Başkan Demir Tebrik Çiçeği Yerine SMA’lı İkbal’e Destek İstedi Başkan Demir Tebrik Çiçeği Yerine SMA’lı İkbal’e Destek İstedi
 Yıllık 28,1 milyon ton rafinaj kapasitesi ile Türkiye'nin lider sanayi kuruluşlarından Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş’nin (TÜPRAŞ) yurtiçi satışlarını yüzde 7 oranında (572 bin ton) artırdığı, toplam satışlarında ise geçen yıla göre yüzde 5 oranında artışla 11,9 milyon tona ulaştığı açıklandı. 
Şirketin Kurumsal İletişim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Tüpraş'ın ilk altı aylık dönemde yurt içi satışlarını yüzde 7 artırırken, hampetrol fiyat ve döviz kurundaki dalgalı seyre rağmen karlılıkta hedeflerine ulaştığı belirtildi. 
Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "2012 yılına 106,5 dolar/varil seviyesinde başlayan ve Ortadoğu ve Afrika’da petrol üreticisi ülkelerde tırmanan jeopolitik gerilimle ilk çeyrek dönem sonunda 123 dolar seviyesine çıkan brent ham petrol fiyatı, ikinci çeyrek dönem sonunda 94 dolar/varil seviyesine gerilemiştir. İran yaptırımlarıyla pahalılaşan ağır hampetrollerin rafinerilerin üretim maliyetlerini artırması, ikinci çeyrek dönemde düşen ham petrol ve ürün fiyatlarıyla oluşan stok zararı, doğalgazdaki fiyat artışlarının enerji maliyetlerini yükseltmesi gibi nedenlerle Tüpraş’ın net rafineri marjı 2012 ikinci çeyrek dönemde geçen yılın aynı dönemine göre 0,69 $/varil azalarak 3,65 $/varil seviyesinde gerçekleşmiştir."
Açıklamada, "2008 krizinden sonra, hem hampetrol fiyatlarında keskin düşüş, hem de döviz kurundaki hızlı yükselişin bir arada gerçekleştiği 2012 ikinci çeyrek dönemi içindeki aylarda, fiyatlardaki dalgalı seyrin oluşturduğu fiyat riskini azaltmak için uygulanan üretim optimizasyon programları çerçevesinde 2012 yılı ilk altı aylık dönemde toplam kapasite kullanımının yüzde 78,1 seviyesinde gerçekleştiği" belirtildi.
Açıklamada, bu dönemde "Tüpraş yurtiçi satışlarını yüzde 7 oranında (572 bin ton) artırırken ihracat dahil toplam satışların geçen yıla göre yüzde 5 oranında artışla 11,9 milyon tona ulaştığı" ifade edildi.
Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "2012 ilk altı aylık dönemde, satış hacimlerinde ulaşılan miktarsal artışların yanı sıra aynı dönemde daha yüksek seyreden döviz kuru ve uluslar arası ürün fiyatları nedeniyle, satış gelirleri 2011 yılının yüzde 24,8 üzerinde gerçekleşmiştir. 2012 yılı ilk altı aylık dönemde fiyatların hızla düşmesi nedeniyle uğranılan ham petrol ve ürün stok zararına karşın, uygulanan üretim optimizasyonu, verimlilik artırıcı uygulamalar ve tasarruf politikaları sayesinde, Tüpraş 426,7 milyon TL net dönem karı elde etmiştir. 2014'de devreye alınması planlanan, ülkemize yılda yaklaşık bir milyar USD tutarında katma değer sağlayacak ve aynı seviyede cari açığı düşürecek olan 2,4 milyar USD tutarındaki fuel oil dönüşüm yatırımına hızla devam edilmekte olup, program paralelinde Temmuz ayı itibarıyla projenin yüzde 25'i tamamlanmıştır. 2012 yılı ilk altı aylık dönemde toplamda 1053,4 milyon TL (584,5 milyon dolar) fuel oil dönüşüm projesi dahil yatırım harcaması gerçekleştirilmiştir. Ülkemiz akaryakıt ihtiyacını en emniyetli ve yüksek kalitede karşılarken, sürdürülebilir düzeyde optimum karlılığı amaçlayan Tüpraş, güçlü insan kaynağıyla operasyonel ve finansal başarılarını yükseltme yolunda üretimini ve yatırımlarını sürdürerek, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer yaratmaya devam edecektir."

İzmir Haberleri
Editör: TE Bilişim