Foça yöresinde yaşayan foklar, foto-kapana gülümsüyor Foça yöresinde yaşayan foklar, foto-kapana gülümsüyor
İzmir Foça'da, poyraz, özellikle kuzey rüzgarlarına ve poyraza açık balıkçı barınağını olumsuz etkiledi.Balıkçı barınağında bağlı bulunan 15 metre uzunluğunda Nergiz Türkhan'a ait Sweety-2 isimli gezi teknesi battı. Batan teknenin eşya ve donanımları denize saçılırken, Foça Büyük Deniz sahilindeki ahşap iskelelere bağlı irili ufaklı 8 teknede sulara gömüldü. Balıkçı barınağında konuşlanan çok sayıda tekne de batma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.Diğer tekne sahipleri ve çalışanları önlem almaya çalışırken,
batan gezi teknesinin iş makinesi yardımıyla battığı yerden çıkarılacağı öğrenildi.
Balıkçı barınağının işletmeci kurumu olan Foça Merkez Su ürünleri Kooperatifi'nin Başkanı Ceyhan Çetin, balıkçı barınağının kuzey rüzgarlarına açık olduğunu, böyle havalarda her seferinde birkaç tekneyi kaybettiklerini, bunun önüne geçebilmek için dalgakıran yapılmasını istediklerini söyledi.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2008 yılında ilçeye kazandırılan balıkçı barınağının maalesef dalgakıranı olmadığını anlatan Ceyhan Çetin; şöyle konuştu: "Kuzey rüzgarlarına tamamen açık bir konumda olduğu için ve dalgakıran olmadığı için orta şiddette dahi esen kuzey rüzgarlarında burada konuşlu bulunan tekneler her seferinde zarar görüyor. Aslında barınağımızın projesinde dalgakıran olduğunu biliyoruz. Fakat çevreciler barınağın yapım aşamasında buna karşı çıktılar."
Bu nedenle Türkiye'de ilk defa dalgakıranı olmayan bir balıkçı barınağının Foça'da inşa edildiğini belirten Çetin, sözlerini şöyle tamamladı: "Deniliyor ki bu barınak çevreye duyarlı oldu, evet ama çevreye duyarlı barınağımız ne yazık ki her biri milli servet olan teknelerimize duyarsız durumdadır. Barınakta konuşlanan tekne sahipleri ve biz barınak işletmecisi olarak akşam yastığa başımızı koyduğumuzda rahat bir uyku uyuyamaz olduk. Bu sıkıntımızı ilgili tüm kurumlara bildirdik. Fakat sonuç alamadık.
Acilen kuzey rüzgarlarına karşı barınağımıza bir dalgakıran yapılmasını istiyoruz. Aksi halde Foça'da sağlam tekne kalmayacak."
Editör: TE Bilişim