Kredi çekerken bu hatalardan uzak durun! Kredi çekerken bu hatalardan uzak durun!

Ekonomist Selçuk Geçer, yüksek enflasyon ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin altında kalan faiz kararları sonrası dolar / TL kuruyla ilgili öngörüsünü açıkladı. Geçer şunları söyledi:

Zamlar bu şekilde gelmeye devam ederse biz de dolar rakamını yukarı yönlü revize etmeye devam edeceğiz elbette. Ez cümle enflasyon buralarda kalsa bile yıl sonunda 38 liranın altında dolar kuru beklemeyin derim. Aslında bu geç kalınmış bir operasyon. Keşke dolar enflasyon karşılığındaki değerine bu yılın başında gelmiş olsaydı. Böylece hem turizm hem de ihracatta çok daha avantajlı olabilirdik.
Kim bilir bu kadar büyük bir cari açık yerine cari fazla bile verebilirdik. Bu arada Merkez rezervleri de boşalmazdı. Ancak ne yazık ki tercihler ekonomik gerçekler üzerine değil, siyasi kaygılara göre yapıldı. Onun için de bugün bu noktadayız. Kabul edelim Türk Lirası, olması gereken değerin çok üzerinde. Bu aşırı değer nedeniyle, İhracatımız azalıyor, ithalatımız artıyor, dış ticaret açığımız ve cari açığımız büyüyor. Rekabetçi olamadığımız için turist bizim yerimize Yunanistan, Portekiz, İspanya hatta Fransa’yı tercih ediyor.

Editör: Ajans Ekip