İzmir'de Gece 2 Ayrı Fabrikada Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı İzmir'de Gece 2 Ayrı Fabrikada Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği 41. Olağan Genel Kurulu, Balçova Crowne Plaza
Otel'de yapıldı. TESKOMB Genel Başkanvekili ve İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, hükümet tarafından "Esnaf ve Sanatkarlar Değişim,Dönüşüm, Destek Strajesi Belgesi ve Eylem Planı' projesinin uygulamaya konulduğunu 7 maddelik paketten kooperatiflerinde yararlanması gerektiğini söyledi.
Birliğe bağlı 50 kooperatiften 133 delegenin hazır bulunduğu genel kurula Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, TESKOMB Genel Başkanı ve eski AK Parti Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel, Halk Bankası Birinci Bölge Koordinatörü Vehbi Yıldırım, İkinci Bölge Koordinatörü Sami Bacanak ile banka şube müdürleri, bölge birlik başkanları, oda başkanları katıldı. Divan Başkanlığını TESKOMB Genel Başkanvekili Bahri Şarlı yaptı.
TESKOMB Genel Başkanvekili ve İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, kredi faizleri ile birlikte enflasyonun düştüğünü ve bu süreçte kısmen de olsa olumlu yönde gelişmeler yaşandığını belirterek "Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen kesimimiz, ayakta kalma mücadelesi vererek ülke ekonomisine üretim, istihdam ve katma değer yaratmak suretiyle katkıda bulunmaya devam etmiştir' dedi.
Torba yasa çerçevesinde 2011 yılının 10 Mart -15 Nisan tarihleri arasında uygulamaya konulan 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle kooperatif takibindeki ortak borçlarının yeniden yapılandırılması genelgeleri doğrultusunda birliğe bağlı kooperatiflerde uygulama başlatıldığını ifade eden Hünü, "Bu kapsamda birliğe bağlı 43 kooperatifte yaklaşık 45,5 milyon TL takipli alacak yapılandırılmıştır' diye konuştu.
Hünü, konuşmasının devamında; tüm esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerini kapsayan ve On-line olarak çalışan ve merkez birliği öncülüğünde başlatılan Ortak Takip Bilgi Yönetim Sistemi (TOKBYS)'nin eksiksiz olarak tamamlandığını belirtti.
ESNAF VE SANATKARA UYGUN FAİZLİ KREDİ
Hünü, birliğin, hükümet ve Halk Bankası ile girişimlerinin sonucunda uygun faizli kredilerin esnafa verildiğini aktararak sözlerine şöyle devam etti: "1 Eylül 2010 tarihinden geçerli olmak üzere yeni açılacak ve vadesi 1 yıla kadar olan kooperatif kredilerinde yıllık faiz oranı yüzde 5'e, mevcut veya yeni açılacak olan ve vadesi 1 yıldan fazla olan diğer tüm kredilerde yıllık faiz oranı yüzde 6'ya indirilmiştir.Yine kooperatif şahıs üst limitleri Halk Bankası'nın belirlediği finansal ve diğer kriterlere göre 100 bin, 75 bin, 50 bin ve 35 bin TL olarak belirlenmiş ve kooperatifler risklerine göre gruplandırılmıştır. 2011 yılında da kredi faiz oranlarında artış olmamış ve kooperatiflerimiz kefaleti ile aynı faiz oranlarında kredi kullandırılmıştır. Merkez birliğimizin yoğun girişimleri ile gerek hükümet yetkilileri ve gerek Halk Bankası Genel Müdürlüğü ile yürütülen çalışmalar sonucunda daha önceden kullandırılan ve bakiyesi 2012 yılına devreden krediler ile 1 Ocak 2012 -22 Şubat 2012 tarihine kadar kullandırılan kredilerin faiz oranlarında bir değişiklik olmayarak kredilerin faiz oranlarına uygulanan yüzde 50 sübvanse oranı devam etmiştir."
Herhangi bir bankadan alınan kredi ile kooperatif vasıtası ile alınan kredi arasındaki farkın uygun faiz oranlı olmasının yanında değişik faktörlerin de yer aldığını dile getiren TESKOMB Genel Başkanvekili ve İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, kooperatiflerin esnaf ve sanatkarların dost kapısı olduğunu söyledi. Kredi borçlarının gecikmesi üzerine kurum tarafından koruma politikasının yürütüldüğünü kaydeden Hünü; sözlerini şöyle sürdürdü: "Esnaf ve sanatkar bilirki senedini gününde ödemezse, ertesi gün ipoteği satışa çıkmaz, bütün borcu müeccel hale gelmez.Bu sisteme tüm esnaf teşkilatları ve yöneticilerinin sahiplenmesi ve destek vermesi gerekir."
7 MADDELİK DESTEK PAKETİNDEN YARARLANMA TALEBİ
Hükümet tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm,Destek Strajesi Belgesi ve Eylem Planı projesinin uygulamaya konulduğunu da hatırlatan Hünü, 7 maddelik paketten kooperatiflerinde yararlanması gerektiğini vurguladı. Hünü, bu kapsamda öncelikle kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi,vergi ve diğer   hükümlülüklerin azaltılması, girişimciliğin geliştirilmesi, altyapı kümeleşme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi, Avrupa Birliği programlarından ve kaynaklarından esnaf ve sanatkarın da faydalanmasının sağlanacağı belirterek "böylelikle kesimimiz üzerindeki olumsuz etkileri, belirlenen öncelikler ve bu doğrultuda öngörülen tedbirlerle azaltılacak" dedi. Salahaddin Hünü, konuşmasını "hükümetin başta merkez birliği olmak üzere birliklerimize ve kooperatiflerimize bakış açısının müspet olduğunu biliyoruz" ifadeleriyle tamamladı.



Editör: TE Bilişim