Karabük'te korkutan yangın Karabük'te korkutan yangın
Bu yıl 3.’sü gerçekleştiren Bilim Günleri programının açılış konuşmasını yapan KBÜ Bilimtey Kulüp Başkanı Hasan Fehmi Kesim, amaçlarının yurt içi ve yurt dışında bilimin her alanında yapılan yeniliklere yabancı kalmayıp iletişimi sağlamak, bilgi alış verişinde bulunmak ve ortak etkinlikler düzenlemek olduğunu söyledi. KBÜ rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise, üniversitelerinde 40 yakın değişik dallarda kulüplerin olduğunu belirterek, “Her kulübümüz Bilitey kulübü gibi başarılı ve örnek davranışlar sergilemektedirler. KBÜ’nin bir ayrıcalığı var. Her türlü eylemde öğrenci inisiyatifi plandadır. Bu programı nasıl öğrencilerimiz yapıyorsa, bundan önceki tüm programları da öğrencilerimizin katkıları ve istekleri doğrultusunda gerçekleştirdik. Ben bunu ülkemize örnek bir davranış olarak görüyorum. Tüm üniversitelerimize Karabük Üniversitesinin öğrenci inisiyatifinin rol model olacağı kanaatindeyim” dedi.

Vali İzzettin Küçük ise, böylesi dolu ve zengin bir programı öğrencilerin yapmasının kendisini duygulandırdığını ve heyecanlandırdığını anlatarak, “Gençler önemli ve büyük bir işi başardılar. Geçmişte de günümüzde de ele alınan en önemli konuyu ele alıyorlar. İçinde silisyum olan kumun fiyatı 5 Sent'tir. Silisyumun dünya piyasasındaki fiyatı 3 Dolar’dır. Silisyumdan yapılan İphone bin dolar olup 100 - 150 gramdır. Hiçbir ağırlığı olmayan yazılım ise yüz binlerce dolardır. Bilim ve bilgi budur. B,ilim ve bilgi sadece ekonomi değildir. İlla bir icat yapayımda para kazanayım diye bir şey yok. Bütün büyük bilgilerin kaynağında hep heyecan ve merak vardır. İnceleme ve deneyler sonrası bilgi olur, bilgide daha sonra bilime ulaşıyor. O bilimden de bir şekilde süzülerek teknoloji doğuyor. Son zamanlarda büyük bir deney yapılıyor. Var oluşun sırlarını çözeceğiz diye yola çıkılarak tanrı parçacığı diye adlandırılarak araştırma yapılıyor. Bu deneyler sonucunda 5-6 yıl sonrasında teknolojiye yansıması olacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 3. Uluslar arası Bilim Günleri etkinliğinin ilk gününde Ankara Üniversitesi Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü Müdürü ve Türk Hızlandırıcı Merkezi Proje Başkanı Ömer Yavaş, ‘Hızlandırıcı Teknolojileri, CERN ve Türk Hızlandırı Merkezi’, ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Bülent Erten ‘Yenilenebilir Enerji’, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Prof. Ethem Derman ‘7’den 70’e Gökbilim’, Litvanya’dan Audronis Kontautas ‘HVDC converters in Lithuanian energetics’, Tomas Kalınauskıs ‘Engine diagnostics using databases’, Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği öğretim görevlisi Dr. Gökhan Gkçen ‘Biyolojik Sistemelrde Akışkanalr Mekaniği Uygulamaları, diş kanal tedavisi ve Kalp içi kan akışı’ konularından sunumlar verdi.

Editör: TE Bilişim