Evet artık hayatımızın bir parçası olan seçim yine kapıya dayandı. Herkesin bir düşüncesi var, bir hedefi var ama son sözü her zaman halk söylüyor. Herkesinde halkın iradesine saygılı olması gerekir.  Partilerin saçim çalışmalarına, gösterişli mitinglerine Ankara'da patlayan bomba gölge düşürdü. Malesef Türkiye'nin kalbinde patlayan bomba herkes gibi seçimin de havasını aldı götürdü. Şuan bir çok insanın gündeminde seçim 2.yada 3. plana itilmiş vaziyette. 

Ama yinede ben ülkemizin bu önemli viraja girdiği dönemde seçimi değerlendirmeden geçemeyeceğim.

AK PARTİ

Ak Parti 7 hazirandan biraz ders almışa benziyor. İlk önce 3 dönem kuralanı kaldırarak partinin ağır toplarını yeniden sahaya sürdü. Her ne kadar Başbakan Ahmet Davutoğlunun 7 haziran seçimlerinde yetersiz kaldığını düşünenler olsada bu hareketle parti içi muhalefet memnun edilmiş gözüküyor.  7 haziran seçimlerinden önce muhalefet partilerinin vermiş olduğu vaatler vatandaşı etkilemiş görülüyor ki Ak partide bu kervana katıldı. Bence geç kalmasına rağmen yinede olumlu hareket diye düşünüyorum. MHP'nin koalisyon kurmaması milliyetçi oyların yönünü değişeceği düşüncesi Ak partiyi heveslendiriyor. Tabiiki Hdp'ye giden oyların Pkk'nın yeniden saldırıya geçmesi ile beraber geri döneceği düşüncesi tek başına iktidar tezini güçlendirmiş vaziyette partide.  Yani Ak Partililer bu kez olacağını düşünüyor. Ancak 13 yıllık iktadarın vermiş olduğu yorgunluk, toplumda meydana gelen ciddi kutuplaşma Ak partinin işini zorlaştırıyor. 

CHP

Son seçim kampanyası ve Kemal Kılıçdaroğlunu kavgadan uzak bir duruş sergilemesi CHP'nin elini güçlendirmiş gözüküyor. İlk icraatların yani asgari ücret, emekliye ikramiye gibi bir çok düzenlemelerin kaynağının CHP olması ve diğer partilerin CHP'nin bu düşüncesinden ilham alması onlar için artı puan oldu. Yine koalisyon çalışmalarında her partiye yapıcı bir şekilde yaklaşması CHP'yi öne çıkaran en önemli unsur. Ancak yinede halk, Ak Partinin alternatifi olarak CHP'yi göremiyor henüz. CHP'nin geçmişinin çok kurcalanması, Kemal Kılıçdaroğlunun dini kimliğinin çok ön plana çıkarılması, CHP 'nin muhafazakar kesimden oy alamamasının en önemli nedeni. 

Birde en önemli neden Ak Partinin yapmış olduğu bütün icraatları yanlış bulması. Halkın bir çok kesimimim bir çok icraatını beğenmesine karşılık bütünüyle Ak partiyi yanlış göstermesi CHP'nin doğu ve iç anadoludan oy alamamasının gerçek nedeni. Bunu yerine daha yapıcı bir siyaset izlemeleri gerekir. Yani Ak Parti ülke için çok güzel hizmetler yaptı. Ancak son zamanlarda ayrıştırıcı konuşmalar, hantallaşan kadrolar, biz düşünceleri artık onların değişmesi gerektiğini gösteriyor gibi yaklaşımlarda bulunulmalıdır. Sonuç olarak CHP'nin 1. parti çıkma ihtimali yok gibi. Ama oylarını az da olsa yükselteceğini düşünüyorum.  


MHP

Oylarının yükselmesi belkide Mhp'nin bile beklemediği bir durumdu. Bu yüzden hemen seçim akşamı yapılan konuşma yanlıştı. Ak parti ile koalisyona girilmemesi, uzlaşıcı tablodan uzaklaşılması hataydı.  Koalisyon kurması gerekmeye bilir. Ancak her şeye hayır yaklaşımını yanlış buluyorum. Tuğrul Türkeş'in ayrılığını ciddi kayıp görüyorum. 
Meral Akşenerin aday gösterilmemesi, Devlet Bahçeli'nin sert tutumu partiye zarar veriyor. Ancak kendi tabanına gösterdiği, hiç kimsenin yanında değiliz, kendi bildiğimizi okuruz yaklaşımı tabanı dahada sıklaştırır. Hoşuna gider. Ancak 7 Haziranda emanet gelen oyların bir miktarının geri döneceğini düşünüyorum . Mhp 1 kasım seçimlerinde şu anki oyunu alması onlar için en büyük başarıdır. Ancak bu çok zor görünüyor. Benim düşüncem. 

HDP

Haziran seçimlerinin en şirin ve kazançlı partisi, hazirandan sonra eski bildiğini okumaya başladı. Özellikle Ak parti tek başına iktidar olmasın diye verilen emenet oyların hiç birisini iyi yönetemedi. CHP'li seçmenden almış olduğu oyların bir çoğunun geri döneceği kesin gibi.  Özellikle Pkk'nın terör örgütü olduğunu söyleyemeyen bir parti olarak duruyor şuan. Yapılan operasyonlar pkknın belini bükmüş durumda bu açıdan seçimde zorla oy toplama işlemi 7 haziran gibi etkili olmayacaktır. Yani Hdp'nin oylarınında düşeceğini düşünüyorum.