Karaciğer Yağlanmasına İşaret Eden  Belirtilere Dikkat Edin Karaciğer Yağlanmasına İşaret Eden Belirtilere Dikkat Edin

Zayıf Notlar Psikolojik Sorunların Habercisi Mi?

 

Problem yaşayan çocuk için yaz tatili önemli bir fırsat…

 

Akademik başarıdaki düşüşün ve zayıf notların bazı psikolojik rahatsızlıkların habercisi olabileceğini belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Mert Beşenek, nörogelişimsel hastalıklara bağlı akademik problemlerin ilkokulun ilk yıllarında, bazı ruhsal hastalıklara bağlı ikincil gelişen akademik sorunların ise ortaokul ve lise yıllarında ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Dr. Ali Mert Beşenek, bu problemlerin çocukta odaklanma, dikkat, yeni bilgiyi algılama ve anlama gibi yetersizliklere yol açabildiğini ifade ediyor. Dr. Beşenek, çocuğun yaşıtları ile arasını kapatmasında kritik öneme sahip olacağı için yaz tatilinde özel eğitim alınmasını tavsiye ediyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Mert Beşenek, zayıf notların psikolojik rahatsızlıkların habercisi olabileceğine dikkat çekti ve ebeveynlere tavsiyelerini paylaştı.

 

Zayıf notlar psikolojik rahatsızlığın habercisi olabilir

 

Akademik başarıdaki düşüşün, baştan beri devam eden akademik başarısızlığın ve dolayısıyla da zayıf notların çocukta bazı psikolojik rahatsızlıkların habercisi olabileceğini vurgulayan Dr. Ali Mert Beşenek, “Durum genelde bu kadar basit olmasa da bu psikolojik sorunları ‘Nörogelişimsel sorunlara bağlı görülen akademik sorunlar’ ve ‘bazı ruhsal hastalıklara ikincil gelişen akademik sorunlar’ olarak ikiye ayırmak mümkün olabilir.” dedi.

Problemler ilkokulun ilk yıllarında görülüyor

Çocuk – Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Mert Beşenek, nörogelişimsel hastalıklar arasında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi, Disgrafi, Diskalküli) ve Zeka Gerilikleri (Entelektüel yetersizlikler) gibi durumların sayılabileceğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bu problemler çocuğun odaklanma, dikkat, yeni bilgiyi algılama ve anlama, yeni bilgiyi kaydetme, edinilen bilgiyi kullanabilme gibi yürütücü işlevlerini ve entelektüel kapasitesini bozarak akademik yetersizliklere neden oluyorlar. Genelde nörogelişimsel hastalıklara bağlı akademik problemler ilkokulun ilk yıllarında görülürler yani sonradan ortaya çıkmazlar. Bazen çocuğun zekası normal veya normalin üzerinde ise ilkokul dönemindeki dersler çok zorlayıcı olmadığı için DEHB ve öğrenme bozuklukları ilkokulda gözden kaçabilir. Ancak ne zaman dersler zorlaşır ve branş dersleri ile birlikte sayısı artarsa o zaman ortaokul gibi daha ileri dönemlerde bu problemler baş gösterebilirler.”

Takıntılar çocuğun konuya yoğunlaşmasını zorlaştırıyor

Bazı ruhsal hastalıklarda ise odaklanma ve konsantrasyon sorunlarının ikincil olarak gelişebildiğini belirten Çocuk – Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Mert Beşenek, “Örneğin depresyon, yoğun kaygı bozukluğu veya ileri düzeyde takıntı bozukluklarında zorlayıcı düşünceler nedeniyle çocuğun kendini bir konu üzerinde yoğunlaştırabilmesi oldukça zordur. Kesin bir kural olmamakla birlikte ruhsal sorunlara ikincil gelişen akademik problemlerin ortaokul ve lise gibi daha ileri dönemlerde karşımıza çıktığı söylenebilir.” dedi.

 Ebeveynin yanlış yaklaşımı sorunlar yaratabilir 

 

Çocuğun tembel olduğu için ya da çalışmadığı için notlarının zayıf olduğu gibi bir yaklaşımın çocuğun ihtiyacı olan psikolojik desteği alamamasına sebep olacağını ifade eden Dr. Ali Mert Beşenek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Nörogelişimsel bir probleme bağlı olarak akademik sorunlar yaşayan çocuklarda genelde çocuk ne kadar çabalarsa çabalasın yeterli başarıyı elde edemediği için böyle bir yaklaşım çocukta yetersizlik/becerisizlik hissinin gelişmesine, özgüven problemlerine ve ikincil psikolojik sorunlara yol açacaktır. Başka bir ruhsal soruna bağlı olarak örneğin depresyon, kaygı, takıntı gibi sorunlar yaşayan çocuklarda ise böyle bir yaklaşım benzer şekilde olumsuz kendilik algısının gelişmesine neden olmakla birlikte uygun psikiyatrik tedavinin atlanarak mevcut psikiyatrik hastalığın ilerlemesine ve klinik tablonun kötüleşmesine yol açabilir.”

Doğru değerlendirilen yaz tatili fayda sağlayabilir

 

DEHB ve disleksi gibi sorunlara bağlı olarak akademik problemler yaşayan çocuklarda yaz tatilinin değerlendirilmesinin önemine değinen Çocuk – Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Mert Beşenek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu çocuklar, uygun bir psikiyatrik tedavinin de kullanılıyor olması koşulu ile birebir eğitimden ve özel konu anlatımlarından çok faydalanırlar. Bu nedenle yaz tatilinde alınacak bir özel eğitim, sorunlu alanlara odaklanan bir kurs veya özel ders desteği çocuğun yaşıtları ile arasını kapatmasında kritik öneme sahiptir. Ruhsal hastalıkları nedeniyle akademik problemler yaşayan çocuklarda ise yaz tatili, mevcut ruhsal hastalığın etkin tedavisi ve yeni eğitim öğretim yılına sağlıklı bir ruhsal durum ile başlamak için çok değerli bir zaman aralığı olarak ele alınabilir.” 

Editör: TE Bilişim