Başkan Demir Tebrik Çiçeği Yerine SMA’lı İkbal’e Destek İstedi Başkan Demir Tebrik Çiçeği Yerine SMA’lı İkbal’e Destek İstedi
Ar-Ge ve Teknoloji Müdürlüğü Yöneticisi Dr. Ayhan Ezdeşir ile uzman mühendisler Dr. Füsun Güner ve Başak Tuncer’in yürüttüğü “Etilen Diklorür Üretiminde Tıkanıklık Önleme Prosesi”, “Damıtma Kolonu Sistemi” ve “Aşılı Poliolefin Bazlı Emülsiyon Üretim Prosesi” projeleri, Petkim’in yürütmekte olduğu maliyet düşürme ve verimlilik artırma çalışmalarına önemli katkılar sağladı. 
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, genç ve çok iyi yetişmiş bir kadro ile oluşturdukları Ar-Ge ve Teknoloji Müdürlüğü’nün, şirket tarihinde çok başarılı çalışmalara imza attığını belirterek, "Mevcut ürünlerimize yeni kullanım alanları yaratılması, yeni türler geliştirilerek ürün yelpazesinin geliştirilmesi, yan ürünlerin değerlendirilmesi, teknoloji ve know-how üretilmesi temel amacımız... Ayrıca transfer edilen teknolojilerin adaptasyonunu yaparak, Petkim'in üretim süreçlerini hızlandırıyoruz. Üretimde kullanılan hammadde, yardımcı kimyasal madde ve katalizörlere alternatifler yaratarak, maliyetlerin düşmesine katkı sağlıyoruz" dedi.
2008 yılında Dr. Ezdeşir'in Vinil Klorür Monomer (VCM) fabrikasında meydana gelen tıkanıklığın önlenmesi için yaptığı çalışmalarda ortaya çıkan buluş için TPE’ye patent başvurusu yapıldı. Yaklaşık 5 yıl süren zorlu bir sürecin ardından patent, Türk Patent Enstitüsü tarafından 15.12.2008 tarihinden itibaren 20 yıl süre ile incelemeli olarak verildi. Bu patent için ayrıca Avrupa patent alımı süreci ise halen devam ediyor. 
Proses, direkt klorlama yöntemiyle etilen diklorür üretimi sırasında klor ve etilen besleme ejektörleri ile reaktör sirkülasyon hatlarında meydana gelen tıkanıklıkların engellenmesine yönelik olarak geliştirildi. Böylelikle bertarafı zor olan artıkların oluşumu engellenerek, insan sağlığı ve çevre korunurken, reaktör sisteminin bakımı için yapılan duruşlar ortadan kaldırılmış oldu ve reaktörün verimli çalışması ile maliyetlerde düşüş sağlandı.

TAMCI MAKİNE İLE İŞBİRLİĞİ
Ar-Ge ve Teknoloji Müdürlüğü Uzman Mühendisi Başak Tuncer tarafından 2007-2009 yılları arasında yürütülen TÜBİTAK TEYDEB destekli "Trietilen Glikol Eldesi Projesi" kapsamında 1 adet patent ve 1 adet faydalı model başvurusu yapıldı. Bu başvurulardan biri olan Ar-Ge ve Teknoloji Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve Tamcı Makine firmasının işbirliğiyle geliştirilen pilot tipi damıtma kolonu için 2010 yılında yapılan faydalı model başvurusu Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edilerek, 17.12.2010 tarihinden itibaren 10 yıl süre ile incelemesiz olarak verildi. Bu pilot tipi damıtma kolonu, pilot ölçekli çalışmalarda farklı amaçlar için farklı damıtma kolonları satın almak yerine, bir damıtma sistemi ile birçok ihtiyaca cevap verebilmek için geliştirildi.

TÜBİTAK-TEYDEB DESTEKLİ PROJE BAŞLATILACAK
Ar-Ge ve Teknoloji Müdürlüğü Uzman Mühendisi Füsun Güner tarafından 2009 yılında başvurusu gerçekleştirilen ve 2012 yılında TPE tarafından patent belgesi verilen “Aşılı Poliolefin Bazlı Emülsiyon Üretim Prosesi” başlıklı buluş ise cam elyaf üretim prosesinde cam elyafın polimer ile uyumunu, ara yüzey yapışmasını ve etkileşimini arttırmak için apreleme (sizing) işleminde kullanılan modifiye poliolefinlerin emülsiyonlarının hazırlanmasını konu alıyor. Bu ürünün ticari uygulamalarına yönelik olarak ilgili firmalarla görüşülürken, bu yıl içinde TÜBİTAK-TEYDEB destekli bir proje başlatılacak.

Editör: TE Bilişim