İZKİTAP Fest’e hafta sonu yoğun ilgi İZKİTAP Fest’e hafta sonu yoğun ilgi
Tarihi havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, yatırımlarında finans konusunda sıkıntı yaşamadıklarını ancak konu ulaşım olunca büyük çapta kaynağa ihtiyaç duyulduğunu aktararak, “IFS ile uzun süre görüşmeler gerçekleştirdik ve birbirimizi tanımaya çalıştık. Derdimizi hep Osmanlı’da olduğu gibi Marco Paşa’ya anlattık.

IFC’nin Türkiye temsilcisinin adı da Marco. Belediyemizin son on yılda sıkıntılı bir finans sürecinden geçerek kendini toparladı ve bu günkü finans ve yatırım gücüne ulaştı. Belediye denince doğaya, çevreye yönelik bir şey yapmak istiyorsanız çevre ve ulaşım yatırımlarına önem vermeniz gerekiyor. Biz İZSU ile çok az kredi desteği alarak bütün çevre yatırımlarını gerçekleştiriyoruz. Ama ulaşım dendiğinde büyük çapta bir finans desteğine ihtiyacımız var. Alt üst geçitleri, fuar alanını biz yapıyoruz kendi gücümüzle.

Ama vapurların alınması, Türk lirası olarak 360 milyon, buna benzer diğer yatırımlar tam aktif tramvay sistemi IFC konsorsiyumunda ve şu anda 4. kredi sözleşmesini gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar toplam IFC’den alacağımız kredi 320 milyon euro civarında. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredibilitesi ise yani borçlanabileceğimiz miktar bunun 4 katı. Tabiî ki ödeyebileceğimiz kadar borçlanacağız.

Aldığımız krediyi eski sisteme göre, otobüsle yaptığımız taşımayı tramvayla yaptığımız zaman, tramvayın hem ana parasını hem faizini yine metro da aynı şekilde karşılayacak durumdayız. Tüketim harcamaları, belediyenin ekonomisini güçlendirmeyecek harcamaları kesinlikle belediye bütçesinden kendi kaynaklarımızdan karşılıyoruz. Bu da finans yapımızın güçlü şekilde devam etmesini sağlıyor” dedi. 

Ulaşımda raylı sistem ile deniz ulaşımının da arttırılmasıyla birlikte birçok problemin çözüleceğini söyleyen Kocaoğlu, “Bergama’dan Selçuk’a kadar uzanacak banliyö hattımız, Buca, Bornova, Konak’da yine birçok tramvay çalışması yapacağız. Kordon’da tek hatlı nostaljik tramvay faaliyete geçecek. Sözün özü 11 km ile aldığımız raylı sistem uzunluğunu bugün 96 km ile çalıştırıyoruz. Bu ayın 25’inde 97, 30 Nisan’da 100, 30 Haziran’da da Torbalı hattı ile 130 kilometre olacak. Biz 5 yılın sonunda 130 kilometreyi 302 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

İZMİR’İ DEMİR AĞLARLA ÖRÜYORUZ”
“10 yıldır dikenli yollardan geçerek çalışmaya, üretmeye, kente gerekli yatırımları yapmaya yoğun çaba gösterdik ve başardık” diyen Kocaoğlu şunları söyledi: “Önümüzdeki 5 yılda birikimimiz, güçlü finans yapımız, bunlardan önemlisi, 4 milyonluk İzmirlilerle aramızda kurduğumuzu güven ve sevgi bağı bizi hedefe doğru yürümekte en çok motive eden faktörlerin başında geliyor. Yani Atatürk’ün dediği gibi İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Yine birçok proje ile karşınıza geleceğiz. Bugün kentlerin olmazsa olmaz kalitesi, niteliği çevre yatırımlarıyla ölçülmektedir. Bizim de 10 yıldır hedefimiz çevre yatırımlarının tümünü tamamlamak. Ki arıtmaları tamamlamak. Çamur çürütme ve kurutma tesisini bitirdik. ikincisi İzmir Körfezi’ni tekrar 70 yıl önceki gibi yüzülebilir hale getirmek. Her şey bitti sadece ÇED raporunun son sürecini yaşıyoruz. Umuyorum seçim arifesinde bu işlere ara verilir, seçimden sonra imzalanır ve biz de çalışmaya başlarız. Biz büyükşehir olarak ‘İzmirliyiz, yaparız’ diyoruz. Ve her şeye rağmen İzmirli olduğumuzu, bu sloganın hakkını verdiğimizi, yaptığımız projelerde, bugünkü imzaladığımız kredi sözleşmesinde de ispat ediyoruz. Bunu bir tarihi tespit olarak değerlendiriyorum. Tramvay ihalesi 26 Şubat’ta dosyalar açılmıştı, ihale sürecinde teklifleri devam ediyor. Umuyoruz problem çıkmaz ihale sürecinde. Kredisi de hazır olduğuna göre hemen çalışmaya başlarız. “

“İZMİR KENDİ GÜCÜYLE AYAĞA KALKACAK”
İzmir’i kalkındıracak bir çok projeleri olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Yerelde kalkınmayı sağlamak için birçok projelerimiz var. Ege Üniversitesi’nden bilim insanları mayıs ve haziran aylarında yerelde kalkınma modelini, uluslararası bir çalıştayla bildiri olarak sunacaklar. Burada da yürüdüğümüz yolun, aklı ve bilimi kullanarak, uzun vadeli ve stratejik planlar yaparak, doğru öncelik sıralaması yaparak, kaynakları dirhem dirhem sağlıklı kullanarak ve çok sıkı pazarlık yaparak yolumuza devam etmeye çalışıyoruz. İzmir kendi gücüyle kendi insanının gücüyle kalkınacak, ayağa kalkacak, ilerleyecek, büyüyecek, Türkiye’nin tek kentidir. Öyle bir kentte belediye başkanlığı yapmak, muhalefet partisinin belediye başkanlığını yapmak ayrıca benim için onurların en yücesidir” diyerek sözlerini noktaladı.

“BELEDİYELER İÇİN MODEL TEŞKİL EDİYOR”
ING Yapılandırma Direktörü Görkem Atacı ise projenin henüz başlangı.ç olduğunu ve devamının geleceği aktardı.
Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) Türkiye Türkiye Direktörü Bertrand Willocquet de “Yerelde kalkınma için önemli çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi AFD'nin birlikte çalıştığı kurumdur.Kentsel büyüme ve iklim değişikliğine karşı İzmir ulaşımı, sistemin merkezi haline getirdi. İzmir Körfezi'ndeki deniz ulaşımı örnek oldu. Akdeniz'in merkezi olan İzmir'deki çalışmaları görmekten mutluluk duyuyorum. Kurulacak olan yeni tramvay sistemi, şehir içinde yolculuğu kolaylaştırarak özel araçlara alternatif ulaşım olacaktır. Bu proje gelecekteki belediye projeleri için model teşkil ediyor” dedi.

IFC Türkiye Direktörü Carsten Mueller da projenin çevre dostu bir proje olduğuna dikkat çekerek, “Sadece belediye bütçeleriyle bu talepler karşılanamaz.. Bu yıl temmuzdan itibaren 600 milyar dolarlık destek sağladık. Projeler İzmir’in daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu tür projelerle güzel İzmir daha da güzel olacaktır” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim