"HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüştü. Düne kadar ölü sayısı 500’ü geçerken 5 bine yakın kişi yaralandı.

Siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın sürdüğü ülkede başlayan güvenlik sorunları nedeniyle birçok ülke, vatandaşını tahliye ediyor. 50'den fazla ülke, Sudan’dan tahliyeleri tamamladı, diğer ülkelerin tahliyeleri de sürüyor. Ülkeden ayrılanlar arasında dünyanın farklı ülkelerinden binlerce yabancı öğrenci de bulunuyor.

Afrika'daki eğitimde Sudan merkezi konumda

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Gökhan Bozbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sudan'da son 5 yılda yaşanan olaylar nedeniyle üniversite eğitiminde ciddi aksaklıklar yaşandığını belirtti.

Bozbaş, "Salgın döneminde Sudan'da eğitim verilememiştir. Salgından sonra yaşanan ekonomik krizde öğretmenlerin maaşı ödenemediği için grevler yaşanmış ve bu eğitimi olumsuz etkilemiştir." ifadelerini kullandı.

Eğitim Müşaviri Bozbaş, Sudan'da Uluslararası Afrika Üniversitesi, El-Nileyn Üniversitesi, tıp alanında öne çıkan Bahri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri ve Teknoloji Üniversitesi, El-Razi Üniversitesi, Sudan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Kurdufan Üniversitesi, Umdurman İslam Üniversitesi, Cezira Üniversitesi ve Hartum Üniversitesi gibi birçok eğitim kurumunun uluslararası yönüyle öne çıktığını belirtti.

Çatışmalar devam ederse eğitim olumsuz etkilenir

Müsilaj Marmara’ya geri mi döndü? Müsilaj Marmara’ya geri mi döndü?

Afrika üzerine çalışmalar yürüten Prof. Dr. Ahmet Kavas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sudan'daki çatışmalara çözüm bulunamaması halinde, bu durumun Güney Asya, Afrika, Avrupa, Orta Asya ya da Balkanlar'dan bu ülkeye eğitim için gelenlerin tercihlerini zorlaştırabileceğine dikkati çekti.

Uluslararası Afrika Üniversitesini örnek gösteren Kavas, bu üniversitenin tüm Afrika'ya hitap ettiğini belirtti.

Kavas, "Öğrenciler burada hem eğitim görüyor hem de diğer farklı ülkelerden öğrencilerle tanışarak etkileşim sağlıyor." dedi.

Sudan’daki eğitim sisteminin Mısır tecrübesinden faydalandığını belirten Kavas, bağımsızlık sonrası süreçte yeni adımlar atıldığını, Hasan Turabi gibi kişilerin başlattığı akımlar ile Sudan’ın ilim merkezi haline gelmeye başladığını söyledi.

Sudan'daki bazı üniversitelerin diplomaları, Ömer El-Beşir iktidarına yönelik ambargo sürecine kadar birçok ülkede kabul görüyordu.

Öte yandan Sudan, yakın zamana kadar farklı alanlardan uzman akademisyenlerin bulunduğu bir ülke özelliği taşıyordu.

Sudan'ın farklı üniversitelerinde bugün 30'dan fazla Türk öğrenci eğitim görüyor.

Editör: Ersin USTA