Suriye'de tutuklu bulunan Türk Gazeteci Cüneyt Ünal, bu ülkeye giden CHP Heyetinin Şam'da Suriye üst düzey yönetimi ile yaptığı görüşmeler sonucu serbest bırakıldı.


CHP heyetinde bulunan Hatay Milletvekili Hasan Akgül, gazeteci Cüneyt Ünal'ı teslim aldıklarını, bugün Türkiye'ye döneceklerini bildirdi. Akgül, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Cüneyt Ünal'ı, özgürlüğü için çaba gösteren CHP heyeti ile Türkiye halkına armağan ettiğini söylediğini bildirdi.

Yaklaşık 3 aydan bu yana Suriye'de tutuklu bulunan Türk Gazeteci Cüneyt Ünal için Yayladağ sınır kapısı üzerinden Karayolu ile Suriye'ye giden CHP heyetinde Hatay Milletvekili Hasan Akgül'ün yanı sıra Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Mevlüt Dudu, Ankara Milletvekili Levent Gök, Ehlibeyt Vakfı Başkanı Ali Eral da bulunuyor.

CHP Hatay Millitvekili Hasan Akgöl, Suriye'den yaptığı açıklamada "Gazeteci Cüneyt Ünal şu an yanımızda" dedi.

Ünal ile birlikte esir alınan Filistinli gazeteci Beşar Kadumi'nin durumuyla ilgili ise gelişme yok.

Akgöl, Başar ile ilgili olarak  şunları söyledi:
''Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed ve diğer yetkililerle görüşmelerimiz sürüyor. Filistinli Bashar Fehmi Kadumi'yi de Türkiye'ye getirmek istiyoruz. Ancak Kadumi'nin yaşayıp yaşamadığı bilmiyoruz. Suriyeli yetkililer araştırıyor. Eğer Kadumi de ellerindeyse bize teslim edecekler.''

Grup Kehribar Yeni Şarkısı ''Zeytin Dalı''nı Yayınladı Grup Kehribar Yeni Şarkısı ''Zeytin Dalı''nı Yayınladı

Daha önce de Suriye’ye giden CHP heyeti, Devlet Başkanı Beşşar Esad’la görüşmüştü.

Esad’ın Cüneyt Ünal’ın kaçırıldığından haberi olmadığı öne sürülmüştü. Yetkililere talimat veren Esad’ın söz konusu gazetecinin serbest bırakılmasını istediği ifade edilmişti.

Telefonda, CHP Grup Basın Danışmanı Ali Öztunç’la konuşan Ünal, "Yeniden doğmuş gibiyim. Şoktayım. Şu an milletvekillerimizin yanındayım, çok mutluyum. İnanamıyorum" dedi.

Ünal sözlerine şöyle devam etti; "3 gün önce Şam'a getirildim. 87 gün Halep'te tek başıma hücrede kaldım. Çok çatışmalıydı. Ortasında Başar Kadumi vuruldu bir apartmana taşıdım. Ona ilk müdahaleyi yaptım. Yardım çağırdım. Halep halkı elimdeki kameraları aldı çünkü Suriye devlet askerlerinin içindeki görüntüleri görmelerini istemiyorlardı. Sonra oradaki halk darp ederek beni Suriye devlet yetkililerine teslim ettiler."

Hücredeyken bir kere hastalandığını ve hastaneye kaldırıldığını da anlatan Cüneyt, hapishanedeyken patates ve ekmekle beslendiğini de dile getirdi.

Rehin tutulduğu süreçte şiddet görmediğini belirten Ünal, milletvekilerini karşısında görene kadar haberi olmadığını onları görünce ağladığını söyledi.

Cüneyt Ünal’ın sağlık durumunun iyi olduğunu açıklayan CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Lazkiye üzerinden bugün Türkiye'ye dönmeye çalışacaklarını söyledi.

Ünal'ın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

ÜNAL LAZKİYE'DE

Suriye'de yaklaşık 3 aydan bu yana tutuklu bulunan Türk Gazeteci Cüneyt Ünal'ı teslim alan CHP heyeti, karayolu ile Suriye'nin başkenti Şam'dan Lazkiye şehrine ulaştı. Yayladağ Sınır Kapısından Türkiye'ye giriş yapmaları beklenen heyete, güvenlik gerekçesiyle izin verilmediği ve halen Lazkiye'de bekletildikleri bildirildi.
Konuyla ilgili olarak bilgi veren heyetteki CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgül, Cüneyt Ünal'ı biran önce Türkiye'ye getirerek sevdiklerine kavuşturmak istediklerini ancak güvenlik gerekçesiyle Lazkiye'den çıkış yapmalarına halen müsaade edilmediğini söyledi. Ünal, izin verildiği takdirde hemen hareket edeceklerini ancak gelişlerinin sabah saatlerine de ertelenebileceğini söyledi.

Bu arada gazeteci Cüneyt Ünal'ın karayolu ile Hatay'ın Yayladağ sınır kapısından Türkiye'ye getirileceğine öğrenen yerli ve yabancı basın mensupları bölgeye akın etti. Çok sayıda gazeteci ve canlı yayın ekibi Yayladağ Sınır Kapısı önünde bekleyişini sürdürüyor.

Sabah saatlerinde Suriye üst yönetimi ile görüştükten sonra gazeteci Cüneyt Ünal'ı teslim alan CHP heyeti öğle saatlerinde Şam'da basın mensuplarının karşısına çıkmış, daha sonra karayolu ile Türkiye'ye doğru yola çıkmıştı. Heyette CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgül, yanı sıra Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Mevlüt Dudu, Ankara Milletvekili Levent Gök, Ehlibeyt Vakfı Başkanı Ali Eral da bulunuyor.

TÜRKİYE GAZETECİLER FEDERASYONU GENEL BAŞKANI TEŞEKKÜR MESAJI YAYIMLADI

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, 90 gündür Suriye’de tutulan gazeteci Cüneyt Ünal’ın serbest bırakılması nedeniyle bir mesaj yayımladı.


Suriye’ye giderek Cüneyt Ünal’ın serbest bırakılmasına öncülük eden CHP milletvekillerine teşekkür eden Sertel, şunları kaydetti:

“Cüneyt Ünal görevi başındayken 90 gün önce Suriye’de esir alınmıştı. Başta ailesi olmak üzere gazeteciler olarak büyük endişe içindeydik. Gazeteci meslek örgütleri olarak serbest bırakılması için gerek Suriye hükümetine yönelik gerekse Türk hükümetine yönelik çeşitli girişimlerimiz oldu. Ancak bugüne kadar herhangi somut bir gelişme olmamıştı. Bu anlamda büyük bir özveride bulunarak ve bazı tehlikeleri göze alarak Suriye’de meslektaşımızı teslim alan CHP heyetine teşekkür ediyorum. Temennimiz Filistinli meslektaşımız Bashar Fehmi Kadumi’nin de sağ salim serbest bırakılarak ailesine kavuşmasıdır.”

İzmir Haberleri

Editör: TE Bilişim