Genç öğretmen intihar etti Genç öğretmen intihar etti
  Nazilli Belediyesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan (GEKA) ‘Mermer Atığından Mermer Gibi Sağlam Yollar’ ve ‘Sağlık Atıkları Sağlığımızı Bozmasın’ projeleri için aldığı 350 bin TL’lik destek ile iki projeyi hayata geçirdi. ‘Sağlık Atıkları Sağlığımızı Bozmasın’ projesinin uygulanması için Nazilli Belediyesi 1 adet Tıbbi atık toplama aracına dönüştürülmek üzere kamyon alarak ilk adımı atarken, ikinci projesi ‘Mermer Atığından Mermer Gibi Sağlam Yollar’ için de atık mermer kırma makinesi de faaliyete geçti. 
Yeni Sanayi sitesinde birçok mermer işleme atölyesi bulunan Nazilli’de işletmelerin mermer atıklarının hepsinin toplandığı düzenli bir depolama alanı bulunmayan işletmeler atıklarını sanayi sitesinin sonunda, boş ve terk edilmiş arazilere gelişigüzel boşaltarak görsel kirlilik yanında çevre sağlığı açısından da risk teşkil etmelerini de engelleyen proje sayesinde ekonomik bir değere dönüştürebilen hale geldi. Mermer atığı çöp olarak kalmaktan kurtaran Nazilli Belediyesi Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’dan aldığı destek ile mermerleri Darbeli Kırıcı, 3 Katlı Titreşimli Elek ve Lastik bantlı konveyör makineleri sayesinde mıcır haline getiriyor.
MICIR İHTİYACI KARŞILANDI
Darbeli Kırıcı ile istenen ürün ölçüsünde mermer atığının kırılıp, 3 katlı titreşimli elek ile kırılan malzemelerin elenmesini ve ayıklanması, Lastik bantlı konveyörler ile de istenilen boyutlara getirilen mermer atığının bir sonraki işlem için veya depo yerine taşınmasını sağlamak amacı ile faaliyete geçen makineler sayesinde İlçede mermer işleme tesislerinin faaliyetlerinden ortaya çıkan mermer atığının 0,5-5,15-15,22 ebatlarda işlenmesiyle elde edilen mıcır, Nazilli Belediyesi tarafından asfalt malzemesi olarak kullanılacak, Belediye piyasadan aldığı bu miktarda mıcırdan tasarruf etmiş ve çöp olarak düşünülen mermer atığını ekonomik bir girdi sağlayacak. Nazilli ve yakın çevresinde işlenmiş mermer atığının (mıcır) kullanıcıları, inşaat şirketleri, diğer belediyeler, kamu kurumları ve özel sektörden şirketler Nazilli Belediyesi mermer atığı işletme tesisinde üretilen mıcırın potansiyel kullanıcılarını oluşturacağını belirten Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, bu şirketlerin fiyat ve nakliye avantajı nedeniyle piyasadaki diğer taş ocakları ve işleme tesisleri yerine belediye tesisini tercih edeceklerini ifade etti.
ATIKTAN PARA KAZANACAK
Nazilli Belediyesi tarafından kurulan mermer atığı işleme tesisi sayesinde atıl vaziyette, çöp olarak düşünülen mermer atığını işleyerek ekonomik bir girdiye dönüştürüldüğünü belirten Haluk Alıcık, “İşlenen mermer atığı Nazilli Belediyesi’nin kent içi yolların yapımı ve onarımında kullandığı mıcır hammaddesini belli bir fiyat üzerinden piyasadan almak yerine kendi tesisinde üreterek kar etmesini sağlayacak. Projenin hedef kitlesi içinde yer alan ikinci grup olan mermer işleme atölyesi sahipleri, bu mermer atıklarını gelişigüzel atmak için yer aramayarak bu atıklardan dolayı maruz kaldıkları cezalardan da kurtulacak” şeklinde konuştu. 
Nazilli’nin daha yaşanabilir, çevreye duyarlı bir bölge olması için sürekli projeler üreterek faaliyete soktuklarını belirten Başkan Alıcık, “‘Mermer atığından Mermer gibi Sağlam Yollar Projesi’ ile kurduğumuz mermer atığı işleme tesislerinde mermer atıklarını toplayarak, öğütüyoruz. Daha sonra buradan elde edilen taşlar yol yapımında kullanılıyor. Bu proje mermer atığından hem ekonomik olarak faydalanmayı hem de atığın çevreye olan olumsuz etkilerinin azaltılmasını sağlıyor. Böylelikle belediyemizin yol harcamalarına katkı ve bunun yanında Mermer İşletme Tesislerinin çevreye duyarlı olmaları da sağlanıyor. Umarım, ekonomiye ve çevreye katkı sağlayacak iki projemiz de halkımıza hayırlı olur” ifadelerini kullandı.



İzmir haber

Editör: TE Bilişim