Beratcan’ın katil zanlısı yakalandı Beratcan’ın katil zanlısı yakalandı
Genç beyinler yaşlılara yardım edebilen bu robotların ileride üretilerek yaşlıların hizmetine girebileceğini söylüyor. 
9 öğrenci ve 2 öğretmenden oluşan Öğretmen Yusuf Ziya İlköğretim Okulu robot takımı, Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen Marmara Bölgesi Robot Performansı ve Projesi Yarışmasında 2 ödül birden aldı. Sadece 10 tanesinin devlet okulu olduğu 67 okul arasında robot performansı dalında 5. olarak ödül alan Yalovalı öğrenciler en iyi robot projesi ödülüne layık görüldü.
Yaşlıların sıkıntılarını ele alan robot takımı üyeleri aylarca süren çalışmalar sonrasında yaşlıların hayatını kolaylaştıracak robotlar üretti. Unutulan bir ocağı kapatan robotların yanı sıra, kaldırım çıkabilen robotlar ya da iskemle taşıyabilen robotlar tasarlayan genç beyinler, maksatlarının yaşlıların hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırmak olduğunu söyledi. 
Proje hakkında bilgi veren öğrenciler, "Robot takımı olarak bu sene yaşlılarımıza yardım edecek robotlar tasarlama konusunu ele aldık. Yaşlıların zorlandığı konularda onlara yardım edecek robotlar ve projeler tasarlamaya çalıştık. Robot hizmetkarlar, ev işlerinde onlara yardım eden robotlar tasarladık. Bir yaşlı eğer ocağı açık unutursa kapatan bir robot da tasarladık" diye konuştular.
Marmara Bölgesi'ndeki 67 okul arasında en iyi proje ödülünü alan Remora projesi ise adını köpek balıklarını sürekli takip eden bir balıktan aldı. Öğrenciler yaşlıların alışveriş sonrasında torbalarını taşıyamadıklarından hareketle, renk sensörlü modern bir robot alışveriş sepeti projelendirdi. Bu robot, yaşlı bir insanın elinde taşıyacağı bir objeye yerleştirilen renkli materyali takip edebiliyor. Yaşlı ile eş zamanlı hareket edebilecek olan robot yaşlıların yorulduğunda oturabilecekleri bir iskemleyi de bünyesinde barındırıyor.
Proje hakkında bilgi veren öğrenciler, "Bizim projemiz yaşlıların bel ağrıları ve alışveriş yapmakta yaşadıkları güçlüklerle ilgili. Yaşlılar poşetleri taşıyamadıkları ya da ayakta duramadıkları için birçok sıkıntıyla karşılaşıyor. Renk sensörü ile çalışan bir alışveriş sepeti geliştirdik. Bu sepet yaşlıların yanında taşıdığı bir materyale eklenen sarı renkli noktayı takip ederek hareket ediyor. Yaşlı hareket edince sepet de onu takip ediyor. Biz bu projeye köpek balıklarını takip eden balık olan Remora balığının adını verdik" dediler.

Editör: TE Bilişim