Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı Raporu Yayınlandı Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı Raporu Yayınlandı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kafkasya'daki ihtilaflı sorunların çözülmesini ümit ettiklerini söyleyerek, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklardaki işgalin son bulmasını da umduklarını belirtti.
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-İran dışişleri bakanları üçlü zirvesi son erdi. Zirvenin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ortak basın toplantısı düzenledi. İlk olarak konuşan ev sahibi Azerbaycan'ın Dışişleri Bakanı Memmedyarov, toplantının üç taraf için de çok olumlu geçtiğini ve önümüzdeki toplantının ise Türkiye'nin Van şehrinde yapılacağını söyledi. Memmedyarov, "Bugün üç ülkenin bakanları bir araya geldik. Üçlü formatta görüştük. İkili ve üçlü görüşmeler oldu. Çok verimli ve geniş kapsamlı görüşmeler oldu. Meseleleri ele aldık ve bu üçlü bildiriyi de imzaladık" dedi.
Ardından konuşan Ahmet Davutoğlu, dostum dediği mevkidaşı Elmar Memmedyarov ve Nahçıvan Cumhuriyeti yetkililerine misafirperverlikleri dolayısıyla teşekkür ederek, Nahçıvan'a dünyanın süsü dediklerini ifade etti. Davutoğlu, "Nahçıvan'ın son yıllarda kaydettiği gelişme bölgenin ve dünyanın süsü olma yolunda önemli adımlar atıldığını gösteriyor. Her şeyden önce bütün Azerbaycan halkına, Nahçıvan halkına selamlarımı iletmek istiyorum. Bu üçlü toplantı yeni bir ivme kazandırmıştır bölgesel işbirliğine. Son olarak Urmiye toplantısında büyük bir süreç başladı. O konuda da değerli kardeşim Ali Ekber Salihi'ye teşekkür ediyorum. Çünkü Urmiye'deki toplantıda sağlanan güzel başlangıç, bugün operasyonel bazı yapılara dönüştü ve 4 alt komite, ticaret, enerji, turizm ve ulaştırma komiteleri önümüzdeki aylarda toplanacaklar" dedi.



Konuşmasında Güney Kafkasya'nın önemine değinen Davutoğlu, "Burada yaşayan halklar iç içe birlikte yaşıyorlar ve birlikte bir refah, barış bölgesi oluşturulabilir, biz buna inanıyoruz. Türkiye, Azerbaycan ve İran birlikte attıkları adımlarla bunun önemli bir aşamasını gerçekleştiriyorlar. Bu aşamayla önemli bir mesaj da veriyoruz. İnşallah önümüzdeki toplantı Türkiye'de muhtemelen Eylül ya da Ekim ayı başında, EKO toplantısı öncesinde, Van'da gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bütün bu alanlarda birlikte çalışmalar yapacağız. Ayrıca Van'da üç ülkenin işadamları arasında da ortak toplantı yapılması konusunu da ele aldık. Yeni bir ufuk çizeceğiz üçlü işbirliği anlamında. Gümrük işlerinin, sınır geçişlerinin kolaylaştırılmasında ve ulaştırma alanlarının güçlendirilmesi bütün bu bölge vilayetlerine büyük imkan sağlayacaktır. Dolayısıyla ilk aşama sınır bölgelerindeki ilişkileri yoğunlaştırmak, artırmak ve bir ekonomik refah alanı oluşturmak" dedi.
İkincisi aşamanın Kafkasya bölgesinde bir refah projesi geliştirmek olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Burada da tabii bütün Kafkasya'daki ülkelere de bir mesajdır bu. Ümit ederiz ki Kafkasya'da ihtilaflı sorunlar çözülür, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarındaki işgal son bulur. BM kararları çerçevesinde toprak bütünlükleri ilkesine bağlı olarak güzel, dostane ilişkiler kurulur. O zaman Ermenistan da, Gürcistan da, tabii Rusya da hep beraber bölgede yepyeni bir dönemi başlatırız. Buradan bu anlamda da bölgeye önemli bir mesajdır üçlü yaptığımız bu toplantı. Ayrıca uluslararası alanda da inşallah önümüzdeki dönemde de ortak çalışmalarımızı yürüteceğiz. EKO dönem başkanlığını üstlenen Azerbaycan'a başarılar diliyoruz. Azerbaycan'ın EKO ile ilgili planladığı EKO-ASEAN EKO-Afrika Birliği toplantılarına da destek olma kararında mutabık kaldık. Ayrıca Azerbaycan'ın BM Güvenlik Konseyi üyeliğini de tebrik ediyoruz. Bu üyeliğin bölgemiz için de hayırlı olmasını diliyoruz. Zaten ortak bildiriyi okuduğunuzda bir çok konuda ortak görüşlere sahip olduğumuzu göreceksiniz. Bu şartlarda teknolojinin eşit şartlarda kullanımı da dahil olmak üzere bütün sorunların diplomatik yollarla çözümü hususunda ortak tutumuzu belirledik" dedi.
İran Dışişleri Bakanı Salihi de, Nahçıvan'ın çok iyi kalkındığını belirterek, "Üç ülkenin tarihi varlıkları ayrılmazdır. Biz bir ağacın dallarıyız, bir bedende üç ruhuz" demesi üzerine Bakan Davutoğlu tarafından 'üç bedende bir ruh' diye uyardı.
Konuşmasına tekrar devam eden Salihi, "Bizim aramızda bir sorun yok anlamına gelmesin, tabi ki biz daima öz fikirlerimizi birbirine yakınlaştırmak için istişareleri sürdürüyoruz. En önemli nokta, üç ülke rehberlerinin üç ülke arasındaki karşıya koydukları siyasi iradedir. Üç ülkenin 170 milyon nüfusu var ve birbiri için çok uygun bir pazar oluşturabilir" diye konuştu.


Editör: TE Bilişim