FOÇA ' nın mahalle afet gönüllüleri halkı depreme karşı hazırlıyor FOÇA ' nın mahalle afet gönüllüleri halkı depreme karşı hazırlıyor
Kent merkezindeki ve çevresindeki tarihi zenginliğin ortaya çıkarılması konusunda ciddi çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora’dan sonra Foça Antik Phokaia kenti kazılarına da maddi destek verecek. Foça Antik Phokaia Kenti Kazı Başkanlığı ile protokol imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi kentteki kazılara destek amacıyla yıllık 900 bin TL’lik nakdi yardımda bulunacak. İmzalanan protokol kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından görevlendirilen bir arkeolog da Foça Kazı Başkanlığı ekibinde görevli olarak çalışacak.
Protokolün imzalanması nedeniyle düzenlenen törende, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Foça antik kazılarına önce işçi ve malzeme desteği gibi ayni yardımlar verdiğini söyleyen Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, yasal düzenlemeler çerçevesinde bu yardımları artık nakdi olarak sürdüreceklerini ifade etti. Aydoğan, Foça Top Dağı’nda bulunan tarihi yel değirmenlerinin kazı başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde restore edildiğini de hatırlatarak, çalışmaların ardından yel değirmenlerinin birisinde aslına uygun olarak buğday öğütüleceğini ifade etti.
“İZMİR’İN İHTİYACI OLAN HER YERDE OLACAĞIZ”
Dr. Sırrı Aydoğan, konuşmasında “İzmir’in ihtiyacı olan her yerde Büyükşehir Belediyesi olarak görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Tarihi ayağa kaldırma konusunda yaptığımız bu çalışmalar gelecek kuşaklara ve insanlığa hediyemizdir” dedi. Sırrı Aydoğan, Büyükşehir Belediyesi olarak Ayavukla Kilisesi’ni restore ettiklerini, Emir Sultan Türbesi, Beth İsrael Sinagogu ve Doğanlar Kilisesi restorasyonlarıyla birlikte İzmir’in hoşgörü kimliğini ortaya koyduklarını vurguladı.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise, ilçesine verdiği desteklerden dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek, “2004 sonrasında Büyükşehir sınırlarının genişlemesi bir dezavantaj gibi algılansa da, Sayın Başkanımız Aziz Kocaoğlu belediyeciliğin sadece yol, su, kanal yapmak olmadığını, gerçekleştirdiği sosyal projeler ve çalışmalarla, halkın arasına girerek herkese gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmetlerini bizler en uç noktaya kadar gördük. Sayın Başkan bu sosyalleşmeyi İzmir’e en iyi şekilde anlattı. Kendisi çok mücadele ediyor, çok zorluklardan geçiyor. İlçem adına şükranlarımı sunuyorum “ dedi. Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının bazılarının hala tutuklu olmasından duyduğu üzüntüyü de dile getiren Gökhan Demirağ, “Geride kalan Dünya Kadınlar Günü’nde içeride yatan kadın çalışma arkadaşlarımıza sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. En kısa aramızda olmalarını umut ediyorum” diye konuştu.
KAZI BAŞKANINDAN TEŞEKKÜR
Foça Antik Phokaia Kazı Başkanı Prof. Dr Ömer Özyiğit, verdikleri desteklerden dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi’ne teşekkür ederek, “Antik Foça İyon kentleri arasında en büyük olanıydı ve Batı medeniyetinin kurucusuydu. Bu kadar önemli bir tarihi ayağa kaldırma konusunda el birliği ile çalışmaya devam ediyoruz. Katkıları için herkese teşekkürler” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Kazı Kurulu Başkanı Prof Dr. Ömer Özyiğit arasında imzalanan protokole göre, aylık 75 bin TL tutarındaki destek miktarı, tarihin gün yüzüne çıkması için kazı başkanlığına aktarılacak.Athena Tapınağı kazı alanında imzalanan protokol ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, Athena Tapınağı kazılarına her ay 75 bin lira katkı sağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Athena Tapınağı kazılarına destek vermek için yıllık 900 bin TL ödeyecek.
Editör: TE Bilişim