Cumhurbaşkanı Erdoğan; ''Ussam Mahkemelerini Kurun'' Talimatı Verdi Cumhurbaşkanı Erdoğan; ''Ussam Mahkemelerini Kurun'' Talimatı Verdi
TANAP Projesi Hükümetlerarası Anlaşması, Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlenen törenle imzalandı. Anlaşmayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natık Aliyev'in imza attığı anlaşmayı Erdoğan ve Aliyev de şahit olarak imzaladı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, bugün en yüksek zirvededir. İki kardeş ülke arasındaki ilişkiler gittikçe güçlenip derinleşmektedir. Bu ilişkilerin temelinde iki ülke halkları arasındaki bağlılık ve dostluk yatmaktadır" diye konuştu. Dünyada Türkiye ve Azerbaycan arasındaki gibi sıkı ilişkisi olan başka ülke bilmediğini söyleyen Aliyev, şunları söyledi:

"Türkiye ile bölge sorunları üzerinde birlikte hareket ediyoruz. Siyasi istişareler yürütüyoruz. Ekonomik alandaki işbirliklerimiz, bölgede büyük önem taşıyor. Gerçekleştirdiğimiz büyük projeler dünyada ses getiriyor. Enerji alanına gelirsek, bizim birlikte gerçekleştirdiğimiz büyük projeler bugün dünya enerji haritasına yeni tanımlar getirmiştir. Bölgeyi bizim birlikte yürüttüğümüz projeler olmaksızın tasavvur etmek imkansız. 2006 yılında Baku-Tiflis-Cehyan, 2007'de Baku-Tiflis-Erzurum, Avrupa'nın enerji haritasını büyük ölçüde değiştirdi. Bugün de tarihi öneme haiz TANAP projesine başlıyoruz. Bildiğiniz gibi Azerbaycan gazının dünya pazarına sevkıyatı ile alakalı son yıllarda oturumlar, tartışmalar yapılıyordu. Ancak görüyoruz ki bu müzakereler devam ediyor ama sonuç çıkmıyordu. Biz de Türkiye ile Azerbaycan olarak istişareler yaptık, iki kardeş ülke olarak bu projede liderliği üzerimize alma ve beraber gerçekleştirme kararı verdik."

Projenin sadece Türkiye ve Azerbaycan'a ait olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Aliyev, "Bu proje, sadece Türkiye-Azerbaycan projesidir. Bu projeyi kendi gücümüz, paramız ve teknik imkanlarımızla yürüteceğiz. Bu projenin gerçekleşmesi sonucunda Türkiye'ye daha fazla gaz sevk edeceğiz ve Türkiye üzerinden Avrupa'nın enerji arzını karşılayacağız. Bu konuyla alakalı iki ülke arasında fikir ayrılığı yok. TANAP projesi büyük miktarda gaz sevkıyatını öngörüyor. Bugün başladığımız proje; belki 10, belki 100 yıldan uzun bir sürede bizim çıkarlarımızı temin edecek. Aynı zamanda Azerbaycan için yeni pazarların açılmasına olanak sağlayacak" ifadelerini kullandı.


Editör: TE Bilişim