Yüzme Havuzu Can Aldı Yüzme Havuzu Can Aldı
 Antalya Bilgi Sistemi Projesi ile 65 bin işyeri kayıt altına alınırken, elde edilen verilere göre Antalya merkez ve ilçelerde en fazla, market, emlak, bayan giyim ve inşaat firması bulunuyor. 
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya’nın ticaret envanterini çıkarmak üzere Türkiye’de bir ilke imza atarak uygulamaya koydukları Antalya Bilgi Sistemi Projesi’nde sona gelindiğini bildirdi. Budak, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın 2010 yılı ‘Sanayi ve Turizm Sektörlerinde Rekabetçiliğin Arttırılması Mali Destek Programı’ kapsamında hibe desteği ile geçtiğimiz yıl Ağustos ayında başlatılan Antalya Bilgi Sistemi Projesi kapsamında, Antalya merkez ilçelerinin karış karış gezilerek ATSO üyeleri dışında başka meslek odalarına da kayıtlı 65 bin işyerinin taranarak sisteme dahil edildiğini kaydetti.
Proje kapsamında Antalya’nın 25 bulvar, 183 mahalle ve 296 caddesinin kapı kapı dolaşılarak işletmelere ait konum, iletişim, faaliyet bilgisi ve görsellerinin www.antalyabilgisistemi.org.tr adresine girildiğini ifade eden Budak, isteyen herkesin bu web sitesine girerek, Antalya’nın ticaret envanterine ve firma bilgilerine ulaşabileceğini, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlardan sisteme girilip sorgulama yapabileceğini söyledi.
Antalya’nın en önemli sorunlarından birisinin işyeri enflasyonu olduğunu vurgulayan Budak, şunları söyledi:
“Proje ile Türkiye’de bir ilke imza atılarak, kentte ticareti sağlıklı hale getirmek amacıyla işyerlerinin envanteri çıkarıldı. Sokaklar, caddeler, binalardaki işyerleri teker teker gezilerek işyeri bilgileri kayıt altına alınarak bir veri bankasında toplandı. www.antalyabilgisistemi.org.tr tüketicilere, esnafımıza, yatırımcılara güncel bilgi sunarak Antalya’da ticaretin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Tüketici aradığı mağazaları internette görebilecek, yatırımcılar ve esnaf ise hangi işkolunun hangi bölgede ne yoğunlukta olduğunu izleyebilecek. Bu proje ile Anyalya’ya yatırım yapacak girişimciye faydalı bir veritabanı sunuyoruz. ATSO olarak yatırım yapmak isteyenlere bölgesel işkolu yoğunluğunu dikkate alarak daha çok kazanabileceği alternatif yerler önerebileceğiz. Bu veri tabanından faydalanan bir yatırımcı, kendi iş kolunda nerelerde yoğunlaşma olduğunu görecek, hangi muhitte kendi sektöründe boşluk varsa oraya yatırım yapacak. Böylece hem kendisi kazanacak hem de kent ticareti kazanacak. Belediyelerimiz de ticari alan planlarında ve tadilatlarında bu veri tabanından yararlanabileceklerdir. Veri tabanında toplanan bilgiler üzerinden artık şehrimizdeki ticaretin gelişimini daha iyi izlemek, analizler yapmak, firma sorgulamaları gerçekleştirmek, işyerlerinin gerçek iştigal konularını görmek, bölgesel raporlamalar oluşturmak çok kolay hale geldi. Böylece bir nebze de olsa işyeri enflasyonunun önüne geçilebilecek.
Ayrıca Belediyelerimiz de ticari alan planlarında ve tadilatlarında bu veri tabanından yararlanabileceklerdir.”
Antalya Bilgi Sistemi projesinin Antalya’da ticaretinin internet çağına uyum sağlaması açısından da önemli bir adım olduğunu vurgulayan Budak, ”Bütün üyelerimizi ve firmalarımızı web sayfalarını oluşturmaya, www.antalyabilgisistemi.org.tr adresinde web adreslerini vermeye, firma bilgilerini güncel olarak tüketiciye sunmaya çağırıyoruz. Bu çağda internetten yararlanmayan firmaların geri kalacağı unutulmamalıdır” diye konuştu.
690 KİLOMETRE CADDE, 2 BİN 500 KİLOMETRE SOKAK TARANDI
Yapılan çalışma sonunda elde edilen verilerle ilgili bir değerlendirme yapan ATSO Başkanı Budak şunları kaydetti;
“Çalışmanın saha uygulaması Aksu, Döşemealltı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa olmak üzere 5 merkez ilçede gerçekleştirildi. 25 bulvar, 183 mahalle, 296 cadde gezilerek 65 bin işyeri, 48 bin 471 bina tarandı. 156 kilometre bulvar, 690 kilometre cadde, 2 bin 500 kilometre sokak gezildi. Çalışma bulgularına göre, merkez ilçelerimizdeki işyerlerinin yüzde 66’si Muratpaşa, yüzde 20,5’i Kepez, yüzde 8’i Konyaaltı, yüzde 3,5’i Aksu ve yüzde 2’si Döşemealtı ilçelerinde bulunmaktadır. Taranan işyerlerinin yüzde 43’ü ATSO üyesi olduğunu beyan etti. İşyerinde personel istihdamına ilişkin bilgi verenlerin yüzde 85’i 10 kişiden az eleman çalıştırdığını beyan ederken. işyerlerinin yüzde 11,5’i web sayfasına sahip olduğu ve yüzde 29’unun e-posta kullandığı belirlendi. İşyerlerinin çoğu ise ticari sır olduğu gerekçesi ile ciro bilgisini paylaşmak istemedi.”
ANTALYA’DA EN FAZLA MARKET VE EMLAKÇI VAR
Budak, Antalya merkez ilçelerinde market, emlak, bayan giyim, inşaat, otomotiv yedek parça alım/satım, hukuk, erkek giyim, restoran, erkek kuaförü, pide-kebap-döner işletmesi en fazla yoğunlaşan iş kolları olduğunu belirtti. İşyerlerinin en yoğun olduğu yerler sıralamasında Şafak, Fener, Şirinyalı, Cumhuriyet ve Tahılpazarı Mahalleri öne çıktığını anlatan Budak, en fazla işyeri yoğunluğu olan Şafak Mahallesi’nde otomotiv yedek parça alım/satım, ev mobilyacıları, döşemeciler, ağaç kereste orman ürünleri ve oto- kaporta-boya en yoğun sektörler olarak yer aldığını kaybetti.
İlçelerde sırasıyla öne çıkan ilk üç işkolu dağılımı ise şöyle oldu;
Muratpaşa ilçesinde, market, inşaat firmaları ve emlak, Konyaaltı ilçesinde emlak, market, inşaat firmaları, Kepez ilçesinde otomotiv yedek parça alım/satım, market, ev mobilya, Aksu ilçesinde giyim, market, gübre-zirai ilaç üretim/satış, Döşemealtı ilçesinde emlak, market, ev mobilya.

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim