Bugün ve hafta sonu Trabzon ve Rize’de bir dizi programlara katılmak üzere saat 15.20 sıralarında Başbakanlığa ait ‘ANA’ uçağı ile İstanbul’dan Trabzon’a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile birlikte Hayri Gür Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti Trabzon İl Kongresi’ne katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,Trabzonlu partililere “Sizlerle hasbihal etmek istiyorum” diyerek “Biz Trabzon'u biliriz, Trabzon da bizi gayet iyi bilir. Son günlerde bazı spekülasyonlar yapılıyor. Biz özümüzle, sözümüzle aynıyız. İçi başka dışı başka değiliz” ifadelerini kullandı.

Ardından ilköğretim okulu öğrencilerine dağıtılan bedava sütlerle ilgili konuşan Başbakan Erdoğan “Biliyorsunuz çocuklarımıza istedik ki süt dağıtımı yapalım ve Türkiye genelinde 7 milyon 200 bin yavrumuza biz süt dağıttık. Bu esnada tabi ki bazı süte karşı alerjisi olan yavrularımızda rahatsızlıklar meydana geldi. Fakat bu süreç içerisinde bildiğiniz gibi ana muhalefet partisi olsun, diğerleri olsun hop oturup hop kalktılar. Ne söylediler, yaptıkları neydi, konuyu bildiklerinden hakim olduklarından değil, kalkıp bu sütlerle ilgili bir test yapsalar ve bunu bir araştırsalar olayın çok daha farklı olacağını veya olduğunu göreceklerdi.

Süt meselesinde sizlere detaylarıyla bir bilgi vermek istiyorum. Bizde çocukların içmiş olduğu bu sütü istismar edecek böyle bir hassas konuda dahi istismar siyaseti yürütecek kadar sorumsuz bir siyaset var. Bunlar hayırlı hiçbir işin arkasında olmazlar. Bizdeki muhalefet kendilerinden hayırlı bir iş olmadığı gibi hayırlı işleri engelleyecek kadar hazımsız, sorumsuz ve istismarcı bir muhalefet var. Hükümet olarak çocuklarımızın gelişimini iyi, kaliteli ve yeterli beslenmelerini düşünerek önemli ve son derece kapsamlı bir uygulama başlattık. Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarımız birlikte çalıştılar. Tüm ayrıntıları gözettiler. Cumhuriyet tarihimizin en büyük en kapsamlı uygulamalarından birini başlattık. Şu anda Türkiye'nin 7 bölgesinde 81 vilayetinde ilçe, belde ve köylerimizde 32 bin 600 okulumuzda her gün 7milyon 200 bin adet süt dağıtıyoruz. Bu süt tozu değil ha sütten bahsediyorum. Süt tozu tarihte kaldı süt tozlarını biz içtik ama biz çocuklarımıza süt tozlarını dağıtmadık” diye konuştu.


Başbakan Net Konuştu Başbakan Net Konuştu

ÇOCUKLAR GÖNÜL RAHATLIĞIYLA SÜTLERİNİ İÇİSİNLER

“Tıpkı ücretsiz kitap dağıttığımız gibi, her öğrenciye ayrımsız burs ve kredi verdiğimiz, tablet bilgisayar dağıttığımız gibi zengin fakir ayrımı yapmaksızın her öğrenciye de süt dağıtıyoruz” diyen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu uygulamayla bir şey daha kazanıyoruz. Üretici ile tüketici arasında ve aradaki tüm sanayici, süt endüstrisinde olanlarla ilgili belli mevsimlerde sıkıntılar yaşanıyor. Sütün bol ve az olduğu zamanlarda farklı sıkıntı. Süt az olduğu zaman sütle ilgili sanayi fiyatları hemen yükseltiyor. Bol olduğu zaman üreticinin elindeki süt alınmıyor ve zaman zaman elinde kalıyor ve tarım köylüsü çiftçimiz hayvancılıkla uğraşan vatandaşımız elinde kaldı süt diye ağlıyor. ‘Bize bu konuda yardım edin’ diyor. İşte biz bu projeyi bir yerde de bunun için ürettik ve dedik ki sütün bol olduğu zaman 1 ocaktan okullar kapanana kadar biz bu projeyi her yıl uygulayacağız. Ne olursa olsun yavrularımıza bu sütü vereceğiz. Bunun bize maliyeti nedir, yaklaşık bu bize eski rakamla 600 trilyon lira, yeni rakamla 600 milyon lira civarında. Fakat hedef nedir, buradaki sıkıntıyı devlet olarak bizim sübvanse etmemiz. Yolsuzlukların olduğu bir devlet, bir hükümet bunu yapamaz. Bunu Kılıçdaroğlu'nun kafası da almaz. Sen hesap uzmanı olabilirsin ama sağlıkçı değilsin tıp doktoru değilsin. Kırdığın potlar var. Burayı dikkatle dinlemenizi istiyorum.

7 milyon 200 bin adet gibi çok yüksek bir rakam. Çeşitli illerimizde çok sayıda çocuğumuzda rahatsızlıklar meydana geldi. Dikkat ediniz zehirlenme demiyorum rahatsızlık diyorum, anında olaya müdahale ettik. İlgili bakanlıklar ve sağlık bakanımızla meseleyi konuştuk bana bir zehirlenme olmadığını sütten kaynaklanan bir olumsuzluk bulunmadığını bazı çocukların süte karşı hassasiyetlerinin olabileceğini ifade ettiler ve Bakanlar Kurulu toplantısındaydık o günü bununla yetinmedik. Tıbbi bilimsel analizleri incelemeye aldık. Süt örneklerini inceledik.

Sağlık Bakanlığımız bir bilimsel kurul oluşturdu, Gıda Bakanlığı ayrı bir bilimsel kurul oluşturdu. Bütün illerimizde süt örnekleri alındı. Fiziksel kimyasal ve bunun yanında mikrobiyolojik analizler yapıldı. Bilimsel raporda yer alan ifade şu şekilde, ‘Örneklerin hiçbirinde bakteri toksinine rastlanmadı’ Hastaneye başvuran çocuklarla ilgili mevcut veriler gıda zehirlenmesini göstermiyor, mevcut verilerin dışında uygulamanın kesintiye uğramasını veya durdurulmasını sağlayacak bir durum olmamıştır. Tüm Türkiye'ye sesleniyorum. Her gün dağıtılan süt içinde gıda zehirlenmesine yol açacak tek bir paket süte rastlanılmış değildir. Hassasiyeti olmayan her çocuğumuz sütü rahatlıkla içsin, zaten kutuların üstünde de yazıyor ve anlatıldı. Öğretmenlerimiz velilerimiz eğer çocuklarının süte hassasiyeti yoksa gönül rahatlığı içinde dağıttığımız sütü içsinler bu konuda hiç kimsenin tereddüdü olmasın.”

SÜT AK’TIR, AK PARTİ DE ORDAN GELİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, süt dağıtımı ile muhalefetin tavrını da eleştirerek “Geliyorum muhalefetin tavrına Süt aktır, ak parti de ordan geliyor. Süt temizdir üzerindeki içindeki en küçük pisliği dahi gösterecek kadar beyazdır. Türkiye'de muhalefet, çocuklara süt dağıtımını bile istismar edecek kadar çirkinleşmiş ama o ak beyaz süt muhalefetin kirini apaçık ortaya koymuştur. Bu süt konusu vesilesiyle Türkiye'de nasıl bir muhalefet olduğunu, nasıl bir muhalefet anlayışı olduğunu bugün delilleriyle ispat edeceğim. MHP genel başkanı süt konusunu istismar ederek buradan bir çıkış yapmak, varlık göstermek çabasında. Süt konusunda söylediklerini iddialarını ithamlarını zerre kadar ciddiye almıyorum. Çünkü söyledikleri iddiaları ithamları genel başkanın ne kadar tutarsız olduğunu apaçık gösteriyor” dedi.





Editör: TE Bilişim