Manisa'da Vahşi Cinayet Manisa'da Vahşi Cinayet
 Kapıya yakın olanlar kaçarken yüzlerce işçi mahsur kaldı. Başlangıçta mahsur kalan işçi sayısının 200 olduğu belirtildi. AncakManisa Büyükşehir Belediye Başkanı saat 21:00 sıralarında yaptığı açıklamada madende 400 civarı işçinin mahsur kaldığını duyurdu.
Yangın başladığı sırada kapıya yakın olan yaklaşık 20 işçi hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan işçilerden üç tanesi yaşamını yitirdi...

Facia haberinin duyulmasından sonra kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Genelkurmay'dan Kızılay'a kadar Türkiye'nin tüm kurumlarından Soma'ya özel ekipler hareket etti...

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bölgeye göre, Erdoğan, Ankara'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan Resmi Konut'ta bilgi aldı ve olay yerine gönderdi. 


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yangın çıkan madende Bakanlık müfettişlerince 2012'den bu yana iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı belirtilerek bugüne dek mevzuata aykırı bir durumun görülmediği bildirildi.

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağında bugün saat 15.30'da trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Galeride elektriklerin kesilmesi nedeniyle asansörler çalışmadığı için onlarca işçi aşağıda mahsur kaldı.
 
İLK AÇIKLAMA KAYMAKAMDAN GELDİ
 
Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, yerin 2 bin metre altındaki madende patlama sonrası yangın çıktığını söyledi. 20 kişinin ocaktan kurtarıldığını belirten Atçı, "En az 200-300 kişi mahsur kaldı" diye konuştu.  Olay sonrası bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Madende yoğun duman var, ekipler yangına müdahale etti.
 
Mahsur işçi sayısı 400

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı saat 21.00 sularında yaptığı açıklamada madende mahsur kalan işçi sayısının 400'ü bulabileceğini söyledi.
 
Madenden işçiler çıkarılmaya başlandı
 
Saat 20.00'den sonra madenin içinde  mahsur kalan işçilerden bazıları sağ olarak çıkarılmaya başlandı.
Eynez mevkisindeki bir maden ocağında trafoda çıkan yangın sonrası  yerin 2 kilometre altında mahsur kalan işçileri kurtarmak için uzman ekiplerin  çalışması devam ederken, mahsur kalanlardan bazıları arama kurtarma ekiplerince  çıkartılmaya başlandı.
Madenden çıkan her işçi, yakınları tarafından alkışlarla karşılandı.  İşçilerin bir bölümünün yürüyerek çıktığı, sedyeyle çıkarılan bazı işçilerin ise  hayati tehlikesinin bulunmadığı gözlendi. Çıkarılan işçiler, maden önünde  bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor.


 
SAAT 21.00: 20 İŞÇİ ÇIKARILDI
 
Saat 21.00 sıralarında ocaktan 20 kadar işçi yaralı ve dumandan etkilenmiş olarak çıkarıldı.
 
Çok sayıda işçi yakınının  madene ulaşmak üzere yola çıkması nedeniyle ilçe merkezi ile maden arasındaki 30  kilometrelik yolda konvoy oluştu.
Maden önünde bekleyen bazı işçi yakınlarının dua ettiği bazılarının da  fenalaştığı gözlendi.
 
ŞİRKETTEN İLK AÇIKLAMA GELDİ
 
Manisa Soma'da gerçekleşen elim kazayla ilgili Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından basın açıklaması yapıldı.
 
Yapılan açıklamada, patlamaya ilişkin inceleme ve araştırma yapıldığı belirtilerek, "Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir.

Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır.

Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz" ifadelerine yer verildi.

AK PARTİLİ YURTTAŞ:  ÖLÜ SAYISI 3
 
AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, ilk etapta kendisine 20  kişinin vefat ettiği bilgisinin geldiğini ancak bu bilginin yanlış olduğunu ve  ölü sayısının 3 olduğunu bildirdi.
Yurttaş, yangının  ardından ilk etapta 20 kişiden 3'ünün vefat ettiğini, diğer 17 kişinin de yaralı  olduğunu söyledi. Kurtarma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Yurttaş, 7  kişinin daha madenden çıkarıldığını sözlerine ekledi.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise olayla ilgili görüştükleri  uzmanların eğer bir göçük ya da panik nedeniyle bir olumsuzluk yoksa bu seviyede  kalacağını ifade ettiğini anlattı.
Özel, CHP'den 8 milletvekilinin olay yerine gittiğini, alınan ilk  bilgilere göre hastaneye kaldırılanlardan ölenlerin olduğunu anlattı.
Yangının madenin girişinde çıktığını, mahsur kalan işçilerin ise 2  kilometre aşağıda olduğuna işaret eden Özel, "İnşallah verilen oksijen  arkadaşlarımızı rahatlatır ve sağ salim çıkmalarını sağlar" dedi.
 
BAŞHEKİMİ: 3 KİŞİ ÖLDÜ, 4 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR
 
Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak madendeki patlama sonrası hastaneye kaldırılan üç kişinin öldüğünü söyledi. Hastaneye gelenlerin dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybettiğini belirten Parlak, dört işçinin de tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Rüştü Parlak tedavi altına alınan 4 kişinin durumlarının iyi olduğunu bildirdi. 
 

Taner Yıldız: Şehit olan kardeşlerim var
 
KURTARMA EKİBİ OCAĞA İNDİ
 
Soma İtfaiye Müdürü Temel Korkmaz, NTV’ye yaptığı açıklamada, kurtarma ekiplerinden ilk grubun madene girdiğini söyledi.
Korkmaz, "Çalışmalar devam ediyor. Tahliyelere başlanacak" diye konuştu.
 

Sendika başkanından korkutan sözler
 
OKSİJEN POMPALANIYOR
 
Yangın nedeniyle madende elektriklerin kesilirken, müdahalede güçlük çekiliyor. Azalan oksijen seviyesini dengelemek için ocağa oksijen de pompalanıyor.
 
CUMHURBAŞKANI GÜL DE DEVREDE
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisa Valisi Abdurrahman  Savaş ile görüştü. 
Savaş'a, mahsur kalanların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının  seferber edilmesi talimatını veren Cumhurbaşkanı Gül, gelişmeleri yakından takip  ettiğini söyledi. 
 
KAZANIN NASIL GERÇEKLEŞTİĞİNE DAİR İNCELEME VE ARAŞTIRMALAR BAŞLATILDI

Manisa Soma'da gerçekleşen elim kazayla ilgili Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, patlamaya ilişkin inceleme ve araştırma yapıldığı belirtilerek, "Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz" ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim