Seyahatte Ramazan Bayramı ve Ara Tatil Hareketliliği Seyahatte Ramazan Bayramı ve Ara Tatil Hareketliliği
 Yarın uygulamaya sokulacak uyuşturucu analiz cihazı ile sürücülerin ağız içinden alınacak sıvı ile uyuşturucu kullanıp kullanmadığı belirlenebilecek. Uyuşturucu kullandığı tespit edilen sürücülere 3 bin 600 TL para cezası kesilmesinin yanı sıra 5 yıl ehliyetine el konulacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü uyuşturucu etkisi altında araç kullanılmasını engellemek için trafikte uyuşturucu madde denetimini yarın başlatıyor. Almanya'dan getirilen özel bir cihazla yapılacak olacak denetim İstanbul'da başlıyor.

 Yarından itibaren, uygulamaya girecek olan uyuşturucu analiz cihazı Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Ali Özsoylar tarafından polislere ve basın mensuplarına tanıtımı yapıldı. Trafik Şube Müdürlüğün’de uygulamalı halde tanıtımı yapılan cihazla ilgili bilgi veren Özsoylar, “Cihazın alkolmetre gibi herkese uygulanmayacağını belirtken, kontrolün şüphelenilen durumlarda gezici ekipler tarafından yapılacağını belirtti.

 Uyuşturucu testinin özel bir pedle sürücünün ağzından sıvı alınarak yapıldığını söyleyen Özsoylar, "Her bir denetimin yaklaşık maliyeti 20 Euro. Bu test alkol testi gibi kolay bir test değil. Yaklaşık 8 dakikada sonuçlanan bir denetim. Denetim 2 aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada sürücünün ağız içinden alınan sıvı uyuşturucu denetim kitine yerleştirilecek. İkinci aşamada ise bu kit veri okuma cihazına yerleştirilerek yapılacak. 19 farklı uyuşturucu maddeyi tespit eden bu cihaz aynı zamanda parmak izide alabiliyor" diye konuştu.

 Uygulamayı yapacak ekiplere gerekli eğitimin verildiğini söyleyen Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Ali Özsoylar, "Ekiplerimiz yarından itibaren İstanbul genelinde denetimlere başlayacak" ifadelerini kullandı. Uyuşturucu madde kullandığı tespit edilen sürücülere 3 bin 600 lira para cezasının yanı sıra 5 yıl ehliyetine el konulacağını belirten Özsoylar, bu kişiler hakkında adli soruşturma başlatılacağını söyledi. Özsoylar, Denetimi kabul etmeyen sürücülere 2 bin lira para cezasının yanı sıra 2 yıl ehliyetine el konulacağını belirtti.

 Şuan için 3 cihazla tüm İstanbul'da yapılacak olan denetimlerin zamanla çoğaltılarak tüm ülke çapına yayılması planlanıyor.
Editör: TE Bilişim