Batur: Konak'ın ve İzmir'in gelecek yüzyıllarını planlıyoruz Batur: Konak'ın ve İzmir'in gelecek yüzyıllarını planlıyoruz
Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye Konak Belediyesi’nin Semt Evlerindeki kursiyerler ve vatandaşlar katıldı. Soykırımla ilgili yayınlanan kitapların genellikle Avrupa kökenli ve yanlı yayınlar olduğuna dikkat çeken Berrin Eski İzmirliler, Sefa M. Yürekel’in ‘Soykırımlar Tarihi Batı'nın İnsanlık Suçları’ adlı kitabını Avrupalıların soykırımı üzerine yazılmış en tarafsız kitap olarak değerlendirdi.
Eski İzmirliler, yazarın Danimarka’da okuyup, yaşadığını kaydederek, “Kitapta dünya üzerinde yapılmış soykırımlar inceleniyor ve anlatılıyor. Avrupalı köle tacirleri Afrika’dan milyonlarca insanı Avrupa’nın Amerika’daki sömürgelerinde bedava iş gücü olarak kullandı. 1500-1900 yılları arasında yaşanan bu durum insanlık tarihinde bilinen en büyük soykırım ve tehcirin en somut örneğidir” diye konuştu.
Eski İzmirliler, İngiliz’lerin, Portekizlilerin, Norveçlilerin, Fransız’ların ve Hollandalıların kölelere uyguladığı işkence ve soykırımlarını tarihten örnekler vererek gözler önüne serdi. Avrupalıların sürekli Türklerin Ermenilere yaptığı soykırımda ısrarcı olmaları üzerine böyle bir söyleşi gerçekleştirdiğini ifade eden Berin Eski İzmirliler, Avrupa’daki kütüphanelerde Ermenilerin Türklere uyguladığı soykırımın anlatıldığı kitapların kütüphanelerden kaldırıldığına da dikkat çekti.
Editör: TE Bilişim