Geniz Etinin Büyümesi Horlamaya Neden Oluyor! Geniz Etinin Büyümesi Horlamaya Neden Oluyor!
İftar yemeğine başlamadan hemen bir sigara içen tiryakileri uyaran uzmanlar, aç karnına içilen sigaranın zararlarının çok daha fazla olduğunu vurguladı. Oruç ibadetinin sindirim sistemini de dinlendirmesi birçok insan tarafından göz ardı ediliyor. Bu nedenle iftar ve sahurda dengesiz ve çok yemek yemek vücudu çok daha fazla yoruyor.

Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi’nden Diyetisyen Kübra Işgın, oruç tutmak için öncelikle vücudun sağlıklı olması gerektiğini hatırlatarak, "Bazı hastalığı olan kişilerin oruç tutması hastalığının ilerlemesine neden olabilir" uyarısında bulundu.

Mide ve oniki parmak bağırsağında ülser olan kişilerde, mide boş kaldığında asit salgısı artacağını böylece ağrı ve kanamaların görüleceğini belirten Dyt. Işgın, "Bütün bunlar göz önüne alınarak sağlığı uygun olmayan kişiler oruç tutmamalıdır ya da doktor kontrolünde sağlığına zarar vermeyecek şekilde tutmalıdır" diye konuştu.

Ramazan ayında sindirim sisteminde oluşan sorunların çoğunun yanlış beslenmeden kaynaklandığını vurgulayan Diyetisyen Kübra Işgın, "Yanlış beslenme, ülser, mide kanaması ve diğer hastalıklara neden olmaktadır. İftar ve sahurda yanlış beslenmede en çok yapılan hatalar, çok yemek, çabuk yemek, çok çeşitli yemek, yemek sırasında çok su içmek, sahura kalkmamak ya da sahurda fazla yemek ve iftarda aç karnına sigara içmektir" şeklinde konuştu.

RAMAZAN’A ÖZEL UYARILAR

Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi’nden Diyetisyen Kübra Işgın, Ramazan'a özel şu uyarılarda bulundu.

"Çok yemek: Ramazan'ın en bilinen özelliklerinden birisi iftar sofralarının çeşitliliği ve bolluğudur. Bütün gün aç kalındığı için, iftarda vücudun ihtiyacından çok daha fazla yemek yenir. Araştırmalara göre ülkemizde iftar sofralarına bir insana yetecek yemeklerin 2-3 katı fazla yemek konmaktadır. Boş olan mideye bu kadar çok yemek yiyerek yüklenildiğinde sindirim zorlaşacak, bu da midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyuklama gibi sorunlara yol açacaktır. Bağırsaklarda ise şişkinlik, kabızlık ve gaz gibi problemler oluşacaktır. Bu nedenle sahurda, özellikle de iftarda sadece yiyebileceğimiz kadar yemek bulunursa, vücudumuza boş yere yükleme yapmamış ve sağlığımızı da korumuş oluruz.

Çabuk yemek: İftar ve sahur sofralarında en çok yapılan yanlışlardan birisi de çok çabuk ve yeterince çiğnemeden yemek yememizdir. Sindirim bilindiği gibi önce ağızda çiğnemeyle başlar. Beyin doyma emrini 15-20 dakikada verir, çabuk yemek yediğimizde doyma emrini henüz alamadığımız için kendimizi hala aç hissederiz ve gereğinden fazla yemek yeriz.

Editör: TE Bilişim