Kalp Sağlığı Hakkında Doğru Sanılan 7 Hatalı Bilgi Kalp Sağlığı Hakkında Doğru Sanılan 7 Hatalı Bilgi
 Özel Medline Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Afşin Yaveri, ameliyat öncesi kalp sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıkları terk etmelerinin önemli olduğunu belirtti. Op. Dr.Afşin Yaveri, by-pass hastalarını yapması ve yapmaması gerekenler hakkında uyardı. Başarılı bir by-pass ameliyatı sonrası hastaların 6-8 haftalık bir iyileşme döneminden sonra normal hayatlarına döndüklerini belirten Dr.Yaveri, şöyle konuştu: “Bu dönemden sonra hastalar genellikle ilaçlarını düzenli kullanır ve tıbbi kontrollerini yaptırmayı ihmal etmezler. Ancak, yine de doktorlarının önerdiği yaşam tarzı değişikliklerini gerçekleştirmede isteksiz davranırlar. Oysa hastaların by-pass sonrası kalp damarlarını korumak için kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmaları, bunun yanı sıra düzenli egzersiz yapmaları, yaşamlarındaki stresi azaltmaları, aile fertleri ile beraber sigarayı bırakmaları ve uygun beslenme alışkanlığı edinmeleri gerekir” 
Hastaların ağır sporlardan kaçınmaları gerektiğini kaydeden Dr.Yaveri, şunları söyledi: “Spor, yemeğin üzerinden en az 3 saat geçtikten sonra yapılmalıdır. Sporda nabzın kontrolü çok önemli. Aktivite sırasında nabzın bir buçuk katına çıkması kabul edilebilir. Bunu dengede tutmak için yarım saatte bir 10 dakika arayla nabız sayısı kontrol edilerek aktiviteye devam edilmelidir. Hastalara yürüyüş, yüzme, masa tenisi, dans gibi birtakım sporlar tavsiye edilmektedir. En kolay yapılabilen spor yürüyüş olduğundan yürüyüş bantları bel ve eklem problemleri olan kişiler için de doğa yürüyüşleri uygundur” 

ARABA KULLANMAK SAKINCALI
Hastanın araç kullanmasının, ameliyat sonrası 6-8 hafta süre zarfında sakıncalı olduğunu belirten Özel Medline Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr.Afşin Yaveri, sözlerine şöyle devam etti: ”Ayrıca araçta yolculuk sırasında rahat pozisyon almalı ve rahat giysi giyinmelidir. Şehirlerarası yolculuk söz konusu ise molalarda inip hareket etmeli veya özel araçla seyahat ediyorsa her iki saatte bir mola vermelidir. Uçakla yolculuk yapılacak ise de uçuşuna izin veren raporu doktorundan talep etmelidir. Hastanın yolculuk sonrası bir süre dinlenmesi uygun olacaktır.”

SİGARA İYİLEŞMEYİ TEHLİKEYE DÜŞÜRÜR
Sigara içmenin kan basıncını ve kalp hızını artırarak, arterlerin ciddi bir şekilde daralmasına akciğer dokusunda dönüşü olmayan hasara neden olduğunu hatırlatan Dr.Yaveri, “Bu nedenle, sigara ameliyat sonrası iyileşmeyi en fazla tehlikeye düşüren alışkanlıklardan birisidir” dedi. 
By-pass hastalarının beslenmelerine özen göstermesi, diyet yapması ve kilo vermeleri gerektiğini anlatan Dr.Yaveri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyetlerinde şeker, tuz ve kolesterolden olabildiğince uzak durmalıdır. Beslenmede, hayvansal yağlardan uzak durulmalı, özellikle peynir tüketiminde yağsız ve tuzsuz olanları tercih edilmelidir. Protein olarak tavuk ve balık eti tüketilmeli; kırmız et, kabuklu deniz ürünleri, salam, sosis, sucuk gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Mümkün olduğu kadar, harcanan kaloriden daha fazlası alınmamalıdır. Hastalar için kilo verme eğiliminde olmak çok önemlidir.”

İzmir Haberleri
Editör: TE Bilişim