''Yerel Yönetimde İzmir'in Hizmete İhtiyacı Var'' ''Yerel Yönetimde İzmir'in Hizmete İhtiyacı Var''
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Ekonomi Direktörü Erdal Karagöl, 17 Aralık Operasyonu'nun ardından Türkiye'nin borçlanma priminin iki katına çıktığını belirterek, “Böylece hazineyi yüksek faizle borçlanmaya zorlayacaklar” dedi. Son 10 yılda Türkiye'nin risk priminin düştüğünü, ancak yüksek faiz elde eden sermayenin bu duruma tahammül edemediğini belirten Karagöl, “Bu sebeple aralıklarla gerçekleşen müdahaleler ile faiz oranlarının artırılması amaçlandı. Son operasyonla da faizler yükseldi. Türkiye'nin risk primi Aralık 2012'ye göre 2 kat arttı” diye konuştu. Esnaf ve çiftçiyi tefecinin ve faiz lobisinin eline düşmekten kurtaran kamu bankalarının hedef seçilmesi, piyasalardaki istikrarı sarstı. Operasyon, dövizcilerin yanı sıra faiz lobisinin de iştahını kabarttı.
Esnafa gelecek yıl yüzde 4-5 faizle 2 milyar lira ilave ucuz kredi kullandıracak olan Halkbank'ın da yara aldığı bu süreçte, faiz oranları çift haneye dayandı. Önümüzdeki dönemde esnaf ve çiftçinin kredi maliyetlerinin de yükselmesi bekleniyor. 11 yıl önce çiftçiye yüzde 59 faiz oranıyla kredi veren Ziraat Bankası, bugün yüzde sıfır ila 6 arasında bir oranla kredi kullandırıyor. 2003 yılı başında sadece 165 bin kişi Ziraat Bankasından kredi alabilirken ve sadece 2.4 milyar lira kredi verilmişken; bugün bu rakam 21 milyar Türk Lirası'na kadar çıktı. Kredi kullanan kişi sayısı ise 562 bine ulaştı. Halkbank'la başlayan kamu bankalarına yönelik girişimden Ziraat Bankası'nın da etkilenmesi halinde, ucuz maliyetli kredi dönemi de bitecek.

Özellikle Kuzey Irak ile enerji iş birliğinin dünyada büyük ses getirdiğini belirten SETA Ekonomi Direktörü Erdal Karagöl, şöyle devam etti: “Türkiye'nin petrol ve doğalgazı Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden tedarik etmesi ve stratejik iş birliği hayati derecede önemli. Gelirler, Halkbank'ta toplanacak. Parayı kasasına alan banka veya bankalar, ilk etapta bile yıllık 26 milyar doları bulması beklenen petrol gelirlerinden önemli nema elde edecek. Diğer yandan İran'a ambargo sebebiyle üçüncü ülkelerin ödemeleri de Türkiye'de toplanıyordu. Halkbank'a operasyon, bu açıdan anlamlıdır.”

BENZER OPERASYONLAR OLABİLİR
SETA Ekonomi Direktörü Erdal Karagöl; Türkiye'nin imza attığı büyük projelerin bazı merkezleri ciddi şekilde rahatsız ettiğini, bu sebeple Türkiye'nin önümüzdeki dönemde benzer operasyonlara karşı hazır olması gerektiğini de söyledi. Karagöl, “Türkiye'de mayıs ayında 3. köprü, 3.havalimanı ve Marmaray konuşulurken Gezi olayları yaşandı. Bu defa enerji meselesini çözmek isteyen Türkiye'ye, Gezi'den daha kapsamlı bir operasyon gerçekleştirildi” dedi.


Editör: TE Bilişim