Camiler ve Din Görevlileri Haftası Başladı Camiler ve Din Görevlileri Haftası Başladı
Ödemiş ve çevresinde başlayan kestane hasadı devam ederken, üreticiler hummalı bir çalışmanın içerisine girdi. Bölgede bu yıl fiyatlar yarı yarıya düştü. Geçen yıl kilosu 15 TL'den satılan Ödemiş kestanesi bu yıl 5 TL ve 7 TL arasında alıcı buldu. Öte yandan bazı işletme sahipleri ise kestanelerin rekoltelerinin bu yıl yüksek; ancak kalitelerinin düşük olduğunu belirtti. İşletme Sahibi Halil Ekici, bu durumdan dert yakınarak, "Kestanede hasat sezonu bundan bir ay önce açıldı şuanda yoğun bir şekilde sürüyor. Ancak bu yıl kestanemiz çok fazla yani rekolte yüksek; ama kalite maalesef yüksek değil" dedi.

Avrupa ülkelerinin bu yıl Türkiye'den çok fazla kestane talep etmediğini dile getiren Ekici, şöyle konuştu: "Avrupa bu yıl Türkiye’den çok fazla kestane ürünü talep etmiyor; edenlerde kaliteli ürün dediğimiz 1. sınıf ürün talep ediyor. Bu sezon birinci sınıf üründe tonaj çok az durumda. onun için 2015-2016 sezonumuzda yurt dışında Avrupa ülkelerine ihracat yapamıyoruz. Geçen yıl Avrupa’dan çok fazla talep vardı ve talebi yetiştirmekte güçlük çektiğimiz dönem oluyordu. Bu yıl da özellikle İtalya, Portekiz ve İspanya’da üretilen kestane kendi ülkelerine yettiği için Avrupa pazarında payımız düştü. Ürünün çok fazla olmasından dolayı Türkiye iç pazarı bu çokluğu kaldıramaz tespitini yapmış durumdayız. Geçen yıllarda ürünün yüzde 65’i yurt dışı ihracatına gidiyordu. Bu yıl ise sadece Arap pazarımız var. Onunda tutarı yüzde 10 dilimlerinde seyrediyor. Ürünün çok olması kalitenin zayıf olması ve bazı Avrupa ülkelerine ihracatın olmamasından dolayı bu yıl kestanede sanayici olarak tabir ediyoruz."

EN BÜYÜK PROBLEM KESTANE SOYULMASINDA 
Ekici, geçen yıl köylünün kestanenin kilosunu 15 TL’den satabildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu yıl rakam 5 TL ile 7 TL arasında seyrediyor. Ürünün yüksek miktarı ise sanayi ürünü olarak değerlendiriliyor. Bugün bazı üreticilerimiz malını elde ettikten hemen sonra satıyor. Bazıları yeni yılın gelmesini fiyatların artmasını bekliyor. Bizim kanaatimiz bu koşullarda fiyatlarda bir değişiklik olmayacak. Geçen yıl çok güzel bir kış mevsimi yaşadık, ancak daha sonra bahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde beklenen yağmurların yağmamasından dolayı kestane kurak dönem yaşadı. Kışın etkili olmasından dolayı ürün çok fazla ancak kalite düşük. Ayrıca bu yıl en büyük çektiğimiz problemimiz kestaneyi soymada yaşıyoruz. Nemli havanın yerine olan kurak dönemin getirisi ile kestane kabuğundan ayrılmıyor." 

Editör: TE Bilişim