Başkan Tugay İlçe Belediye Başkanlarıyla Toplantı Yaptı Başkan Tugay İlçe Belediye Başkanlarıyla Toplantı Yaptı
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, TBMM Genel Kurulu'na hitap etti. TBMM Genel Kurul Salonu'na Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile birlikte gelen Berdimuhammedov, TBMM Genel Kurulu'na hitap etti. Berdimuhammedov'u Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dinledi. Başbakan Erdoğan, Genel Kurul'a girmeden önce bir süre Meclis kulisinde partisinin grup başkanvekilleri ile görüştü. Genel Kurul'a hitap eden Berdimuhammedov, Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkmenistan'ın iktisadi bağımsızlıktan sonraki gelişmesine Türkiye'nin de destek verdiğini ifade eden Berdimuhammedov, bu desteğin şimdi de devam ettiğini söyledi.
İki ülke arasındaki yakın ilişkilerin meyvelerinin ticari ekonomik işbirliği konularında müşahede edildiğini belirten Berdimuhammedov; özellikle tekstil, inşaat, yeniden işleme gibi alanlarda Türk işadamlarının Türkmenistan'a büyük katkısı olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin bugün itibariyle 3 milyar 650 milyon dolara ulaştığını belirten Berdimuhammedov, 2010 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 25 artış kaydedildiğini söyledi. Berdimuhammedov, ticari ilişkilerin gelecekte de gelişeceğine inandıklarını belirterek, bugün Türkmenistan'da 600'den fazla Türk şirketi bulunduğunu söyledi.
Berdimuhammedov, kültürel ilişkilerin gelişmesinin önemine değinerek, Türkmenistanlı çok sayıda gencin Türkiye'de eğitim gördüğünü söyledi. Berdimuhammedov, Türkmenistan ile Türkiye arasındaki iyi komşuluk ve karşılıklı yararlı ilişkilerin bundan sonra da gelişeceğine, parlamentolar arasındaki işbirliğinin de bunda ilk sırayı teşkil edeceğini söyledi.
Türkiye'nin mevzuat alanında yaptığı çalışmaları ilgiyle izlediklerini belirten Berdimuhammedov , TBMM'nin hukukun üstünlüğü konusunda örnek alınacak işler yapıldığını söyledi. Berdimuhammedov, Türkiye'nin bu alandaki tecrübelerini izlemeyi de yararlı bulduklarını belirterek, parlamentolar arasındaki işbirliğinin ikili ilişkilerin gelişmesine ivme kazandıracağını dile getirdi.
Türkmenistan olarak milli mevzuatı geliştirme konusunda büyük işler yaptıklarını belirten Berdimuhammedov, Türkmenistan mevzuatı hazırlanırken hem halkın eski geleneklerine, göreneklerine uygun, hem de bugünün insanlık değerlerini göz önünde bulundurduklarını söyledi.


Editör: TE Bilişim