk bakışta garipsediği ancak çabuk alışkanlık kazandığı bu uygulama, her yıl doğaya salınan karbondioksitin 400 ton daha az olmasını sağlıyor. İzmirlilere, uygulamaya verdiği destek için teşekkür ederiz” diye konuştu.

SEÇİM GÜNÜ 05:00’TE TREN
İZBAN, seçim günü sandık görevlilerin bölgelerine zamanında ulaşmasını sağlamak amacıyla 30 Mart Pazar sabahı 05:00’te ek tren sefere koyacak. Sandık görevlilerini bölgelerine taşıyacak tren, Aliağa-Menemen ve Cumaovası istasyonlarından saat 05:00’te kalkacak.

Editör: TE Bilişim