İşte Ak Parti'nin A Takımı İşte Ak Parti'nin A Takımı
 AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Çakar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllarda büyük borçlanma yaptığını ancak buna karşın Büyükşehir belediye başkanı Aziz Kocaoğlu’nun belediyenin borçlarını sıfırladıkları yönünde gerçekle bağdaşmayan açıklamalar yaptığını savundu.
Çakar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 yılı kesin hesaplarında borcunun 802 milyon TL olduğuna dikkat çekerek, “Sadece borçlanılan banka ve kurumlar değişmiştir. 2013 yılına geldiğimizde ise durum daha vahim bir hal almıştır. İzmir Büyükşehir, ESHOT ve İZSU'nun 2012 borçlanma hedefleri 900 milyon TL kadardır. Büyükşehir, ESHOT ve İZSU, borçlanmadan yatırım yapamaz hale getirilmiştir diye konuştu.
AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Çakar, 2006 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütün borçlarının toplamının 170 milyon TL, 2006 yılı sonunda dış borçların 38 milyon TL olduğunu belirterek, şu verileri paylaştı: “2007 yılına gelindiğinde ise borç toplamının 1 milyar 53 milyon liraya çıktığını görebiliriz. Bir yıl içinde borç toplamındaki bu fark, dikkat çekici olmalıdır. 2012 yılı kesin hesaplarına bakıldığında da 802 milyon TL borç görülmektedir. 2006 yılındaki dış borç 38 milyonken 2012 yılında dış borç 254 milyon liraya çıkmıştır.”
Çakar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantılarından geçirilen borçlanma kararlarının 500 milyon TL’yi bulduğunu, İZSU, ESHOT gibi kurumların borçlanmadan yatırım yapamaz hale geldiklerini; buna karşın meclisten sürekli borçlanma kararlarının çıkmaya devam ettiğini söyledi.
Merkezi idarenin belediyeye 2 milyar TL para gönderdiğini açıklayan Çakar, “Merkezî idareden 2 milyar TL kadar para gelirken, İZSU sürekli para basarken hâlâ her konuda borçlanma içinde olmasını anlamak mümkün değil. 2004 yılından bu yana İzmir'i idare edenlerin ne kadar beceriksiz ve iş bilmekten uzak, aciz olduklarının göstergesidir" diye konuştu.
Büyükşehir yetkililerinin belediye şirketleri ve çalışanların maaşlarını bile karşılayamaz duruma geldiğini iddia eden Çakar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İZSU, borçlanmadan bırakın yatırım yapmayı, su patlaklarının bile tamir edemez hale gelmiştir. ESHOT, borçlanmadan otobüs alamaz, yedek parça temin edemez hale getirilmiştir. Belediye, üzülerek söylüyorum bırakın büyük yatırımları, borçlanmadan asfalt yaması yapamaz hale getirilmiştir. Her yıl 200 milyon TL'den fazla sermaye artışı yapılarak kurtarılmaya çalışılan belediye şirketleri, çalışanların maaşını bile ödeyemez hale gelmiştir. Büyükşehir, ESHOT ve İZSU'dan sonra yavaş yavaş şirketlerini de bankalara borçlandırmaya başlamıştır. Başladıkları hiçbir işi zamanında bitiremezken ellerindeki malî imkanları tadilat ve konser organizasyonlarıyla harcarken İzmir'i içinden çıkılamaz bir borçlanmaya itmektedirler.”




Yusuf Kenan Çakar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı tahmini bütçesinin 2 milyar 300 milyon TL’ye çıktığını, bütçede 6-7 kat artış olduğunu, bunun nedeninin de AK Parti’nin yerel yönetimlere aktardığı kaynaklarla olduğunu kaydetti.
“Bu artışın, AK Parti'nin yerel yönetimlere aktardığı kaynaklarla olduğu açıkça görülmektedir. ‘Ankara'dan İzmir'e para gönderilmiyor' diyenlerin ya bu konuyu bilmedikleri ya da bilinçli olarak kamuoyunu yanıltmak için doğru söylemediklerinin açıkça ispatıdır” diyen Yusuf Kenan Çakar, açıklamalarına şöyle devam etti: “Tüm yılların bütçelerin kesinleşmelerine bakıldığında, yüzde 90 ile 92'si Ankara'dan gelen paylardan oluşmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçeye katkısı, yüzde 8 ile 10 arasında kalmaktadır. Bütçedeki bu artış, AK Parti'nin yerel yönetimleri ne kadar desteklediğini ortaya koymaktadır.”
Kenan Çakar, Büyükşehir belediye meclisinde bir süre önce asfalt tamir ve tadilatında kullanılmak üzere İller Bankası’ndan 175 milyon TL kredi alındığını örnek verdi.
Çakar, bunun asfalt tamiri için bile artık krediye ihtiyaç duyulduğu anlamına geldiğini savunarak, şöyle dedi: “Tabloya bakıldığında, 'Borçların tamamını ödedim' diyerek kamuoyunu kandırdığını görebiliriz. Bir yeri ödemiş, diğer yerden borçlanmış. Borç sıfırlanmış değil, sadece borçlanılan kurum ve bankalar değişmiştir."

Editör: TE Bilişim