Mutfağınızdaki Gizli Hazine: Kırmızı Mercimek Mutfağınızdaki Gizli Hazine: Kırmızı Mercimek

Markette, büfede veya giyim mağazasında, neredeyse her köşe başında satılan ve sadece modaya uyma kriterini yerine getiren güneş gözlükleri, özellikle çocukların göz sağlığını hiçe sayıyor. Bu durumun yetişkinlere göre daha hassas olan çocukların gözleri için endişe verici bir hale geldiğini söyleyen Papary Sunglasses CEO'su ve Optisyen Fahrettin Keleş, güvenilir optik mağazalarından alınmayan güneş gözlüklerinin sadece güneşten korumamakla kalmayıp çocuklarda göz yorgunluğuna, baş ağrısına, kızarıklığa ve odaklanma sorunlarına yol açtığını belirtti..

Çocukların tüm organları gibi, gözleri de hassastır ve sürekli olarak gelişim gösterir. Bu nedenle, doğru şekilde desteklenmeli ve çocukların gözlerini zararlı UV ışınlarına karşı korumak için güneş gözlüğü kullanımı oldukça büyük önem taşır.

Papary Sunglasses CEO'su ve Optisyen Fahrettin Keleş, gözlük satın alınacak yerin önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Çocuklara güneş gözlüğü alırken, uzman ruhsatlı optik veya gözlük mağazalarından alınmalıdır. Günümüzde, marketlerde, bijuteri dükkânlarında veya giyim mağazalarında güneş gözlüğü satın almak mümkün olabilir; ancak özellikle gelişim çağındaki çocuklar için dikkatli davranmak gereklidir. Sağlıklı bir görme gelişimi ve göz sağlığı için kaliteli ürünler tercih edilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylı ve sertifikalı ürünlerin seçilmesi önemlidir.”

Çocukların 3 yaş itibariyle güneş gözlüğü kullanması gerektiğine dikkat çeken Keleş, gözlük camlarının UV ışınlarına karşı korumalı, antirefle kaplamalı veya polarize camlar tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Keleş sözlerine şöyle devam etti: “Çocuklara güneş gözlüğü seçerken, gözlük çerçevesi cilt ile uyumlu olmalı, zararlı kimyasallar içermemeli, garantili ve kaliteli olmalıdır. Ayrıca çocuğun yüz, göz, kafa ve kulak yapısına uygun gözlükler tercih edilmeli ve profesyonel optisyenlerin yönlendirmesi ile seçim yapılmalıdır. Gözlüğün detaylıca incelenmesi sadece dış görünüş veya renk açısından değil, aynı zamanda fonksiyon ve sağlık açısından da önemlidir. Doğumun 3. ayından itibaren bebeklere ve çocuklara düzenli aralıklarla göz muayenesi yapılmalıdır. Kaliteli lensler, çocuğun gözlerini yormadan net görüş sağlayacak ve çizilmeye dayanıklı olacaktır. Gözlükler, çocukların gözlerini tamamen kapsayacak şekilde tasarlanmalı ve hafif, dayanıklı bir çerçeve tercih edilmelidir. Sahte güneş gözlükleri çocukların gözlerini yorabilir ve güneşin parlaklığını artırarak güvenlik riski oluşturabilir.”

Editör: Ajans Ekip