Nihayet 7 nisan geldi çattı ve Ak Parti İzmir milletvekili listeleri belli oldu. Listeleri çok beğenende var çok kötü diyende. İthal  aday da var yerlide.  birde biz değerlendirme yapalım dedik ve adayları masaya yatırdık.

Klasik Ak parti aday gösterme alışkanlığı gerçek oldu ve yine İzmir’e bir bakan aday 1. Bölge 1. Sıradan gösterildi. Afyon’lu olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu  her ne kadar İzmir’li olmasa da yine de diğer dönemler kadar uzak diyarlardan gelmedi şükür. Bakanın oylara etkisi ne olur onu seçimden sonra göreceğiz ama Ak Parti İzmir için Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına bir bakan çıkararak ağırlık koymayı deneyecek.

2. Bölge 1. Sırada ise muhtemel bir bakan adayı hatta Ekonominin patronu olacağı söylenen İzmir’li  İbrahim Turhan aday gösterildi. Kariyeri oldukça parlak olan Turhan’ın Ak Parti’nin yeni Türkiye hareketinde önemli bir rol üslenmesi bekleniyor.

İzmir’de 2. Sıralara ise kadın adayların yerleştrilmesi dikkat çekiyor. 1. BÖLGE 2. Sıra dan  genel başkan yardımcısı Nükhet Hotar aday gösterildi .

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ak Parti genel başkanlığı zamanından beri değer verdiği, ancak kulislerde  İzmir’de teşkilatta fazla sevilmediği söylenen  Hotar’a yeniden vekillik yolu gözüktü.  70 milletvekilinin 3 dönem nedeni ile dışarıda kaldığı bir dönemde Nukhet Hanım gibi hem teşkilatçı hem deneyimli bir siyasetçiye Ak partinin her zaman ihtiyacı vardır.

2. Bölgede ise yine kadın aday ve halen milletvekili olan Nesrin Ulema yeniden aday gösterildi.  Ulemanın adaylığında teşkilatın içinden gelişi ve teşkilat başkan yardımcılığı görevini yürütmesinin  etkili olduğu biliniyor.

1. Bölge 3. Sırada çok sürpriz bir isim aday gösterildi. Son Belediye seçimlerinde Buca’dan Ak Parti belediye başkan adayı olan ancak Levent  Piriştina’ya kaybederek büyük hayal kırıklığı  yaşayan ve yaşatan Cemil Şeboy aday gösterildi. Şeboy’un yakın çevresine siyaseti bıraktığını ve artık adaylık düşünmediğini söylemesine rağmen böyle bir teklife hayır demesinin mümkün olmadığı herkes tarafından biliniyor.

Ancak ismi siyasette oldukça fazla söylenen ve yıpratılan Cemil Şeboy’un aday gösterilmesi ile göçmenlerin oylarının hedeflendiğini düşünmek yanlış olmaz.  Belediye başkanlığı yaptığı 3 dönemde Buca’ya oldukça fazla hizmeti dokunmuş, Bucaspor onun başkanlığı döneminde atılım yapmıştır.

2. Bölge 3. Sıradan ise halen milletvekili olan Hamza Dağ aday gösterildi. Sanırım hiçbir seçmen Hamza Dağ’ın adaylığına hayır demez. Teşkilatta sevilen ve sayılan, parti içinde önemli görevler üstlenerek komisyonlarda zaman zaman kendine yer bulan, genç ve dinamik vekil Hamza Dağ’ın yeniden meclise gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Hamza Dağ eğer Ak Parti iktidar olursa önemli görevlerde yer alabileceği söylenen isimlerin başında geliyor.

1. Bölge 4. Sırada gazeteci kimliği ile ön plana çıkan ve eski başbakanlardan Tansu Çiller’in bir dönem danışmanlığını yapan Hüseyin Kocabıyık aday gösterildi. Aynı zamanda Turkuaz Medya Ege Bölge temsilcisi olan Hüseyin Kocabıyık deneyimli siyasetçi kimliği ve gazeteci  birikimiyle İzmir için öne çıkan isimler arasında bulunuyor. 2. Bölgede ise teşkilatın içinden gelen ve temayül yoklamasında 1. Olarak zaferle çıkan Kerem Ali Sürekli bulunuyor.  Bir diğer dikkat çekici isim ise Ozan Ceyhun. Ceyhun, daha önce Almanya listesinden Avrupa Parlamentosu'na seçilmişti. Avrupa siyasetinde tecrübeli olan Ceyhun’un İzmir’den 5. Sıradan aday gösterilerek meclise girmesi bekleniyor. Yine 2. Bölge 5. Sırada Tunceli Üniversitesi rektörlüğünden istifa ederek siyasete atılan Durmuş Boztuğ var.

 

2011 seçimleri öncesi temayül yoklamasında zaferle çıkan ancak milletvekili seçilemeyen Dr. Mehmet Bayındır 2. Bölge 6. Sıradan listeye girmeyi başardı.  Bayındır’ın 2007 yılında bağımsız aday olarak girdiği yarışta 13632 oy alması Ak Parti’nin 1 milletvekili eksik çıkarmasına neden olmuştu. Ak parti genel merkezi Mehmet bayındırı kritik bir sıraya koyarak aynı başarıyı göstermesini bekleyerek oylarını artırmayı hedefliyor.

Bir diğer kırıtik sırada yarışa girecek isim ise İzmir Müteahhitler Federasyonu başkanı Necip Nasır oldu. Necip nasır 1. Bölge 6. Sıradan aday gösterildi. Roman aday olarak listede yer bulan Cemal Bekle CHP’nin roman adayının karşısına çıkacak.  7. Sırada kendine yer bulabilen Bekle'nin seçilmesi zor gözüküyor. 2. Bölgede ise yine bir sürpriz isim Savcı Sayan oldu. Deniz Baykal’ın en yakın ekibinden olan sayan, son yıllarda Ak Parti’ye yakın konuşmaları ve tavırları ile genel merkezin ilgisini çekmeyi başarmış gözüküyor. Ancak  Ak Parti'nin Savcı Sayan ile İzmir'den CHP'nin oylarını almasını beklemesi yanlış olur. Çünkü Savcı Sayan son dönemdeki söylemleri ile zaten CHP kimliğinden tamamen arınmış gözüküyordu. Zaten 7. Sıradan seçilmesi zor gözüküyor.

 

Seçilmesi zor gözüken adaylar ise teşkilat eski başkanı Atilla Kaya,  İl yönetim kurulu eski üyesi Kazım Erten, Eski Bakan Binali Yıldırım’ın başdanışmanı  Ömer Sertbaş, gençlik kolları eski başkanı Bilal Kırkpınar, Aliağa eski belediye başkanı Tansu Kaya,  İl yönetim kurulu eski üyesi Müjde Çelik,  Ödemiş eski ilçe başkanı Ali Hadim listeye girdiler ancak seçilmeleri zor gözüküyor.

Teşkilatta çok sevilen ve adaylığı kesin gözüyle bakılan eski Refah Partisi İl başkanı, Ak parti İzmir’de kanaat önderlerinden İbrahim Derici liste dışında kaldı. Yine adaylık için iddaalı olan ve yerel seçimlerde Karabağlar belediye başkanlığına aday gösterilen Necip Kalkan’da liste dışında kaldı.

Teşkilatın içinden gelen ve partinin her kademesinde yıllarca görev yapan isimlerin  seçilemeyecek yerden aday gösterilmesi yada hiç aday gösterilmeyen kişilerin tartışmaları Ak Parti’de en önemli konu olarak konuşuluyor.

 

İl Başkanı Bülent Delican’ın genel merkezde görüşleri alındığı esnada; her kesimden aday gösterilmesi iyi olur sözleri üzerine, Romen, göçmen, doğu kökenli, CHP kökenli adayların gösterilmesi sağlanırken Karadenizli adayların liste dışında kalması İzmir için görünen en büyük problem.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 400 milletvekili istediğini bilmeyen yok. Ak Parti'nin bu listesinin geçen seçimlerden daha başarılı olacağını düşünmüyorum. Demek oluyor ki İzmir'den 400 vekil için ilave bir katkı gelmeyecek.

Ak Parti’nin olası bir seçim başarısızlığında en büyük sorumluluk il başkanı Delican ve ekibinde olacak.

Ne diyelim hem İzmir’e hem Türkiye’ye hayırlı olsun…