15 Yaşında ki Kıza Tecavüz Edip Öldürmüşlerdi 15 Yaşında ki Kıza Tecavüz Edip Öldürmüşlerdi

Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde Türkiye’nin 6’ncı yüz nakli yapılan hastası olan 54 yaşındaki Salih Üslün’ün yoğun bakımdaki tedavisine devam ediliyor. Operasyonda üçüncü güne gelinirken, AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan, AÜ Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Cengiz bir basın toplantısı düzenlendi.

"BİZİMLE İLETİŞİM KURUYOR"

Doç. Dr. Özkan, Salih Üslün’n yüz naklinde üçüncü gün içinde olduklarını hatırlatarak, "Üslün ateşli silah yaralanması sonucu yüzünü kaybetmişti. Bağışlanan yüzle birlikte geçen Perşembe günü ameliyata başlandı. Cuma günü öğleden sonra operasyon tamamlandı” dedi. Salih Üslün’ün yoğun bakımda takip edildiğini ve çok kapsamlı bir ameliyat olduğunun altını çizen Doç Dr. Özkan, “Salih Üslün çok güzel toparladı. Ödemleri çok daha iyi. Gayet iyi, makineden ayrıldı. Bizimle iletişim kuruyor. Her şey güzel gidiyor. Aynı 5’inci yüz nakli yapılan Recep Sert’teki gibi bir ya iki ay içinde konuşmasını bekliyoruz. Gırtlağındaki deliği kapatarak nefes alıyor. Onların kapatılması gerekiyor. Çok kişisel bir şey. Bir iki ay içinde konuşacak.Onlar revize edilirse yemesi içmesi de aynı şekilde olacak" diye konuştu.

"VERİCİYE ÇOK DAHA FAZLA BENZİYOR"

Bütün nakil olan hastalarına titiz davrandıklarını kaydeden Doç Dr. Özlenen Özkan, "Salih Üslün de ve Recep Sert’te de herhangi bir sorun yok. Ekstra bir komplikasyon beklemiyoruz. Salih Üslün’ü ameliyattan yoğun bakım servisine aldığımız zaman çok biz de şaşırdık. Çok güzel bir yüzü oldu. İnşallah bundan sonra güzel bir hayatı olur. Diğer yüz nakillerine göre vericiye çok daha fazla benziyor. Çünkü alt çene ve üst çene, dilin bir kısmı, göz kapakları, göz yaşı kanaları nakledildiği için vericiye çok benziyor" dedi.

ÜSLÜN’E BİRKAÇ OPERASYON

Salih Üslün’e de birkaç revizyon gerektiğini kaydeden Doç.Dr. Özlenen Özkan, "Göz kapağı nakil olduğu zaman süreç uzuyor. Daha detaylı bir ameliyat oluyor çünkü. Üslün’de de daha iyi sonuç için bir kaç ameliyat daha yapacağız” şeklinde konuştu.

"UĞUR VE TURAN’DA KRİTİK DÖNEM BİTTİ"

Salih ÜSün’de de 8 -10 günün riskli olduğunu belirten Doç. Dr Özlenen Özkan, "Bir yıl çok önemli. Tabiki ret olabilir. Dünyada reddetme oldu ama geri kabul ettirildi. Bunlar çok yeni ameliyatlar. İnşallah olmaz. Bizim yüz nakillerimizden Uğur Acar ve Turan Çolak’ın yüzlerini kaybetme gibi durumları kalmadı. Riskli dönemi atlattık" dedi.

"NAKİLLERDE UYANIK OLMALIYIZ"

Doç. Dr. Özlenen Özkan, yüz nakilli 4 hastalarının olduğunu belirterek, "Hasta sayısı arttıkça, bize ağır bir yük getiriyor. Çok uyanık olmamız gerekiyor. Zor bir süreç kolay değil. Yüzün ret olacağını hemen anlamanız ve önlem almanız gerekiyor. Ama her şeyiyle güzel bir süreç” dedi.

RECEP SERT’E DİŞ TEMİZLİĞİ

Doç.Dr. Özlenen Özkan, 5’inci yüz nakli yapılan Recep Sert’e diş temizliği yapıldığını değinerek, ufak operasyonlarının devam ettiğini kaydetti.

"HAYATİ FONKSİYONLARI ÇOK İYİ"

Doç. Dr. Melike Cengiz ise Salih Üslün’ün genel durumunun oldukça iyi olduğunu ifade ederek, "Sıkıntılı durumu yok. Bir önceki yüz nakillerinden Salih Üslün çok daha erken dönemde uyandırıldı. Çok daha iyi şekilde uyandı. Bizimle anlaşıyor. İsteklerini hareketlerle dile getiriyor. Kan basıncı ve diğer hayati fonksiyonları iyi. Bir kaç gün içinde servise alacağız. Genel olarak hastamızın durumu oldukça iyi. Yaşından dolayı sıkıntı olur mu diye düşündük. Organ yetmezliği olur mu diye düşündük. Önceki yüz nakillerinden daha sorunsuz şekilde kalp damar açısından bir problem olmadı. Çok daha iyi uyandı" diye konuştu.

Antalya’da motosikletiyle geçirdiği trafik kazasının ardından yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşen 31 yaşındaki Muhittin Turan’ın yüzü ailesi tarafından bağışlanmıştı. Yüz Edirne’de yaşayan ve av tüfeğinin yüzüne patlaması sonucu yaralanan 54 yaşındaki Salih Üslün’e 8 saatlik bir operasyonla başarıyla nakledilmişti.
Editör: TE Bilişim