Mide Gribine Dikkat! Mide Gribine Dikkat!
 Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girebileceklerini belirten Diyetisyen Gökhan Elbay, “ Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Ayrıca, gelenek üzere bayramda tatlı tüketimi de artmaktadır. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır” dedi.
 Yeterli ve dengeli beslenmek için, dört temel besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınması gerektiğini ifade eden Elbay, “Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri grubu, et-yumurta-kurubaklagiller grubu, sebze ve meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubudur. Bu gruplarda yer alan besinler her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmelidir. Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır
 Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Yetişkin bireylerin imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidir. Tatlı tüketiminde ise sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Düzenli olarak günde 10-12 bardak su içilmelidir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları önerilmektedir. Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri ramazan sonrası gece yemek seklinde sürdürülmemeli, akşam yemeğinden sonraki öğünde meyve, yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmelidir. İçeriği bilinmeyen gıdalar tercih edilmemelidir. Her gidilen misafirlikte bütün ikramları yemek yerine gidilecek yer sayısı oranında azar azar yenilmelidir. Düzenli olarak yürüyüş ve fiziksel aktivite yapılmalıdır” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim