Uzman Diyetisyen Işın Sayın, “bayramda tatlı yemeyin” demenin mümkün olmadığını, ancak bazı kurallara uyarak yenirse daha sağlıklı olacağını hatırlattı. İşte bayramda elinizi tatlıya uzatmadan önce bilmeniz gerekenler:

"- Tatlı yemeden önce veya yedikten hemen sonra 1 çorba kaşığı yoğurt yiyin. Yoğurt şekerin kana geçişini yavaşlatır.

- Tatlıyı yemeğin hemen üzerine yemeyin, ara öğünde tadımlık tüketin. 1/3’ünü veya büyüklüğüne göre en çok yarısını yiyin.

- Her gittiğiniz yerde ve her gelen misafirle birlikte yemeyin. Önünüze konulanın hepsini bitirmeyin.

- Sütlü ve meyveli olanları tercih edin.

- Israrları bahane etmek, sonra da kilolardan şikayet etmek yerine arada sırada “Hayır” demeyi deneyin.

- 2.5 litre su içtiğinize emin olun.

- Yürüyüş fırsatları yaratın.

- Önceliğiniz tatlı ise, ana yemeklerde pilav/makarna/patates/çorba tüketiminizi azaltın veya yemeyin. Çünkü bu besinler de tıpkı tatlılar gibi kan şekerine dönüşür. Öğle ve akşam yemeklerinde çok seviyor ve mutlaka yiyecek iseniz en çok 4 adet sarma veya 1 orta boy dolma yiyin.

- Salatalara turşu, mısır, peynir, ceviz ve aşırı zeytinyağı koymayın. Zaten bayram tatlılarından yeterince yağ, un ve şeker alacaksınız. Yağ ve tuzda ekstra kaynaklara dikkat.

- Kahvaltıda tam yağlı peyniri fazla kaçırmayın, et/salata/çorba v.b her şeyin üzerine peynir eklemeyin. Peynir sandığınızdan çok daha yağlıdır. Bayram tatlılarında da yeterince yağ olacaktır.

Mutfağınızdaki Gizli Hazine: Kırmızı Mercimek Mutfağınızdaki Gizli Hazine: Kırmızı Mercimek

- Siz şeker hastası veya diyet yapan misafirleriniz için biraz meyve ve üzerinde 1 top sade dondurma pratik ferah ve hafif olacaktır.

- Arada sırada ikramları yönlendirin. Size neyin iyi geleceğini belirtin. Ev sahibine ’Bir bardak ayran alabilirsem beni çok rahatlatacak’ deyin."

Editör: TE Bilişim