Canlı bombaya benzerliği hayatını kararttı Canlı bombaya benzerliği hayatını kararttı
Bursalıları engelli bireylere karşı duyarlı olduğunu belirten Keskin, “Özellikle kamu yöneticilerimizin de zihinlerindeki engellerin ortadan kalkması ve engellilerimizin sosyal hayata adapte olması için daha fazla çabaya ihtiyacımız var. Bursa Kent Konseyi, şehirde ortak aklı harekete geçiren bir mekanizma olduğu kadar yapmış olduğu çalışmalarda da Türkiye’nin diğer şehirlerine rehberlik etmektedir. Sivil toplum kuruluşlarımızın gelişmesine ve kurumsallaşmasına destek olmak için AB projelerini alabilmeleri noktasında katkı sağlıyoruz. ‘Engelsiz olabilirsiniz’ projesiyle birlikte Bursa Kent Konseyi 5 adet AB projesine katkı koymuş ve teknik destek sağlamıştır. Umarım bu projeyle engelli bireylerin sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımına ve fırsat eşitliğine katkıda bulunuruz” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sunay Özkul ise, herkesin engelli olabileceğini fakat gönüllerin engelli olmaması gerektiğini ifade etti. Göreve geldikten sonra Bursa’da derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının gönüllü çalışmalara büyük ilgi gösterdiğini fark ettiğini de anlatan Özkul, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin ve Bursa’nın ilk Şiddet Merkezi’ni yakında hizmete açacaklarını hatırlatan Özkul, “Bursa’da 12 bin 350 engelli vatandaşa evde bakım hizmetleri başlığı altında hizmet veriyoruz. Bunun yanında 5 özel bakım merkezimizde toplam 430 yatak kapasitemizle hizmet veriyoruz. Merkezlerimizin doluluk oranı ise 250 civarında. İhtiyaç duyan ve bu hizmeti bilmeyen vatandaşlarımızın bizlere ulaşmasını bekliyoruz. Öte yandan özel huzur evimiz ve rehabilitasyon merkezimizle yaşlı ve özürlülerimize hizmetimiz sürüyor” diye konuştu.

Bursa
Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, modern insanın kendisini başkasının yerine koyabilen insan olduğunu söyledi. Engelli olmanın bu çağda ütopya değil, hayatın bir gerçeği olduğu vurgulayan Birkan, “Hepimiz birer engelli olabiliriz. Buna rağmen şehirlerimizde ve hayatımızda engellilere yönelik bir plan ve programımız yok. Bursa Barosu olarak halkımızın yanındayız. İhtiyaç duyulan hukuki konularda gerekli desteği vermeye hazırız.

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney ise, engellilerin haklarından yeterince yararlanamadığını dile getirdi. Projeyle kamudaki yöneticilere bu durumu hatırlatmak istediklerini söyleyen Güney, “Yaklaşık bin kişi projeden yararlandı. Anayasada ‘devlet özürlülerin sosyal hayata katılması için tedbirleri alır’ maddesi bulunmaktadır. Hepimizin görevi bellidir. Özürlüler sadece aylık istemiyor. Türkiye’de engellilerin istihdama katkısı çok alt seviyelerde bulunuyor. Devlet bunu aşmak için ÖSYM aracılığıyla sınav açıyor. 20 bin kişilik kadro bekleniyordu ancak 3 bin 500 kişilik kadro verildi. Sadece Bursa’dan sınav için 2 bin kişi müracaat etti. Umarım devletimiz tarafından konuya çözüm getirilir” dedi.

Editör: TE Bilişim